Депортація Міхеіла Саакашвілі до Польщі  вразила не лише українську опозицію, а й європейських урядовців. Як вплине ситуація на політичний розклад сил у парламенті та чи слід чекати повторного «прориву» від грузинського лідера, дізнавалася Точка доступу.

Колишнього президента Грузії, екс-губернатора Одеської області та лідера партії «Рух нових сил» Міхеіла Саакашвілі 12 лютого депортували з України до Польщі. П'ять місяців він очолював мітинги і протести, вимагаючи імпічменту президента Петра Порошенка. Стільки ж тривали судові процеси, щодо повернення грузинському опозиціонеру українського громадянства.

#1

Чому депортували?

З юридичної точки зору, приводом послужило рішення суду, яким Саакашвілі було відмовлено в наданні статусу біженця. І це дало можливість владі здійснити процедуру реадмісії (повернення нелегальних мігрантів).

На думку політолога Руслана Бортника, депортація Саакашвілі стала наслідком одразу декількох політичних процесів.

Одночасно відбувалося три процеси: неофіційні переговори із самим Саакашвілі –  його намагалися використовувати, як ручного опозиціонера, очевидно, що ці переговори завершилися неуспішно. В той же час йшли перемовини із західними партнерами про допустимі дії по відношенню до Саакашвілі. Третє – це судові процеси, у яких брав участь політик, – говорить експерт.

Саакашвілі був важливим свідком у справі про розстріли на Майдані під час Революції Гідності. 13 лютого політика повинні були допитати у Святошинському районному суді Києва.

Руслан Бортник

Саакашвілі як учасник Помаранчевої революції і Євромайдану, міг би додати цікавих фактів, які, можливо, нашкодили б чинній владі, – говорить політолог Олександра Решмеділова.

#2

Наслідки

Ситуація з Саакашвілі чітко показала, що нинішня влада націлена на безкомпромісну боротьбу.  Такий передвиборчий месседж може підштовхнути різні опозиційні сили до консолідації.  

Приходить розуміння того, що чесні вибори і чесна політична боротьба в Україні малоймовірна і влада не націлена на цю боротьбу. Це може згуртувати опозицію вже восени цього року. Прозахідну опозицію – Тимошенко, Садового, Гриценка – формально консолідувати. Опозиційний блок і партії на базі регіоналів – неформально, – говорить Руслан Бортнік.

Сам Саакашвілі, за прогнозами експертів, займеться агітаційною роботою за кордоном і буде критикувати Порошенко на всіх європейських майданчиках.

Олександра Решмеділова

Цілком імовірно, що він зробить якийсь тур по Європі, нагадає про себе, залучить свої власні зв’язки. Можливо, відвідає Мюнхенську конференцію, ще ряд заходів, де буде максимальна концентрація європейських і світових лідерів, і преси, – говорить Олександра Решмеділова.

Причому, для уряду інформаційна активність Саакашвіллі в Європі може стати значно більшою проблемою, аніж його порівняно нечисленні мітинги в Києві.

На заході він приклад успішних реформ у «європейському стилі». Тому, безумовно, він буде впливати на рішення щодо підтримки нинішнього президента в 2019 році. Це знижує шанси президента і його команди на підтримку Європейського союзу  і США як на парламентських, так і на президентських виборах, – говорить Руслан Бортник.

Свою симпатію до грузинського лідера Європа підтвердила напередодні: менше ніж за день влада Нідерландів видала Міхеілу Саакашвілі посвідчення особи, яке дає право на проживання і роботу в Європі. А отже, агітаційна компанія проти Порошенка офіційно розпочата.

Читайте також: Депортація Саакашвілі: затримання в ресторані, несподіванка для ГПУ та легальні варіанти повернення (ВІДЕО)


Головне сьогодні