Після 24 лютого 2022 року українська економіка зазнала значних втрат, адже люди втратили не лише власне житло, а й бізнес – великі та малі підприємства, магазини, кафе були змушені або припинити свою роботу, або релокуватися на нову територію. Про те, як відбувається релокація та з якими проблемами доводиться стикатися підприємцям на новому місці, читайте у матеріалі Точки доступу.  

У чому проблема?

На початку 2023 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначав, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують 700 млрд доларів. Проте сума може бути в рази вищою. Зараз же, за дорученням Шмигаля, профільні міністерства знову займаються підрахунками збитків, остаточна цифра ще не оприлюднена.

Втрата ринків збуту, нестача фінансових ресурсів, неплатоспроможність клієнтів, недоступність кредитних коштів і власного капіталу  – одні з найбільших проблем для українського бізнесу під час війни. Частина підприємців втратила свою справу, частина – релокувала. З якими труднощами довелося зіткнутися та як вдається розвивати бізнес на новому місці, розповідає підприємиця з Сєвєродонецька Марія Гаджизаде, яка релокувала свій бізнес до Кропивницького.

Історія релокації

Молотком розбивала “зет” на вітрині, щоб не подумали, що їх тут чекають

24 лютого 2022 року Марія розбивала вітрини власного магазину у Сєвєродонецьку. Взяла молоток і била з усією силою по склу, на якому була зображена літера “зет”. Ця літера була частиною назви магазину підліткового одягу. Так сталося, що росіяни обрали її у якості своєї мітки, перетворивши на новітній символ зла.

Я розбивала вітрини, щоб вони не подумали, що їх тут чекають…, – згадує Марія та відводить погляд.

Час зупинився

Календар у магазині Марії у Сєвєродонецьку. Час зупинився

Марія Гаджизаде – молода енергійна жінка. До повномасштабного вторгнення мала все: дім, успішний бізнес – магазин підліткового одягу. За три місяці до великої війни разом з чоловіком розширилися  – відкрили ще один магазин у Краматорську.

Марія Гаджизаде

Все йшло дуже добре, нас любили та знали. Я також знала, чого хочу і як це реалізувати. В Сєвєродонецьку у нас був найбільший магазин підліткового одягу, площею 150 квадратних метрів. Ми не просто продавали речі, а й проводили активності, організовували свята. До того ж, у наших магазинах панує своя атмосфера, коли підлітки можуть обрати собі стильне якісне вбрання. Вони знають, що тут їх чують та поважають, – розповідає Марія.

У Краматорську теж відкрили великий магазин. Жінка каже, що навіть реклами не потрібно було – люди їх знали, довіряли, а тому клієнтів вистачало. У розширення справи вклали свої збереження, також взяли кредит:

Магазин

Магазин Марії Гаджизаде

Звісно, що ми не отримали прибутку. Все пішло “в мінус”, також втратили магазин у Сєвєродонецьку. Нещодавно підрахувала – півтора мільйони збитків. Розраховуємось і досі з боргами.

Частину товару вдалося вивезти, іншу частину розікрали місцеві мешканці. Зламали замки, винесли меблі, відеокамери, одяг: 

У магазині лишався диванчик, його тягнули, а потім кинули, напевно, почався обстріл. Родичі, які залишилися у місті, розповідали, що до магазину стояла черга людей з клітчастими сумками. Щоб більше винести, одна жінка одягла на себе відразу сорочку, кофту, куртку…

Розграбований магазин

Розграбований магазин

Рішення, яке допомогло на шляху релокації та розвитку

Марія з чоловіком вивезла частину вцілілого товару до Дніпра. У середині березня відкрили точку на ринку:

Діти міряли одяг за ширмою, стоячи на картонці, незручно, дуже холодно. Це було найважче. 

Далі обирали місце, куди релокувати бізнес – розглядали Київ, Дніпро, Черкаси та Кропивницький. Проаналізували ринок, ціни на оренду, попит та пропозицію й обрали Кропивницький. Марія зізнається, що жодного разу не пожалкувала про це: 

Звісно, це не дім, але місто дуже класне, спокійне. Для бізнесу – просто ідеальне. Тут можна розвиватись і створювати проєкти, втілювати в життя ідеї.

Магазин підліткового одягу “TeenS" працює у Кропивницькому вже понад рік. За цей час з’явилися постійні клієнти. 

релокований магазин

Складність, з якою зіткнулася жінка під час релокації бізнесу, – оренда: 

Зараз треба орендувати житло для себе та батьків, приміщення для магазину, офісу та складу. Ціни підскочили вгору.

Для розвитку бізнесу та створення нових робочих місць Марія Гаджизаде взяла участь у грантовій програмі “єРобота”. Жінка подала заявку, написала бізнес-план та перемогла у конкурсі.

Гроші, отримані в рамках гранту, використає на створення нових робочих місць, збільшення онлайн-продажів та розвиток соціальних мереж магазину:

Одну працівницю найняла нещодавно, зараз готуюсь взяти ще одну. Насправді грант – дуже класна штука для бізнесу. Найголовніше – це взаємозв’язок між владою та нами, підприємцями.

Жінка каже, що зараз на онлайн-ринку наявна велика конкуренція. Для того, щоб “розкрутити” сторінку магазину, потрібно багато часу, бути активними та вкладати гроші у її просування.

Марія зазначає, що має нові ідеї для розвитку справи, але для цього потрібен час та ресурси.

У мене не було вибору – відкривати магазин на новому місці, чи ні. Я мала зобов’язання перед людьми, треба виплачувати кредит, до того ж я дуже люблю свою роботу.

Як взяти участь у грантовій програмі. Покрокова інструкція

Урядовий проєкт “єРобота” передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання. Сума гранту – до 250 тисяч гривень. Він спрямований на активізацію підприємницької діяльності та стимулювання створення робочих місць. Проєкт включає 6 грантових програм, зокрема,  українці зможуть отримати:

  • мікрогранти для створення власного бізнесу;
  • гранти для розвитку переробного підприємства;
  • державне фінансування закладки саду;
  • кошти для розвитку тепличного господарства;
  • грант на реалізацію стартапу, у тому числі в сфері ІТ;
  • гроші на навчання ІТ-спеціальностям. 

Отримати гранти можуть як підприємці-початківці, так і люди, що вже мають досвід у бізнесі. 

Подати заявку можна через Дію: 

  • потрібно обрати категорію грантової програми
  • заповнити онлайн-заявку
  • прикріпити бізнес-план за формою

Рішення про надання гранту приймає Державна служба зайнятості, перевіривши заяву уповноваженим банком та розглянувши ваш бізнес-план.

Читайте також: Відкриття бізнесу під час війни на Кіровоградщині: історії, які надихають

Редакторка Ольга Зима


Головне сьогодні