У Ленінському районному суді Кропивницького сьогодні, 2 січня, розглянули клопотання щодо обрання запобіжного заходу підозрюваному в смертельній ДТП, що сталася на вулиці Короленка у Кропивницькому 31 грудня. Журналісти Точки доступу побували на судовому засіданні й почули позиції обох сторін щодо цієї трагедії. Детально читайте у статті.

Нагадаємо, аварія сталася близькo 07:20, на вулиці Кoрoленка, 93-А. Вoдій автoмoбіля Volkswagen Touareg збив жінку 1996 року народження, яка йшла "зеброю". Затримали чоловіка о 10:20.

ДТП

Підозрюваний – житель Кропивницького 1995 року народження Роман А. Він – громадянин України з середньою освітою, не одружений. Чоловік офіційно не працює, навчається на другому курсі університету.

Також у судове засідання з'явилися рідні загиблої жінки та друзі водія, які прийшли його підтримати. Вони цікавилися, у яких виданнях будуть опубліковані матеріали про хід справи, а також висловили пересторогу, що журналісти можуть написати неправдиву інформацію. Розповіли, що їх товариш не знімає з себе провини і готовий "все відшкодувати". Машину придбав нещодавно, "вона була повністю тонована, тож просто не побачив людину на переході". 

Друзі родини загиблої в свою чергу повідомили, що з'ясували, начебто Роман А. займається купівлею-продажем автомобілів. За їхніми словами, незадовго до аварії він публікував відео, як швидко їде за кермом Volkswagen Touareg, але після ДТП це відео зникло. Вони вважають, що водій значно перевищив швидкість, адже удар був дуже потужний. На потерпілій розірвався весь одяг, вона була сильно травмована. 

Клопотання про запобіжний захід розглядав слідчий суддя Ленінського райсуду Леонід Плохотніченко.

Суддя

Адвокат підозрюваного Віктор Осєтров надав суду низку довідок, що характеризують його підзахисного. Одна з довідок про те, що той дійсно навчається на денній формі в університеті. Ще одна, прокоментував захисник, свідчить, що Роман А. займається волонтерством, а саме допомагає ЗСУ.

Прокурор Ігор Васильків звернув увагу на те, що характеристика студента, у якій зазначено, що він спокійний, доброзичливий і користується заслуженим авторитетом, підписана куратором групи, а не ректором закладу. Щодо довідки, виданої ГО, підкреслив, що у ній ідеться не про те, що Роман безпосередньо є волонтером, а про те, що він "допомагав щодо вирішення питань щодо волонтерської допомоги ЗСУ".

Позиція сторони обвинувачення

Сторона обвинувачення просила застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів без визначення розміру застави.

За матеріалами слідства, поінформував прокурор, підозрюваний збив потерпілу, коли вона переходила дорогу по пішохідному переходу по наявній розмітці.

Вона пройшла, фактично, дві смуги зустрічного руху, оскільки в місці, де відбулася ДТП, по дві смуги руху в кожному напрямку, – сказав Ігор Васильків.

Він додав, що аварія сталася на світанку, в умовах обмеженої швидкості. Водій був неуважним, не зменшив швидкість перед "зеброю", не зупинився, щоби пропустити пішохода. Автомобіль зупинився лише через 87,7 метрів від переходу. Потерпілу ж від удару відкинуло на 56,3 метри. Тобто, можна говорити про те, вважає прокурор, що підозрюваний значно перевищив дозволену швидкість руху 50 км/год.

Обґрунтовуючи підозру, Ігор Васильків зазначив, що основними доказами є покази двох очевидців пригоди. Один із них, зокрема, підтверджує, що Volkswagen Touareg їхав в населеному пункті зі швидкістю близько 100 км/год. Також наявний відеозапис ДТП та наїзду на пішохода.

Він додав, що інкримінований злочин – тяжке кримінальне правопорушення. Санкція передбачає від трьох до восьми років тюрми з позбавленням права керувати автівками на строк до трьох років або без такого. Він висловив припущення, що водій може переховуватися від слідства, щоби уникнути суворого покарання.

Ігор Васильків сказав, що підозрюваний відмовився надавати будь-які пояснення з приводу оголошеної підозри. Також застеріг, що Роман А. може вчинити й інше кримінальне правопорушення, адже за останні три роки тричі притягувався до адмінвідповідальності за порушення ПДР.  До прикладу, у 2020 році його заскочили за водінням у нетверезому стані.

Що говорять адвокат підозрюваного та він сам

Захисник підозрюваного Віктор Осєтров сказав, що його підзахисний повністю визнає провину. Він зазначив, що Роман був у шоковому стані, тому спочатку відмовився давати свідчення. Також адвокат пояснив, чому, власне, чоловік їхав так рано містом. 

Мати мого підзахисного в цей день була у родичів у Кропивницькому. Їй стало зле, вона хворіє серцем. Родичі подзвонили і сказали, що лікарі швидкої відмовилися приїжджати і порадили прийняти таблетки. Він, переживаючи за матір, сів у машину і тому була така швидкість. Але він сам себе засуджує і визнає провину.

Адвокат

Віктор Осєтров запевнив, що його підзахисний не збирається переховуватися від суду і слідства, оскільки має добру репутацію, міцні соціальні зв’язки, навчається. Він просив застосувати до Романа А. домашній арешт у нічний час з 23:00 до 06:00. Це, за його словами, не заважатиме навчанню і можливості збирати гроші для відшкодування шкоди.

Під час затримання мій підзахисний чітко зазначив, що винен. Що ДТП вчинив з необережності. Вважає, що причиною стали недостатні умови освітлення і що він пізно побачив пішохода. Він співчуває родині загиблої і в міру можливостей надасть допомогу на поховання. Це відносно того, що прокурор каже, що його позиція не відома, – зауважив захисник і додав, що Роман А. у момент скоєння ДТП був тверезий, а інцидент, що стався у 2020 році, жодним чином не стосується цієї справи.


Я винен. Визнаю свою провину. Їхав, хотів допомогти мамці, вийшло отак. Але я нікуди не тікав, я був там на місці, попросив викликати поліцію і швидку, – сказав сам підозрюваний.

Підозрюваний

Він підтримав позицію адвоката і зауважив, що хотів би мати можливість навчатися.

Рішення суду

Вислухавши доводи сторін, слідчий суддя Леонід Плохотніченко ухвалив рішення задовольнити клопотання сторони обвинувачення – обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права визначення застави. Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду протягом п'яти днів з моменту проголошення ухвали. 

Захисник підозрюваного заявив, що рішення таки оскаржуватимуть. 

Читайте також: У новорічну ніч у Кропивницькому поліцейські зупинили 13 водіїв у стані сп’яніння


Головне сьогодні