Село Дмитрівка Знам’янського району розташоване в долині річки Інгулець, за 10 км від районного центру. Дмитрівська сільська рада - одна з найбільших у цьому районі, а її територія займає четверту його частину. Сама ж громада існує трішки більше року. І, хоча це не так і багато, молода Дмитрівська громада вже показує неабиякі результати.

Про зміни у житті громади після об'єднання розповіли її представники.

Назавжди разом

Дмитрівська громада, утворена в квітні минулого року, складається з дев’яти мальовничих сіл: Дмитрівка, Плоске, Веселий Кут, Гостинне, Калинівка, Долина, Макариха, Новопокрівка та Цибулеве. Кожне із них має свою самобутню історію та свято береже традиції. А найголовніше, що їх об’єднує – це небайдужі, активні, працьовиті та наполегливі жителі. Громадівці розвиваються, щодня змінюючи свою рідну землю і себе на краще.

Тут завжди раді гостям! Зустрічає журналістів та делегацію керівників інших територіальних громад голова ОТГ, привітна і чарівна Наталя Стиркуль. Пані Наталя одягнена у білу футболку з яскравим принтом з написом «Дмитрівка». Інші ж працівники сільської ради вбрали футболки, на яких написано «Дмитрівська ОТГ» - спереду,  а на спині – карта громади та гасло «Forever together» («Назавжди разом»).

Для гостей проводять невеличку екскурсію будинком сільської ради. У кожному кабінеті - свіжий ремонт та встановлені камери відеоспостереження. Заступниця сільського голови Людмила Чернікова розповідає, що мають невелику проблему з приміщенням: кожна кімната зайнята, а тому цінується кожний вільний куточок.

У сільраді жителі громади можуть отримати всі необхідні послуги і для цього зовсім не обов’язково (як раніше) кудись їхати:  до їхніх послуг і держреєстратор, і юрист, і відділення Ощадбанку. Незабаром буде відкрито Центр надання адміністративних послуг. У приміщенні нещодавно зробили ремонт, розробили всю технічну документацію, та вже навіть є штатний розпис.

Приміщення ЦНАПу

Дуже важливо, що місцева громада хвилюється і про людей з особливими потребами, про молодих матусь. Будівля адміністрації оснащена пандусом із дотриманням усіх вимог, а поблизу облаштували велопарковку.

Приміщення сільської ради

Велопарковка біля сільської ради

Тернистий шлях до об’єднання

Наталя Стиркуль із захоплення оповідає історію села. Відомо, що воно почало своє відродження в 1736 році. Раніше Дмитрівка належала до Херсонської губернії і була , хоча і невеличким, але дуже важливим торговим містечком: сюди їздили торгувати з Одеси, Миколаєва, Черкас та інших великих міст. Торгівля відбувалася здебільшого у центрі поселення.

Раніше тут торгували вином, для зберігання якого будували спеціальні підвали. Коли ми кинулися перевіряти земельні ділянки під встановлення торгових об'єктів, одна ділянка несподівано обвалилася, і виявилося, що там був винний погріб, - розповідає Наталя Євстафіївна.

Голова ОТГ Наталія Стиркуль

Об’єднана територіальна громада з’явилася зовсім недавно – трішки більше року тому.

Голова громади зізнається, що спочатку була категорично проти об’єднання, адже село й без того було досить заможним: «Об'єднання не хотіла, тому що ми добре розвивалися, все робили за рахунок власних надходжень. Я боялася, як відреагують люди, бо вони у свій час пройшли шлях укрупнення колективних господарств, і це був гіркий досвід. Тож ставилася до цього з пересторогою. До того ж села, що нині входять до ОТГ, давно звикли до сільських рад. У такому форматі люди не звертають особливої уваги на бюджет - вони звикли до колективних господарств, які вирішували всі питання на території, а сільська рада займалася лише дріб'язковими питаннями.

На підготовчому етапі до утворення громади пані Наталя неодноразово їздила до інших громад, не лише Кіровоградщини, а й України, з метою вивчення досвіду тих, хто, на її думку, ризикнув:

Після спілкування з колегами пережила чимало безсонних ночей, глибоких роздумів. Чесно кажучи, боялася завести свою громаду не туди, куди треба. Завдяки сильній підтримці команди, депутатському корпусу все ж прийняли доленосне рішення про об'єднання.

Раніше на території села було три великих сільськогосподарських підприємства: два колективних господарства й одне державне підприємство з вирощування шовкопряду. Зараз же основна зайнятість населення припадає на соціальні об'єкти - школи, садочки, медицину. Є фермерські господарства: вони не такі значні, але теж сворюють робочі місця. Багато людей працює в на залізниці чи в медичних закладах Знам'янки. Певний відсоток населення працює одноосібниками.

Зараз громада на етапі підготовки програми розвитку. Громадівці планують включити в неї масштабний проект зі створення переробного кооперативу, на базі якого буде розташований млин, макаронна лінія та хібопекарня. Ще є ідея: закупити для кооперативу обладнання для створення екопосуду.

Справи фінансові

Сьогодні бюджет громади складає 45 млн грн. Наталія Стиркуль зізнається, що цих коштів не вистачає, адже планів для реалізації мають дуже багато. Фінансування громади наповнюється за рахунок землі, яку здають в оренду:

Ми маємо найголовніший ресурс - землю. І я впевнена, що ми й надалі зможемо розвивати свою територію.

Громада не обмежується лише власним бюджетом, а також співпрацює з міжнародними громадськими організаціями, бере участь у різноманітних проектах для залучення коштів. Цьогоріч громада отримала понад 3,5 млн грн державної субвенції на розвиток інфраструктури. Ці кошти спрямують на реконструкцію паркової зони перед будинком культури. А ще планують побудувати тенісний корт та волейбольне поле.

Нещодавно в комунальне підприємство громади придбали трактор-екскаватор. До покупки техніки підійшли серйозно: вивчили потреби громади та поспілкувалися з місцевими фермерами. Зараз планують розробити тариф для надання платних послуг населенню й підприємцям.

І про наше майбутнє

Пишається Дмитрівка й своїми навчальними закладами. Тут розміщено дві школи (опорну та філію) й два дитячих садочки.

Екскурсію опорним закладом проводить директорка школи Олена Павленко. Біля входу до навчального закладу - інформація: «Ведеться відеоспостереження». Загалом тут облаштували 18 точок відеоспостереження, а по всій території працює безкоштовний вай-фай.

Олена Павленко

Очільниця закладу розповідає, що школа має три комп'ютерних класи - два звичайних, і один для вивчення англійської мови, 5 мультимедійних дошок, а в кабінетах, де їх немає, облаштовані проектори. Кожен учитель має ноутбук.

Після уроків учням зовсім не нудно, адже при школі функціонуватимуть гуртки з джиу-джитсу, футболу, легкої атлетики, Євроклуб, «Умілі руки». Лишається єдина проблема - гурток з робототехніки, а причина банальна - немає спеціаліста.

Нещодавно у школі відремонтували спортивну залу, а поряд із нею облаштували капітально відремонтовані роздягальні з душовими, умивальниками й туалетами.

На задньому дворі закладу ще 3 роки тому облаштували сучасне футбольне поле із штучним покриттям. За словами директора, гарантія на таке поле досягає 50 років. Тож для понад 270 учнів школи створено прекрасні умови для навчання, виховання та розвитку.

У школі-філії з 1 вересня було відкрито 9 класів, у яких навчається 150 учнів.

Два дошкільні навчальні заклади «Малятко» та «Івушка» відвідують більше ста діток. Будівлі дитсадків нагадують яскраву іграшку. Фасад грає різними кольорами, а кімнати оздоблені по-сучасному. Для вихованців облаштували різні ігрові зони, спортивний та музичний зали.

З Дмитрівки та навколишніх сіл дітей підвозять шкільними автобусами.

Щаслива молодь – успішна громада

Дбають у громаді і про молодь. Зараз на території колишнього шкільного складу облаштовують молодіжний вільний простір. Це місце доступне і для людей з особливими потребами –  кожен зможе взяти участь у заходах, які проходитимуть у закладі.

Враховуючи інтереси молодого покоління, громада придбала термопрес. То ж молодь надаватиме послуги з виготовлення принтової продукції: друк на посуді, одязі, ламінування. Плюс - чай, кава, солодощі. Таким чином у молодіжному просторі вирішили проблему забезпечення – вони зможуть робити це самостійно.

Для розвитку майбутніх журналістів та письменників створили медіашколу "Коморята" і вже зараз всі охочі роблять свої перші дописи до щомісячника "Дмитрівський вісник", тираж якого, до речі, складає 1000 екземплярів. Також діти готують замітки на офіційну сторінку громади в Фейсбуці.

Сучасна медицина й пошуки лікаря

Дмитрівська громада забезпечена хорошою амбулаторією. Минулого року тут зробили капітальний ремонт та відкрили кабінети із сучасною апаратурою. Днями очікують прибуття новенького автомобілю «Renault Duster», одного з тих, які було закуплено для сільських амбулаторій області.

Стоматологічний кабінет

На жаль, нещодавно пішла з життя лікарка, яка працювала в амбулаторії. На сьогодні залишився лише один лікар – 69-річний завідувач амбулаторії Віссаріон Скирта. Ним заключено вже 2800 декларацій при рекомендованій кількості у 2000. Пан Скирта скаржиться, що навантаження дуже велике, адже на якісну медичну допомогу мають повне право всі жителі громади.

Віссаріон Скирта

Громада знаходиться у пошуках сімейного лікаря. Обіцяють, що спеціалісту створять усі належні умови для повноцінної роботи: виділять 30 тисяч грн "підйомних", забезпечать житлом, транспортом та, звісно ж, преміями.

НеСамотня старість

Успішно функціонує на території громади й територіальний центр соціального обслуговування населення, який у народі називають будинком престарілих. Це був перший в області заклад на базі будинку ветеранів, який працював у місцевому колгоспі. Хоча нині заклад входить до структури районного рівня, проте зараз утримується у співфінансуванні з громадою. Його повністю відремонтували за рахунок коштів місцевої громади.

Директорка закладу Наталія Войченко розповідає, що тут проживають люди похилого віку й люди з інвалідністю, які досягли 80-річного віку:

Ми здійснюємо функції інтернатного закладу, але основною з них є забезпечення належного проживання для людей.

Наталія Войченко

Зараз тут проживає 28 осіб, сам заклад же розрахований на 35. На першому поверсі розміщені житлові кімнати на 3 особи. На другому - проживає по одній людині в кімнаті. Тут також є кімнати готельного типу, які використовують як платні.

Кімната готельного типу

Людей забезпечують абсолютно всім, як у домашніх умовах: від 4-разового харчування й до оплати комунальних послуг. Утримуються люди за рахунок районного бюджету і пропорційного фінансування громади на утримання людей від Дмитрівської ОТГ. Додатково, відповідно до чинного законодавства, заклад отримує спецкошти - 75% пенсії пожильців. Решту - 25% пенсії - всі люди отримують «на руки». Річний бюджет закладу складає майже 2 млн грн. Левова частка йде на оплату заробітних плат та комунальних послуг.

Їдальня Терцентру

Капличка при закладі

Енергетика майбутнього

Наталя Стиркуль розповідає, що громада дуже чекає на інвесторів. Особливо цікавий і перспективний проект, який потребує інвестицій, - облаштування сонячних батарей. Більше того,  навіть територія для цього вже є. Також хотілося б відновити роботу глиняного родовища. Це дало би додаткові робочі місця для членів громади.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в Дмитрівській ОТГ планують поступовий перехід на використання сонячної енергії для різних сфер життя громади. А згодом на території ОТГ планують побудувати сонячну електростанцію, яка служитиме громаді. Загальна вартість проекту – майже 4,7 мільйона гривень, які фінансуватимуться з місцевого й державного бюджетів.


Дмитрівська ОТГ невпинно розвивається. Тут ремонтуються сільські дороги, будуються дитячі майданчики, спортивні вуличні тренажери, оновлюється парк. Громадівці мають багато планів на майбутнє і переконані, що обов’язково вдасться їх реалізувати.

Я пишаюся своєю громадою, бо це, дійсно, порядні, перспективні та комунікабельні люди, за якими – майбутнє! - резюмує Наталя Євстафіївна.

Поличка сучасних книг у бібліотеці

Велопарковки біля школи

Їдальня дитячого садочка

Пам'ятна дошка загиблому воїну АТО на будівлі школи, де навчався хлопець

Читайте також: Громада, що окрилює: історія успіху Маловисківської ОТГ (ФОТО)


Головне сьогодні