Чи не кожен власник собаки знає, що таке остюк. Довгий щетинистий вусик на колосковій лусці, що чіпляється за шерсть чотирилапого та може нашкодити його здоров'ю. Оскільки тварини люблять бігати на природі та все досліджувати, вберегти їх від остюків важко. Тож Точка доступу розпитала у ветеринарки Вікторії Кулаги, як це можна зробити, чи варто діставати їх самотужки та в якому випадку слід звернутися до фахівців.

Вікторія Кулага

Вікторія Кулага. Фото Вікторії

Чим небезпечні остюки

Остюк, ость, устюк, колосок – так люди називають тонку та загострену верхню частину багатьох злаків. Наприклад – мишачого ячменю, який росте на недоглянутих газонах, парках чи скверах. У зеленому стані вони не приносять неприємностей, однак коли висихають – стають жорсткими й твердими та можуть нашкодити домашньому улюбленцю.

Ячмінь мишачий

Ячмінь мишачий. Фото з Вікіпедії

Він має форму стріли з зазубринами, тож може швидко знайти собі місце під шкірою тварини, десь глибоко у вусі, у носі або м'яких тканинах ока. Якщо вчасно не його не витягнути, це може привести до запалення середнього вуха, подразненню носових ходів, запаленню ока, міжпальцевих та підшкірних наривів, які самотужки складно вилікувати, – розповіла Вікторія Кулага.

Кропивничанка Олена Шворак – власниця ірландського вовкодава на прізвисько Фунт. Собака має густу та довгу шерсть, то ж чи не з кожної прогулянки приносить на собі ці рослини.

Минулого року у Фунта остюк через слизову оболонку рота пройшов у шию. Там утворився нарив розміром з тенісний м‘яч. Ми довго не могли зрозуміти, як з цим бути. Мучилися два місяці. Завдяки ветеринару Фунт одужав. Під місцевим знеболюванням він розрізав ту пухлину, знайшов і дістав з шиї остюка, – поділилася пані Олена.

Олена Шворак та її вовкодав Фунт

Олена Шворак та її вовкодав Фунт. Фото з фейсбук-сторінки Фунт Ірландський

У літній період такі пацієнти – не рідкість, сказала ветеринарка Вікторія. Та за допомогою звертаються не тільки власники собак.

Як правило, приходять вже тоді, коли є запалення або рослина зробила шкоду: "прорила" собі дорогу під шкірою або між пальцями. Найчастіше звертаються собачники. Але бувають випадки, приносять котиків. Коти частіше "чіпляють" колоски в очах, іноді у вухах.

Проблема з остюками сезонна. Тваринка його може "підчепити" з травня по вересень, сказала ветеринарка.

Як вберегти від них улюбленця

Найкраще захистити тваринку допоможе взуття та спеціальні шапочки для собачок, що мають довгі та волохаті вуха. Треба бути обережним у парках, скверах, лісах та за містом. Загалом у місцях, де є суха трава, – сказала пані Вікторія.

Устюк

Остюк. Фото з сайту "Хелс"

Після кожної прогулянки потрібно уважно оглянути свого собаку чи кота. Особливо там, де шерсть більш густа чи довга. Приділити увагу вушкам, носику, очам та між пальцями лап, наголосила ветеринарка.

Чи можна витягати остюка самотужки

Якщо остюк залишився на шерсті тварини, то можна. Діставати його треба обережно, адже він сильно заплутується та може розірватися на декілька частин, що ускладнить видалення. Проте іноді при першому огляді можна не помітити, що тваринка "підчепила" колоски.

Якщо ви помітили, що улюбленець поводиться не так, як зазвичай (трясе головою, намагається почухати вуха, чхає або кашляє) приділіть цьому особливу увагу. Причиною може бути саме остюк. У такому випадку краще звернутися до спеціаліста. Він допоможе його дістати, не нашкодивши тваринці.

Також ветеринарка зауважила, що колоски ні в якому разі не можна діставати вушною паличкою з вуха чи носа тваринки. Адже так його можна проштовхнути далі та нашкодити своєму улюбленцю.

 


Фото: pexels

Читайте також: Небезпечне сусідство: в Кропивницькому мешканці багатоповерхівки бояться чергового підпалу

 


Головне сьогодні