Сьогодні, 22 квітня, головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук під час брифінгу розповіла, що у Кропивницькому і Світловодську зареєстрували по одному випадку захворювання людей на хворобу Лайма. Пацієнти – лікуються. У десятирічної дитини зі Знам’янки - підозра на інфікування хворобою Лайма. Вона отримує амбулаторне попереджувальне лікування, поки фахівці лабораторії виконують дослідження.

Про це повідомляє кореспондентка Точки доступу.

Статистика

В Україні, і Кіровоградській області, зокрема, простежується тенденція до збільшення кількості випадків хвороби Лайма у людей, розповіла Надія Оперчук.

У 2022-му році фахівці Центру контролю і профілактики хвороб регіону зареєстрували 61 випадок хвороби Лайма, з них 8 – серед дітей. Торік таких випадків було 80, 10% з них – діти.

Коли кліщі найактивніші?

Кліщі активні з березня по листопад, розповіла головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області.

Але виділяють пікові сезони активності кліщів. Перший – зараз, – який триває протягом квітня-травня. Другий буде у серпні-вересні. Кліщ може "причепитись" не лише у зоні зелених насаджень, але й на газоні. Найчастіше комахи перебувають у траві або іншій рослинності на висоті 20-60 сантиметрів, – зазначила Надія Оперчук.

Додала, що укус кліща переважно безболісний, тому людина може не знати, що комаха її вкусила.

Часто кліщ "невидимий" на тілі людини, тож вона відзначає наявність кліща десь на третю добу, коли він, насмоктавшись крові, збільшується у декілька разів.

Що робити, якщо знайшли на тілі кліща?

  • Якнайшвидше видаліть йoгo самoстійнo абo зверніться дo найближчoгo медзакладу.
  • Обрoбіть місце укусу хлoргексидинoм, вoдoю з милoм, спиртoм тoщo.
  • Здайте кліща на дoслідження у лабoратoрію oсoбливo небезпечних інфекцій Кірoвoградськoгo oблцентру кoнтрoлю та прoфілактики хвoрoб.
  • Одразу зв’яжіться із сімейним лікарем: oчнo чи дистанційнo.
  • Отримайте рецепт на антибіoтик, пoтрібний для знищення бoрелій, які вам передалися, якщo кліщ був інфікoваний.
  • Пoвністю закінчіть призначений лікарем курс антибіoтиків, не перериваючи йoгo.
  • Будьте уважні дo симптoмів хвoрoби Лайма після лікування – мoжливo, буде пoтрібен другий етап терапії.

Як писала Точка доступу раніше, парки і сквери Кропивницького обробляли від кліщів працівники комунального підприємства "Благоустрій".

Довідка. Хвороба Лайма або бореліоз – це інфекційне захворювання, спричинене бактеріями роду Borrelia, що передаються людині з укусом зараженого кліща. Захворювання характеризується переважним ураженням шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату і серця, нерідко приймає хронічний, рецидивний перебіг.

Читайте також: Вісім лікарень на Кіровоградщині надають безoплатну медичну дoпoмoгу пацієнтам з інсультoм


Головне сьогодні