В Україні триває процес децентралізації, у якої багато прихильників. Але є ті, хто не підтримує реформи, напевно тому, що не розуміє її переваг. Разом із тим, децентралізація невідворотна, якщо країна хоче бути справжньою європейською державою. 

Новоукраїнка стала третім містом на Кіровоградщині, де люди прийняли рішення про створення об’єднаної територіальної громади. Як змінилося її життя після об'єднання, розповів голова ОТГ Олександр Корінний. Він не боїться брати на себе відповідальність і тягнути цей локомотив за собою.

Як об'єднати громаду

До складу Новоукраїнської ОТГ входять 12 населених пунктів Новоукраїнської міської ради, Мар’янопілської та Сотницько-Балківської сільських рад. Загальна кількість населення – 20192 жителя, що робить її однією з найбільших в Україні.

Олександр Корінний розповів, що створювати громаду вони почали ще в 2015 році, в наступному, 2016-му, функціонували як громада, але без жодного державного фінансування.

У 2015 році ми почали створювати свою громаду за перспективним планом, але не встигли на кілька тижнів до виборів, які мали відбутися, – зазначив він. – Мали й певні перепони на шляху, адже не всі були в захваті від нашої ідеї. Якщо розраховуєте, що всі вам допомагатимуть, ви глибоко помиляєтеся. Завжди знайдеться той, хто підніме якийсь політичний прапор, і почне розповідати, що це неправильно.

Головним критерієм у створенні громади, впевнений Олександр Олександрович, є саме спілкування з народом та роз’яснення всіх тонкощів та деталей об’єднання.

Об’єднати районний центр навіть із одним селом – це вже успішна громада, а от питання, як селам об'єднатися так, щоб вони стали успішною громадою без райцентру, залишається відкритим.

У нас була тенденція до об’єднання «Один район – одна громада», але в такому випадку не потрібно робити децентралізацію, лише внести зміни до закону про місцеві державні адміністрації, де прописати, що голову РДА призначатиме Президент і все. І реформа на цьому закінчиться. Тому що, якщо «Один район – одна громада» в межах великого району, то змін ніяких не буде, зміниться лише вивіска на приміщенні адміністрації, яка стане об'єднаною громадою. Але є невеликі райони, де ця модель підходить, де є доступність до центру, де є нормальні умови сполучення. У кожному районі повинна проходити така форма децентралізації, яка б враховувала особливості місцевої інфраструктури, населення, іноді навіть історичні моменти.

На думку Олександра Корінного, на кожну громаду чекає один із двох типів об’єднання – добровільний чи примусовий:

Є два типи об'єднання: перший – добровільний, другий – як у старому анекдоті: прийде батько й скаже, за кого виходити заміж. На жаль, другий тип буде продовженням старої системи влади.

Читайте також: Безвізова Європа або all inclusive: де влітку відпочиватимуть українці? (ФОТО)

А якщо вже говорити про об'єднання, то в першу чергу портібно дбати про людей та надання їм якісних послуг:

Спроможність громади – це не сільський голова з калькулятором, який рахує, скільки грошей в результаті об'єднання він отримає. Спроможність громади – це можливість надати якісні послуги у першу чергу в медицині та дошкільній освіті на тій території, яка ввійде в громаду, – говорить міський голова.

Без співпраці – ніяк

Минулого року Новоукраїнська ОТГ отримала субвенцію на розвиток громади в сумі 5 млн. грн., з них лише 1 млн. 700 тис. грн. було витрачено саме на об’єднання, а 3 млн. 300 тис. грн. були передані Новоукраїнському району.

Більша частина коштів була передана району, тому що найбільш проблемні питання, які в той час існували в громаді, були вирішені. А на території сусідніх сільських рад району живуть такі ж люди, як і в нас. Можливо, завтра вони увійдуть до складу нашої громади, – зауважив Корінний.

Міський голова переконаний – якщо посадовці не знаходять між собою взаєморозуміння, як наслідок, страждають саме жителі громади.

Майбутні для майбутнього

Сьогодні в Новоукраїнці створено комунікаційний майданчик, де б молодь могла реалізовувати свої ідеї – Центр розвитку ініціатив молоді. Приміщення відремонтували за рахунок міського бюджету, а багатофункціональні меблі, обладнання й техніку було придбано за кошти Агентства США з Міжнародного розвитку.

Тут проходить навчання дітей, зокрема, їм розтлумачують, що означають такі поняття, як«децентралізація» та «влада». Також молодь вчать писати власні мікропроекти.

Це ті люди, які через кілька років прийдуть на вибори, і їх уже гречкою не обманеш, – стверджує Олександр Корінний.

За цей час діти створили 6 проектів. Зокрема, два з них – «BASKEt» та «Портативна мобільна хімічна лабораторія» – наразі реалізовуються за підтримки Новоукраїнської міської ради

Встановлення ультрасучасного баскетбольного майданчика з огорожею та потужним нічним освітленням буде поліфункціональним – його можна буде використовувати як баскетбольний або волейбольний майданчик, так і мініфутбольне та тенісне поле. Діти зазначили, що майданчик має бути з огорожею, тому що там будуть займатися візочники. Вони не зможуть постійно бігати за м'ячем. Також потрібно зробити так, щоб щити рухалися вгору-вниз, щоб люди в особливими потребами могли грати в баскетбол. І те, що ми сьогодні зробимо, я впевнений, сподобається людям, тому що вони цього хотіли, – розповів очільник громади.

Автори проекту «BASKEt»

Один із авторів проекту Тимофій Білокоз розповів, що почалося створення майданчика ще з жовтня минулого року, коли був створений Центр молоді та започатковано тренінги. Тоді з’явилася ідея, а на останніх навчаннях мова вже йшла про написання проектів.

Спочатку ми просто сіли й почали обговорювати, що нам потрібно, чого не вистачає в місті. Згадали про старий баскетбольний майданчик, що був у жахливому стані. Ми намагалися поєднати ідею створення майданчика з підтримкою людей з обмеженими можливостями. Тому й вирішили обнести стадіон великим парканом та зробити м'яке зручне покриття, щоб люди на візках не падали і не травмувались. Вже приблизно до лютого в нас була напрацьована ця ідея, – розповів Тимофій.

Дев’ятикласник Ілля розповів, що розробка проекту зайняла багато часу. Але акцентував на тому, що вдалим результат вийшов завдяки злагодженій командній роботі:

Ми багато думали над створенням майданчика. Нині в Новоукраїнці живе багато людей з особливими потребами, для яких ми спільно створили проект "Баскет". Локомотив – це проект, потім кожен додав свій вагончик-ідею.

Читайте також: Знайомтесь, це – Кропивницький: селище Нове (ФОТО)

Відкриття нового майданчика планується за півтора-два місяці.

Нині на весь район діє одна спортивна школа, але фінансується вона не з районного бюджету, а перейшла до громади. Також була підписана угода з тими сільськими територіями, які також бажали залишити тренерів у ДЮСШ.

Нове життя старого стадіону

Раніше на території центрального стадіону «Колос» функціонував місцевий ринок. Нині ж міська влада спільно з підприємцями й депутатами вдихнула в нього нове життя.

Стадіон повністю оновлений: є три душові кабіни, освітлення, майданчик зі штучним покриттям. Крім цього, організовано полив та обкошування газону, повністю замінено вікна в приміщенні та відремонтовано тренувальний зал для греко-римської боротьби.

Минулого року в облаштування стадіону було вкладено чимало. Разом із тим, бюджетних коштів на його реконструкцію витрачено мало – придбано лише трактор, решта – позабюджетні гроші. Загальна вартість проекту складала близько 200 тисяч гривень.

Інфраструктура і комфорт

Не маючи статусу об’єднаної територіальної громади, Новоукраїнка у 2016-му залучила додаткові кошти до місцевого бюджету – майже 1 млн. грн. За словами Олександра Корінного, якщо у минулому році бюджет міста складав лише 32 млн. грн., то у поточному, зі створенням об’єднаної територіальної громади, він зріс до 105 мільйонів. А це додаткові можливості для розвитку інфраструктури міста та реалізації інших важливих для громади соціальних проектів.

Він зазначив, що в першу чергу кошти витрачаються на ті проекти, які служитимуть кожному жителю громади – це пішохідні зони, освітлення, створення спортивних майданчиків та комфортних місць для відпочинку.

Зокрема, Новоукраїнською ОТГ для громади було реконструйовано футбольний майданчик зі штучним покриттям, здійснено реконструкцію спортивного залу в ЦПК «Ювілейний», у місцях відпочинку молоді діють WI-FI зони. Вже втілюється у життя проект спорудження фотоелектростанції, щодо ГЕС ведуться проектні роботи. Також в ОТГ почали створювати генеральний план забудови населених пунктів громади. Першим етапом його створення стало проведення аерофотозйомки.

Крім того, здійснюється робота по залученню інвестицій. Підготовлено майданчики для реконструкції та будівництва інфраструктурних об'єктів різноманітного спрямування. Зокрема, планується будівництво сонячної електростанції. А на місці колишньої пам’ятки архітектури – млина Зігварда Варшавського – з’явиться готельно-ресторанний комплекс.

Читайте також: За ініціативи «Велти» на Кіровоградщині відбувся «Науковий пікнік» (ФОТО)

Цей об'єкт майже зруйновано. Ми його реалізували, продали через аукціон місцевому підприємцю, – розповів Олександр Олександрович. – Тут буде новий сучасний готель, тенісний корт, зона відпочинку, а на першому поверсі – ресторан. Це для нас дуже важливо, тому що нормального готелю в місті немає.

Також до здобутків міського голови можна віднести збереження 6 маршрутів внутрішньоміського перевезення, монтаж нових зупинок та ремонт раніше встановлених.

Розвиток для всіх і кожного

Важливим етапом в об’єднанні громади є створення стратегії розвитку. Вона повинна писатися всіма жителями громади. Тут, у Новоукраїнці, така стратегія вже затверджена й плідно реалізується.

Дуже важливо, щоб громада мала свою стратегію. Адже потім, який би посадовець не приходив керувати районом, йому доведеться виконувати написане. Це те, чого хочуть жителі. Громада не довіряє тим рішенням, у прийнятті яких вона не бере участі й які вона не може проконтролювати, – стверджує Олександр Корінний.

Місто має громадську раду, хоча законом про місцеве самоврядування цього не передбачено. І майже всі її члени брали участь у написанні стратегії розвитку міста.

Не маючи плану, не маючи бачення, не варто починати об'єднання. Потім з’являться такі проблеми, що не вистачить жодних субвенцій, – переконаний голова Новоукраїнської ОТГ.

Головним пунктом стратегії Олександр Корінний вважає створення генерального плану міста. До кінця листопада планується його затвердити, тоді чітко буде видно, де знаходяться промислові зони, а де – капітального будівництва:

В стратегічному плані передбачено збільшення кількості робочих місць. Там є три блоки. Першим є соціальний розвиток, другий – економічний; це і є створення малих підприємств, і кооперативів, а також допомога в навчанні й відкритті особистих селянських господарств. І третій блок – об'єднання громади, навчання й спільні проекти.

Одразу після місцевих виборів район почав брати участь у різних навчальних проектах. Старости й працівники виконкому побували в Польщі, а повернувшись, одразу почали наводити лад у своїх селах.

Навчаємося й дивимося, як люди живуть, – говорить Олександр Корінний. – Вірю – і в нас житимуть не гірше.

Читайте також: Андрій Ніколаєнко: Середній клас – основа успіху країни (ФОТО)



Головне сьогодні