Спальні системи для військових розробили на швейному підприємстві у Кропивницькому. Керувалися порадами самих захисників та експертів з туризму. Аналогів системі немає, –  стверджують виробники. Спальник навіть отримав схвалення Командування Сухопутних військ Збройних Сил України. Він легший і має менший об’єм, ніж звичайний, тож ідеально підходить для фронту. Про розробку кропивничан та інші особливості системи, читайте у матеріалі Точки доступу.

Отже це – модульна спальна система, яка складається з захисного чохла, що захищає від негоди, вітру, дощу та снігу. Самого спального мішка, що дозволяє отримувати тепло і спати в зимову пору при температурі до мінус 15 градусів. Також під низ ще кладеться килимок – його фонд доукомплектовує окремо, – розповідає маркетолог швейного підприємства Іван Поліщук.

Спальник для військових

Це швейне підприємство в Кропивницькому спеціалізується зокрема на туристичному спорядженні. Через війну тут вирішили вдосконалити туристичні спальники, аби ті добре слугували ЗСУ. Модель ідеального спальника для військових розробляли приблизно протягом трьох місяців. Після тестувань налагодили відшив.

Спальники для військових

Пошиття спальних систем для воїнів профінансував столичний благодійний фонд "Рій" за благодійні внески українського народу. Він проводив відбір пропозицій моделей для сухопутних військ. Спальник кропивничан обрали як найкращий. Менеджер зі збуту швейного підприємства Володимир Волошин каже, що аналогів їхній розробці немає, можливо, це найкращий спальник, який виготовляють на сьогодні в Україні.

Спальники для військових

Є ціла купа дрібниць, які, на перший погляд, можуть здатися неважливими, але, насправді, з них складається ця спальна система, що виконує дуже багато функцій. Вона захищає від дощу, вона, дійсно, розрахована на ту температуру, яка вказана, а не так, як деякі люди пишуть в інтернеті, що простенька спальна система, яка коштує півтори тисячі гривень, може виконувати задачі при температурі до мінус тридцяти градусів.

Спальник для військових

Задля маскування моделі відшивають у кольорі хакі. Утеплювач – український, тканина – імпортна. Розрахована система на зріст до 190-та сантиметрів. Зона ніг додатково утеплена й продумана таким чином, що спати можна навіть у берцях. Іван Поліщук пояснює, що це була вимога самих військових. Крім того, на прохання захисників, спальник зробили дещо коротшим.

Спальник для військових

Це побажання військових. Також є спеціальна ущільнена планка, щоб через блискавку холод не задував усередину. Спеціальний утеплений комір – він захищає ділянку шиї від задування. І велика блискавка, яка розстібається одним рухом, щоб військовий швидко міг вийти зі спальної системи.

Спальник для військових

Спальник тестували в польових умовах, – кажуть виробники. Відгуки – схвальні. Собівартість системи для спання – п’ять з половиною тисяч гривень. Та вироби не продають, а передають захисникам безплатно. Владислав Волошин показує, наскільки комфортно у такому мішку. Жартуємо, що місця стільки, що навіть котика можна прихистити. 

Спальник для військових

Можна. Був такий відгук, що військовий почувався у спальнику, наче в двокімнатній квартирі, – говорить він.

Спальник для військових

Одна спальна система майструється протягом робочого дня. Над виробами для ЗСУ працював весь колектив підприємства.

Спальник для військових

Ми старалися в першу чергу для військових, тож не задумувалися, це важко, чи не важко. Єдине, в чому була складність, – це сам об’єм цього спальника, бо дівчата в нас тендітні. А так – в плані технологічної обробки – то він не складний. Ми дуже хочемо перемоги і прагнемо хоч якийсь внесок зробити для того, і тому старалися, – говорить керівниця відділу розробок швейного підприємства Валентина Медяник.

Валентина Медяник

Кропивничани вже відшили 400 спальників, ще планують зробити близько сотні. Вага системи у складеному вигляді – три з половиною кілограми. Зазвичай, розповідають виробники, спальники важчі й об’ємніші, тож ці полегшені ідеально підходять для фронту.

Ця спальна система в першу чергу розробляється для мобільних груп, розвідників, мінометників. Для кого важлива невелика вага й невеликий об’єм, який займатиме в рюкзаку ця спальна система, – зазначає Іван Поліщук.

Спальник для військових

Надалі кропивничани планують працювати над демісезонним варіантом спальника для українських захисників. Сподіваються, що і на це фінансування буде. 

Читайте також: "Школа перемоги": в Кропивницькому створюють відеоп'єси для малечі


Головне сьогодні