Станом на 4 березня у Кіровоградській області виникло 107 пожеж сухої трави і рослинності, вигоріло понад 23 гектари землі. За той же період торік рятувальники зафіксували 40 пожеж, на яких вигоріли понад 16 гектарів  землі.

Про це під час брифінгу розповіла речниця ДСНС у Кіровоградській області Оксана Мачак, передає кореспондентка Точки доступу.

Кількість пожеж сухостою збільшується

Оксана Мачак сказала, що в умовах війни такі пожежі – це додаткове навантаження на підрозділи ДСНС.

Окрім того, що рятувальники виїжджають на ліквідацію наслідків обстрілів російською армією, ще повинні витрачати цінний ресурс і сили на ліквідацію пожеж сухостою.

Цього року на Кіровоградщині виникло 282 пожежі різного характеру. За аналогічний період минулого року кількість займань склала 230.

Торік під час рейдів рятувальники виявили 84 людини, причетні до випалювання сухої трави.

Які штрафи за випалювання трави

У цьому році рятувальники склали два протоколи на порушників, які підпалили сухостій. За навмисний і ненавмисний підпал сухої трави людина несе відповідальність – адміністративну і кримінальну, розповіла Оксана Мачак.

За самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, сума штрафу складає від 3 до 6 тисяч гривень. Якщо підпал вчинив посадовець, має сплатити від 15 до 21 тисячі гривень.

До того ж, якщо випалювання трави зафіксували на території природно-заповідного фонду, штраф від 6 до 12 тисяч, у разі, якщо це скоїв посадовець – від 21 до 30 тисяч гривень.

Штрафи мають право накладати працівники екоінспекції, Держслужби з надзвичайних ситуацій або поліцейські.

У кримінальному законодавстві покарання за випалювання сухої рослинності – штраф до 153-х тисяч гривень або позбавлення волі до 10 років, якщо підпал призвів до тяжких наслідків або смерті, – сказала Оксана Мачак.

Додала, що торік в області зареєстрували понад дві з половиною тисячі пожеж, з них 1667 – займання на відкритій території.

Читайте також: У громаді на Кіровоградщині запрацювали соціальні пральня та душ


Головне сьогодні