Понад 90% новин топових онлайн-ЗМІ Кіровоградщини стосуються місцевих новин та не зачіпають національних чи міжнародних проблематик. При цьому майже 32% від загального числа локальних текстів розповідають про різноманітні правопорушення - кримінал, ДТП, корупційні справи і тому подібне. Такими є результати моніторингу проведеного представниками ІМІ в період з 6 по 10 листопада, під час якого було досліджено типи виданих новин та тематику текстів місцевого рівня.

За цей час найрейтинговіші інтернет-видання області, “Гречка”, “Перша електронна газета”, “Без купюр”, “Точка доступу” і “CBN” загалом опублікували 245 новин, що є відверто низьким показником у порівнянні з іншими регіонами. При цьому медіа Кіровоградщини долучились до компанії колег з Одеської та Хмельницької областей, які не публікували матеріалів, що стосуються інших регіонів України, окрім власного. 

Місцеві новини в пріоритеті

Як ми вже згадували вище, загалом п’ять популярних онлайн-видання Кіровоградської області за робочий тиждень опублікували 245 новин, 223 з яких, або ж 91% стосувались саме місцевих тематик. А от новини інших областей та міжнародна тематика в моніторинговий період на “шпальтах” обласної ТОП-5 не з’являлась.  Нагадаю, що мова йде саме про новини, а не інтерв’ю, аналітику чи який-небудь інший “велики” жанр.

Поряд із цим відзначимо, що нехай і не надто часто, та все ж достатньо регулярно журналісти пишуть новини, що стосуються загальнонаціональної аудиторії, а не розраховані суто на внутрішнього читача/споживача. Загалом таких текстів ми нарахували 8,6% від загального числа новин. В межах статистичної похибки, 0,4%,  ми нарахували матеріалів під умовним грифом “інші”. Це тексти, що тлумачать сенси нових реєстрів чи законів, опираючись на умовні приклади, а не на конкретні кейси. Тому віднести такі новини ні до “місцевих” ні до “всеукраїнських” не вдалось.

Про що пишуть на Кіровоградщині

Намагається не оминати увагою загальнонаціональну тематику “Центральноукраїнське бюро новин”, воно ж “CBN”. Саме це видання за тиждень видало найбільше всеукраїнських новин - 12% від загального числа матеріалів. Ще одна цікава особливість - за цей же час журналісти не опублікувало жодної новини стосовно війни як такої. Саме війни, а не її соціальних наслідків. Не писали й про проблеми внутрішньо переміщених осіб чи інших вразливих верств населення. Хоча тут знову зауважу, мова йде лише про новини. 

Чого не бракувало, так це улюбленого читачами криміналу. Таких текстів назбиралось 17, або кожна третя новина. Загалом же з 6 по 10 листопада журналісти “CBN” встигли видати 58 новинних матеріалів, 51 з яких стосувались локальних тематик.

Дещо інша специфіка у “Точки доступу”. Це єдине медіа з нашої топової п’ятірки, яке фактично з початку повномасштабної війни щоденно публікує короткі новинні повідомлення Генерального штабу ЗСУ. Статистика бойових зіткнень, авіаційних та артилерійських ударів, втрат особового складу противника. Якщо з подібних новини починається ваш день - ви знаєте, яке видання варто почитати. Однак одразу попередимо - це саме загальнонаціональні новин, без місцевої прив’язки.

Власне, саме це медіа найбільше писало й про наслідки війни - адаптаційні зустрічі з військовими, прощання з загиблими воїнами, встановлення меморіальних дощок тощо. На цю тематику вийшло чверть від загального числа новин “Точки доступу”. 

А от королями матеріалів про місцеву політику, економіку та соціальні проблеми городян можна сміливо назвати “Гречку”. Майже третина всього новинного, що виходило в їх стрічці новин, стосувалась саме згаданих тематик. Журналісти зачасту не пропускають сесії місцевої ради, різноманітна брифінги та преспідходи, як наслідок, в курсі всього, що відбувається в соціально-політичному віварію Кропивницького та області. 

Не забуває “Гречка” й про культуру та спорт, хоча цю нішу все ж впевнено утримує “Перша електронна газета” (“ПЕГ”). Видання, що все ж більше спеціалізується на газетному форматі матеріалів - великі детально пропрацьовані тексти, не цурається й новин. І тут в нагоді стає участь редакторки “ПЕГ” Світлани Листюк в культурологічному проєкті “Баба Єлька”, який вже давно переріс формат медійної ініціативи та живе самостійним життя. 

Хоча, якщо відверто, “Першу електронну газету” все ж не назвеш виданням про культуру. Тут вистачає інформації й про ДТП/злочини (15 новин)  та “соціалку” (4 новини) і про нагородження воїнів відзнаками та похорони полегих на війні військовослужбовців (9 новин з подібною тематикою). Всього потроху.

Має свою улюблену тематику й останнє видання з нашого ТОП-5 - “Без купюр”. Саме тут можна прочитати свіженькі новини щодо затримання хабарників чи перевитрати бюджетних коштів. І хоча про це журналісти пишуть, скоріше, в форматі аналітики, все ж, і на новини часу медійників вистачає. 

А от дещо несподіване - лідерство у новинах на медичну тематику, яких у “Без купюр” виявилось суттєво більше від колег, загалом 19,3% від загального числа місцевих новин. У найближчого “суперника”, “Першої електронної газети”, цей показник лише на рівні 7,3%.

Топові медіа Кіровоградщини не люблять писати не про Кіровоградщину. Хоча це, скоріше, відповідь на  запит читачів, які віддають перевагу регіональному контентну, а от всеукраїнські новини звикли читати в публікаціях всеукраїнських видань. Що ж до специфіки кожного ЗМІ з нашої п'ятірки, то це, все ж, більше схоже на яскраві акценти в характеристиці тих чи інших редакційних політик, аніж домінування одних тем над іншими. Журналісти адаптуються під читача, а він, як відомо, хоче дізнатись про все і бажано якнайшвидше.

Павло Лісниченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Кіровоградській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Думки, викладені у блозі, відображають винятково думку автора, редакція Точки доступу може її не поділяти.

 


 


Головне сьогодні