Нині залишок боргу комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград" перед Світовим банком – майже 24 мільйони гривень. Ця сума зросте в середині грудня.

Про це розповіла директорка департаменту житлово-комунального господарства ОВА Ольга Довжук на засіданні конгресу місцевих і регіональних влад при президентові України, передає кореспондентка Точки доступу.

конгрес

Фото: Точки доступу

Зі слів Ольги Довжук, сума боргу збільшиться, оскільки 15 грудня міністерство фінансів виставить черговий рахунок по сплаті кредиту.

Але через зменшення надходжень до місцевих і обласного бюджетів надати підприємству чергову фінансову підтримку ні у поточному, ні в наступних роках, немає можливості. Самотужки підприємство теж не в змозі розрахуватись – ні власними грошима, ні за рахунок невідшкодованої різниці у тарифах. Бо такий механізм погашення боргу не передбачений нормами чинного законодавства.

Ольга Довжук розповіла, що кредит Світового банку у розмірі 46 мільйонів доларів підприємство "Дніпро-Кіровоград" взяло у 2014 році. Головна мета – реконструкція водопровідних мереж і каналізаційно-очисних споруд, заміна найбільш зношених водопровідно-каналізаційних мереж, реконструкція насосних станцій.

Протягом 9 років підприємство реалізувало 9 проєктів. З них 3 – повністю завершені, а 6 мають ступінь готовності 91-98%. Завершити увесь комплекс робіт планують до липня наступного року.

Зі слів Ольги Довжук, до 2022-го року підприємство своєчасно і у повному обсязі сплачувало борг.

Але працюючи у 2022-2023 роках, в умовах значного дефіциту обігових грошей, через встановлення мораторію на підвищення тарифів, у тому числі на послуги з централізованого водопостачання і водовідведення, ОКВП не мало фінансової можливості своєчасно та в повному обсязі сплатити кредит.

Додала, що на підприємстві розрахували нові тарифи на водопостачання і водовідведення, однак їх не ухвалили, бо діє мораторій. Механізм відшкодування збитків водоканалам також відсутній. На підприємстві продовжують діяти тарифи на послуги для населення, встановлені у 2021 році.

Просимо розглянути можливість фінансування залишку неповернутого основного боргу по кредиту в сумі 46 мільйонів доларів за рахунок грантових коштів,  а також припинення нарахування відсотків та плати за користування кредитами в рамках проєту розвитку міської інфраструктури.

Додала, що стабільна робота ОКВП "Дніпро-Кіровоград" – невід’ємна умова загальної безпеки території області.

Читайте також: У Кропивницькому знову змінили графік руху тролейбуса №8


Головне сьогодні