У частині будівлі колишнього приміщення Національного банку в Кропивницькому почали облаштовувати другий корпус обласного краєзнавчого музею. Його директор – Борис Шевченко. Орендарем іншої частини приміщення є музей мистецтв. І таке сусідство, коли на першому поверсі розміщуватиметься краєзнавчий музей, а на другому – музей мистецтв, директорці останнього, Тетяні Ткаченко-Сухановій, не до вподоби. Чому саме, розбиралась Точка доступу.


Будівля Нацбанку – пам’ятка архітектури. Нагадаємо, в рамках державної програми "Велике будівництво" його хотіли перетворити на Мистецький арсенал, однак на період повномасштабного вторгнення реконструкцію призупинили. Будівлі понад 120 років, його площа -  понад 2 тисячі квадратних метрів.

Позиція директорки музею мистецтв Тетяни Ткаченко-Суханової

Підвал і другий поверх будівлі колишнього Нацбанку музей мистецтв орендує з 2019 року, туди перевезли частину фондів, розповіла Тетяна Ткаченко-Суханова. Каже, мали необхідність розвантажити основне приміщення музею, оскільки у ньому тяжко зберігати 16 тисяч експонатів. Однак розгорнути експозиції у залах Нацбанку не можуть, оскільки і підвал, і зали другого поверху потребують реставрації. Відтак повноцінно там працювати не можуть.

Тетяна Ткаченко-Суханова директорка музею мистецтв, Кропивницький

Тетяна Ткаченко-Суханова, директорка Музею мистецтв. Фото Мирослави Липи.

Щойно ми зайшли в приміщення Нацбанку, запросили службу, яка займається перевіркою систем пожежної і охоронної безпеки. Щоб вони перевірили функціонал. Вони визначили, що системи пожежної безпеки немає, температурно-вологісний режим не витримується. Тому ми змогли перевезти туди лише предмети, які не потребують такого режиму, зокрема, це камені і скульптури.

Додала, що у 2001 році, коли відкривали музей мистецтв (колишній художній музей – ред.), мали 2 тисячі експонатів. Нині це 16 тисяч, і це лише основний фонд.

Нам сказали, що розробляють проєктно-кошторисну документацію, замовником був департамент капітального будівництва, будівля на балансі департаменту культури. Проєктна документація на весь комплекс літери А. Тобто підвал, перший поверх, другий поверх. Перший поверх ми не орендували.

З її слів, на першому поверсі мав намір розміститись департамент культури.

Нас не дуже це влаштовувало, бо згідно закону України "Про музеї і музейну справу", статті 11 - це музейна територія. Але ми, в принципі, розуміли, що це керівний орган і ніякої шкоди не буде, поки там будуть проходити всі ці проєктні роботи, почнеться ремонт. Тобто все воно якось стабілізується і якось викристалізується, тобто все буде згідно закону. Але цього не сталося.

Далі, каже, пообіцяли, що невдовзі почнеться ремонт. Орієнтовна сума робіт – понад 3 мільйони гривень. Але ці гроші перенаправили на новий проєкт – урочище "Чорний ворон" в Олександрівці Кіровоградської області. Згодом, каже, отримала інформацію, що гроші не освоїли, повернули в бюджет. Так минув 2020 рік. Наступного - департамент очолила Уляна Соколенко.

Я почула меседж, що я гарний менеджер і буду вам допомагати. Я підготувала величезну папку документів. Передала керівнику. Ми розробили концептуально, що буде в кожній кімнаті, тому що у нас немає можливості представляти творчість художників-земляків. Зокрема, Осмьоркіна, Нюренберга, Покаржевського. І ми розписали по всіх – це понад 20 найвидатніших художників, які відомі у всьому світі.

Каже, показувати повноцінно колекції цих художників не було можливості, бо у музеї бракувало місця. Намагались експонувати по 1-2 картині, щоб знайомити людей з творчістю відомих земляків.

Ми отримали офіційну відповідь від департаменту. У ній йшлося про те, що зараз у залах нічого виставляти не можна. Лише після проведення ремонтних робіт. Тоді вже розпочався проєкт "Велике будівництво" (державна програма – ред.). Нам не дали ключі. У нас ключі тільки від кімнаток у підвалі і ще декількох на другому поверсі, не від усіх.

Каже, фактично не можуть працювати у музеї протягом 4,5 років, маючи усі документи на право оренди приміщення. Вважає, що перешкоджає роботі музею у приміщенні Нацбанку директорка облдепартаменту культури Уляна Соколенко.

У цьому році відбулося декілька зустрічей в адміністрації. Їхній результат – на перший поверх пускають Краєзнавчий музей. І це відбувається після того, як я в березні чи на початку квітня направила на імʼя голови ОВА Андрія Райковича, голови облради і директора департаменту копії листів з проханням дозволити нам повноцінно працювати у приміщенні Нацбанку. Ми знову отримали відповідь, що це буде потім.

А через півтора тижні, каже, виходить розпорядження голови ОВА щодо передачі першого поверху колишнього приміщення Нацбанку в користування краєзнавчому музею. Це є порушенням статті 11 закону України "Про музеї і музейні справу", говорить Тетяна Ткаченко-Суханова.

Це різні установи, у нас різна відповідальність. Мій головний зберігач фондів відповідає за нашу колекцію, ми не можемо бути в підвалі й на другому поверсі. Перший поверх дають їм. Кажу, як ми потрапляємо на другий? Перелітаємо? Я фіксую це порушення, але ніхто не реагує.

Водночас, каже, почали фінансувати ремонт приміщення для краєзнавчого музею, тоді як музею мистецтв не давали грошей навіть на хомут, щоб поставити на трубу, бо їх рве, коли вмикають опалення. Через ситуацію, що склалась, має перестороги, що договір оренди з музеєм мистецтв можуть не продовжити. Вважає, що директорка облдепартаменту культури має працювати на користь держави, бо є держслужбовицею.

Збереження державної частини музейного фонду України – це першочергова задача. Я бачу дружнє сусідство, дуже люблю краєзнавчий музей, бо починала свій шлях саме з нього.

Додала, що дотримується нормативно-правової бази, коли пише листи і звернення з проханням дозволити працювати у приміщенні Нацбанку. Однак її не чують.

Написала листи на голову обласної військової адміністрації, з копіями на керівника Офісу Президента, генерального прокурора України, НАБУ, керівника Держслужби і на керівника Служби безпеки України. Це копії. Ініціюю службове розслідування тих фактів, які ми надаємо в листі.

18 серпня відбулось засідання громадської ради при Кіровоградській облдержадміністрації. Її учасники наполягають, щоб начальник ОВА Андрій Райкович провів службове розслідування щодо законності/незаконності дій директорки облдепартаменту культури Уляни Соколенко. Визначили термін – до 30 серпня 2023 року. А також просять провести засідання громадської ради при облдержадміністрації за результатами службового розслідування.

Засідання громадської ради у музеї мистецтв в Кропивницькому

Фото з фейсбук-сторінки Музею мистецтв.

Що говорить директорка департаменту Кіровоградської обласної військової адміністрації Уляна Соколенко

Уляна Соколенко сказала, що не може заперечувати проти засідання громадської ради, адже вона створена для того, щоб виносити на розгляд її учасників будь-які спірні питання.

Уляна Соколенко, директорка департаменту культури Кіровоградської ОВА

Уляна Соколенко, директорка департаменту культури Кіровоградської ОВА. Фото з фейсбук-сторінки Уляни Соколенко.

Скажу більше. Якщо є якісь питання по культурі, хай запрошують. Щоб це було обговорення з двох сторін, якісь виважені рішення, то це без проблем, я завжди прийду і розкажу.

Додала, що ні адміністрація, ні департамент не дає приміщення в оренду, бо це не їхні повноваження.

Є фонд держмайна, є закон, в якому чітко виписана процедура надання в оренду приміщень державної, комунальної власності. Там все прописано, і у музеї мистецтв цю процедуру дуже добре знають, вони проходили її уже двічі. Їхню площу, орендарями якої вони є, не забирали.

З приводу того, як працівники музею мистецтв мають потрапляти на своє робоче місце на другому поверсі, відповіла так:

Краєзнавчий музей абсолютно спокійно відкриває. Будь ласка, ходіть, ніхто не заперечує. Це технічні нюанси, які між собою мають вирішити два керівники. Наскільки я знаю, краєзнавчий музей не заперечує, не обмежує, надає доступ, більше того, пропонує використовувати спільно і навіть робити якісь проєкти.

Додала, що працівники краєзнавчого музею готові допомогти колегам з музею мистецтв підготувати другий поверх і використовувати його разом. Більше, сказала, зможе коментувати цю ситуацію, коли побачить повний текст звернення і ознайомиться з документами, які до нього додали.

Директору краєзнавчого музею Борису Шевченко Точка доступу дзвонила напередодні, щоб телефоном взяти коментар стосовно того, якою він бачить роботу двох музеїв в одному приміщенні. Він сказав, що у відрядженні і коментуватиме вранці наступного дня. Впродовж наступного дня на телефонні дзвінки і повідомлення не відповів, а коли кореспондентка особисто прийшла в колишнє приміщення Нацбанку, де нині облаштовують другий корпус краєзнавчого музею, там сказали, що директор зайнятий і не може говорити. Згодом Борис Шевченко відповів на повідомлення, у якому написав, що увесь день був зайнятий і озвучить свою точку зору під час пресконференції, яка відбудеться найближчим часом. Коли конкретно, не сказав.

В свою чергу, Тетяна Ткаченко-Суханова додала, що не проти, щоби в одному приміщенні були два музеї. Вони можуть межувати, але повинні мати окремі входи і виходи.

Читайте також: “Там, де російські війська, мистецтва більше не буде”: історія мураліста, який через війну переїхав на Кіровоградщину


Головне сьогодні