Попри те, що Росія продовжує ракетні обстріли, в Україні стартувала програма єВідновлення – можливість отримати гроші від держави на ремонт житла, пошкодженого через бойові дії. Чи можна вже отримати допомогу та як правильно оформити заявку на неї – читайте у нашому матеріалі.

“Дякувати богу, чоловік залишився живим”

Російські ракети та дрони зруйнували 143 об’єкти на території Кіровоградської області. Серед них 53 житлових будинки. Більшість приватних садиб отримали незначні пошкодження, 9 – пошкоджені більш ніж на 50 відсотків. Такі цифри Точці доступу озвучили в пресслужбі Міністерства інфраструктури.

Під час підготовки матеріалу Кіровоградщина пережила ще одну ракетну атаку – пошкодження отримали приватні будинки та квартири. Тому статистика буде оновлюватись.

У ніч на 29 травня будинок пані Людмили з Помічнянської громади зруйнували уламки збитої російської ракети. Жінки на той час не було вдома: 

Дякувати богу, що чоловік залишився живим. Через дах до кімнат потрапили уламки, стіни зруйновані, попереду будинку вирва.

Родина пані Людмили відмовилася від державної допомоги, адже громада виділила гроші зі свого бюджету на купівлю нового житла.

У міській раді нам детально розповіли про єВідновлення та про те, як подати заявку. Але програма нам не підходить. Згідно з рішенням будівельної експертизи, наш будинок належить до четвертої аварійної категорії, тобто його потрібно зносити.

Громада запропонувала родині пані Людмили альтернативне рішення – на сесії виділили 500 тисяч гривень для придбання нового житла. Постраждалі вже знайшли новий будинок і наразі триває процес оформлення документів на його купівлю.

Згідно зі статистикою Міністерства інфраструктури, станом на 21 червня у Кіровоградській області подано 10 заяв в рамках програми єВідновлення:

  • в обробці – 1
  • очікують обробки – 9

Органи місцевого самоврядування створили 4 комісії. Люди подали заяви на відновлення двох квартир та вісьмох приватних будинків, проте, компенсацій поки не отримали.

єВідновлення. Що це за програма та як вона працює?

єВідновлення – державна програма. Гроші виділяють на відновлення будинків, які постраждали від російського вторгнення після 24 лютого 2022 року. Наразі триває її перший етап –  надання компенсації за незначні ушкодження житла на капітальний або поточний ремонт. Максимальна сума виплат – до 200 тисяч гривень. На ці гроші можна закупити будівельні матеріали або замовити ремонтні послуги. До речі, зробити це можна в магазинах та фірмах, які є партнерами програми. Розмір збитків встановлює спеціальна комісія, яку створюють органи місцевого самоврядування на місцях.

єВідновлення

Типи житла, які підпадають під реалізацію програми: 

  • житлові будинки;
  • квартири;
  • житлові приміщення.

Важливо, що житло, яке планують відремонтувати за кошти програми, повинно розміщуватись на підконтрольній Україні території. Якщо власник зробив ремонт власними силами, до подачі та погодження заявки, гроші йому не виділяють.

Коли заявка на отримання компенсації погоджена, власник пошкодженого житла отримає гроші на спеціальну картку (за аналогією виплат “коронавірусної тисячі”). Їх потрібно витратити протягом року на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які є учасниками програми єВідновлення

У Міністерстві інфраструктури зазначили, що джерелами для компенсацій стануть гроші, конфісковані з активів країни-агресора,  кошти державного бюджету, та кошти міжнародних донорів та кредиторів. 

Як подати заявку у програмі єВідновлення – покрокова інструкція

Власнику пошкодженого житла необхідно подати повідомлення про пошкоджене майно в застосунку чи через портал Дія. 

Далі слід відкрити рахунок єВідновлення в банку. Це необхідно зробити до або під час подання заяви. Відкрити рахунок можна двома способами – завантажити застосунок онлайнбанкінгу або прийти до відділення одного з банків-партнерів програми (ПриватБанк, А-Банк, izibank, Monobank, ПУМБ, Sense Bank, Райффайзен Банк, Sportbank).

картковий рахунок

Подати заяву про отримання допомоги через Дію. Для цього необхідно зайти в розділ “Послуги” – “єВідновлення”. Якщо ви подавали повідомлення раніше, то слід одразу подавати повідомлення про виплату. Під час заповнення заявки слід зазначити чи робили ви ремонт та чи маєте пільгову категорію, вказати контактні дані та рахунок для отримання компенсації.

Програма автоматично сформує заявку, вам необхідно лише її перевірити та відправити в обробку. Якщо у пошкодженого житла є співвласник, він має надати згоду на подання заявки через “Дію” або офлайн у нотаріуса, якщо співвласнику менше 18 років.

Після подання заявки з заявником зв’яжеться спеціальна комісія, щоб домовитись про огляд майна. Це потрібно, щоб встановити збитки та розрахувати суму виплат.

Як тільки комісія ухвалить рішення, заявник отримає сповіщення в “Дії”.

Після позитивного рішення, гроші автоматично зараховуються на відкритий раніше рахунок.

Нововведення в програмі єВідновлення

Начальниця управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Кіровоградської обласної військової адміністрації  Вікторія Кулікова зазначає, що 30 травня Кабмін вніс зміни до постанови № 381, яка регулює порядок надання допомоги за програмою єВідновлення.

Так, згідно з нововведеннями постраждалі можуть звернутися до органів місцевого самоврядування, ЦНАПів та нотаріусів за допомогою в оформленні заявки.

У першому варіанті постанови послуга надання компенсації була виключно електронною, через додаток “Дія”. Проте, ми розуміємо, що є люди, які не обізнані з функціонуванням додатка “Дія”, дехто не має смартфонів. Тож держава вирішила, що ЦНАПи, органи соціального захисту та нотаріуси можуть надавати допомогу в оформленні заявки.

Наразі проводимо організаційні наради, розширено будемо говорити з територіальним управлінням юстиції щодо місій нотаріусів у цьому процесі, – зазначила Вікторія Кулікова.

Вікторія Кулікова

Наразі на Кіровоградщині ЦНАПи вже провели 40 консультацій та допомогли оформити 7 заявок на отримання допомоги в рамках програми єВідновлення.

За даними Мінінфраструктури, в Україні під програму єВідновлення підпадає понад 200 тисяч домогосподарств.

Загалом, зі старту програми, українці подали 20 308 заяв. Найбільше надійшло з таких областей:

  • Харківська – 7 238
  • Київська – 4 924
  • Миколаївська – 1 555
  • Херсонська –  1 477
  • Донецька – 1 275

53,6% стосуються допомоги на відновлення квартир, а 45,9% – приватних будинків. Перші 8 заявників вже отримали фінансову допомогу на загальну суму понад 847 тисяч гривень.

Стосовно інших пошкоджених або повністю зруйнованих росіянами об’єктів, держава поки не надає компенсацій. Наразі їх вносять до Державного реєстру знищеного та пошкодженого майна.

Читайте також: Ядерна загроза: як діяти жителям Кіровоградщини у випадку теракту

Редакторка Ольга Зима





 


Головне сьогодні