У Кропивницькому діє волонтерська спільнота "Годуємо патріотів", яка кожну суботу фасує до 2 тисяч сухих супів та відправляє їх захисникам на передову. Ціла армія волонтерів вирощує, збирає, сушить та фасує овочі, щоб захисники на фронті мали повноцінний гарячий обід. Як працює кулінарне військо Кіровоградщини, дізнавалася Точка доступу.
"Годуємо патріотів" – це механізм, де кожен виконує свою функцію"
Сухий суп варто залити водою, прокип'ятити 15 хвилин і маєте готовий повноцінний обід, якщо додати тушкованку – то смачний суп з м'ясом. Сухі супи та борщі дуже корисні, адже не мають у своєму складі й краплі хімії, лише натуральні овочі та спеції, – розповідають волонтери.
Наразі в меню польової кухні "Годуємо патріотів" налічують 8 видів рецептур – 6 супів, а також червоний та зелений борщі. Крім того, волонтери роблять печиво, пастилу, сушку на компоти.

Вперше спільнота волонтерок та волонтерів зібралася у 2014 році, щоб робити сухі супи для ЗСУ. Згодом, коли забезпечення армії стало на постійні рейки, потреба в сухих супах відпала й виробництво заморозили.
24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення росії, волонтери знову об'єдналися в спільноту "Годуємо патріотів" та почали робити сухі супи. Так, до справи долучилися учасники громадської організації "Добромир", активісти Гончаренко-центру та всі небайдужі.
В офісі, де фасують сухі супи, дуже гамірно. Як зазначають самі волонтери тут панує атмосфера вулика. Дійсно, кожен робить свою справу вправно. Рухи відточені до автоматизму. Хтось зважує та кладе до пакетів сухі овочі та спеції, хтось вкладає етикетку та запаює упаковку. Хтось носить готові супи до коробок. Всі метушаться, працюють, розмовляють, сміються.

"У кожен пакетик ми вкладаємо турботу та любов"
Пані Тетяна розповідає, що на початку березня побачила оголошення, що організовують спільноту "Годуємо патріотів": можна різати-сушити овочі, а кожної суботи люди збираються на фасування:
Ось так я й потрапила сюди, за оголошенням. З 9 березня, кожної суботи тепер тут. Все починалося в Гончаренко центрі, але там було мало місця, тож дівчата організували більше приміщення. Який тут вулик, які бджілки-трудівнички працюють!

Жінка говорить, що така робота дуже захоплюює. Тож до волонтерства долучилася вся її родина – дочка, зять та онучка:
Я питала маленьку онучку: "Може ми сьогодні не підемо?", а вона мені: "Ти що, буся, як не підемо? Ми ж військовим допомагаємо!". Зараз вона одягла рукавички та фасує пряники.
Коли ти щось робиш та допомагаєш, то відчуваєш неймовірне піднесення. Розумієш, що щось робиш для перемоги. Щиро бажаю нашим хлопцям, щоб вони трималися, були живими і всі стовідсотково повернулися додому. У кожен пакетик ми вкладаємо турботу та любов.
Директорка Гончаренко-центру в Кропивницькому Вікторія Талашкевич розповідає, що овочі для сухих супів передають їм партнери з різних громад:
"Годуємо патріотів" – це організований механізм, де кожен виконує свою функцію. Всі, в кого є свіжі овочі, знають, що до нас можна їх принести. Близько 300 волонтерів вдома сушать овочі та фрукти. По жменьці, по торбинці, по мішечку. В суботу все привозять на офіс і інша команда волонтерів стає та розфасовує сухі набори.
Фото зі сторінки спільноти "Добромир" у фейсбуці
Вікторія Талашкевич говорить, що цьогоріч волонтери отримали грант від ПРООН, який дозволяє купувати сухі овочі, а також сушарки:
Влітку, завдяки цьому гранту, коли овочі були дорогими, ми мали змогу їх купувати. Зараз плануємо купити до 10 великих професійних сушарок, щоб люди могли за один раз сушити багато овочів.
"Військові дуже люблять наші супи. Дехто навіть цукерки приносив"
Кожну суботу волонтери фасують від 1500 до 2500 тисяч сухих супів. Все залежить від того, скільки є сухих овочів та скільки людей прийде фасувати продукцію.
Наталя Бур'яненко приїхала з чоловіком у 2014 році з Луганщини. Зараз їхній син також боронить Україну від російських загарбників.
Після того як подружжя переїхало до Кропивницького, відразу почали волонтерити:
У нас із чоловіком не було грошей, а був вільний час, тож вирішили допомагати чим можемо. Зараз ми координуємо роботу людей, розвозимо овочі.
Фото: Спільнота "Добромир"
Галина – переселенка з Херсонської області. Фасує вівсяний суп, який має назву "Байрактар". У Кропивницькому жінка – з кінця серпня. Побачила, що треба допомога у фасуванні супів. Говорить, не могла не прийти, адже її чоловік зараз боронить Україну:
Хочеться допомогти нашим хлопцям. Ми з великим натхненням працюємо. Багато місцевих, багато переселенців. Військові дуже люблять наші супи. Дякують. Дехто навіть приходив сюди, цукерки приносив.

Учні з Компаніївського ліцею виготовили янголів-охоронців для ЗСУ, а також написали військовим листи. Кореспонденцію та невеличкі подарунки вкладають до коробок із розфасованими супами.

Привезла до Кропивницького з Компаніївки гостинці від дітей пані Юлія. Вона також співпрацює з Гончаренко центром, викладає практичний курс української мови для дорослих. Жінка за можливості приїжджає до Кропивницького допомогти фасувати сухі супи:
Дуже приємно витрачати свій час на роботу на кулінарному фронті. Так, відчуваєш себе частиною чогось великого.

Ольга волонтерить у "Годуємо патріотів" із березня:
Зазвичай я стою на фасовці супів, але сьогодні трішки запізнилися, забула вдома ваги. Тож на 5 хвилин не встигла на початок. Сьогодні дуже багато людей. Мене поставили розкладати в ящики готову продукцію.
По кількості складаємо в ящики супи-борщі, сухарики, обов'язково додаємо дитячі малюнки. Адже наші воїни говорять, що фізична їжа – то важливо, але набагато цінніше те, шо передається від душі. Дівчата розповідають, що їхні чоловіки, які повертаються з фронту, зберігають у документах дитячі малюнки.

Всі волонтери "Годуємо патріотів" говорять, що їх об'єднує спільна мета – наближення нашої перемоги. Задля цього вони готові волонтерити та виготовляти сухі супи, які перетворюються на смачні обіди для наших захисників, стільки, скільки це буде потрібно.




