Диспетчерська Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Кіровоградщини розташована в Кропивницькому. Її працівники працюють цілодобово та приймають звернення з усієї області. Журналісти Точки доступу всю ніч спостерігали за їхньою роботою і дізналися, скільки звернень надійшло від 00:00 і до 05:00, та з якими питаннями наші земляки зверталися найчастіше.

Телефони у диспетчерській Центру практично не замовкають. Люди дзвонять із найрізноманітніших причин. Цієї ночі, зокрема, було звернення, що у Кропивницькому в жінки почалися пологи. Працівники диспетчерської говорять, що інколи породіллі народжують просто в кареті екстренки. Цього разу жінку встигли доставити до лікарні. Скаржилися додзвонювачі на утруднене дихання в дитини, лікарі в цьому випадку також поспішили на допомогу.

Традиційно часто звертаються через підвищення тиску, що за законодавством не є причиною для екстреного виїзду бригади. Людям надають кваліфіковану консультацію як нормалізувати свій стан самотужки. Також щодоби надходить багато дзвінків щодо підвищеної температури. Не рідкість, коли навіть за температури 38 люди вимагають, аби до них приїхали лікарі.

Зверталися і жителі області, які тижнями або й місяцями страждали від болю і от нарешті вирішили звернутися до медиків і одразу – до працівників Центру екстреної медичної допомоги. Кілька разів просили про надання стоматологічної допомоги, яка уночі та у вихідні не надається. Дзвонив чоловік, який поскаржився, що зламав ногу і йому наклали гіпс, який дуже тисне і створює дискомфорт. Питав, чи можна зняти його завчасно.

Цієї ночі зверталися також і через загострення подагри та алкогольне отруєння – дві подруги хильнули зайвого і одній із них стало зле. Звертався молодик, який із незрозумілої причини зробив собі внутрішньом’язову ін’єкцію і йому стало недобре. Дзвонив чоловік, який представився однокласником хворої. За його словами, під час зустрічі однокласників його подруга скаржилася на біль у животі, який виник у неї не цієї доби, а набагато раніше. Просили диспетчерів і передати певну інформацію поліції, мовляв: "Ви ж там усі разом сидите". 

Працівники диспетчерської вкотре просять людей максимально точно надавати інформацію. Адже буває, що додзвонювачі навіть не можуть назвати адресу, приміром, де сталася ДТП, називаючи лише громаду. У стресі батьки забувають, скільки років їхнім дітям та як їх звати. До прикладу, матір 11-ти дітей на намагання медиків зібрати інформацію, обурювалася: "В мене їх 11-ть, ви думаєте, я пам’ятаю, як звати хворого?".

Цієї ночі також дзвонив учасник бійки. Чоловік, за попередньою інформацією, отримав легкі травми.

Нагадаємо, далеко не на кожен виклик виїжджає бригада екстренки. Рішення про виїзд медики не приймають на власний розсуд, а діють згідно законодавства. Після алгоритму опитувань щодо одних звернень приймають рішення про екстрений виїзд. Решта людей отримують консультації. Є чітка категоризація звернень.

Загалом від початку цієї доби і до 05:00 медики Центру екстреної медичної допомоги Кіровоградщини отримали близько сотні дзвінків та здійснили більше 20 виїздів. ДТП у цей період не було, як і евакуації поранених із потягів. Тож у Центрі підсумували – ніч пройшла відносно спокійно.

Читайте також: Як у Кропивницькому живе та навчає Донецький університет внутрішніх справ (ФОТО)


Головне сьогодні