Виконавчий комітет Кропивницької міської ради цьогоріч закупив 60 відеокамер з комплектуючими майже на чотири мільйони гривень. Компанія, яка поставила відеокамери – товариство з обмеженою відповідальністю "Інфраструктура безпеки" з Києва. Відеокамери – виробництва китайської компанії Hikvision. Останню у червні 2023-го національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК – ред.) внесло у перелік міжнародних спонсорів війни. Договір із постачальником виконавчий комітет Кропивницької міськради заключив 14 червня 2023 року, через 9 днів, після того як у НАЗК оприлюднили інформацію про оновлений список спонсорів війни. Що на це кажуть у Кропивницькій міськраді і сам постачальник, дізнавалась Точка доступу.

Тендер оголосили у травні 2023-го

Виконавчий комітет Кропивницької міської ради у травні 2023-го оголосив торги на платформі публічних закупівель "Прозоро", на суму 3 мільйони 735 тисяч гривень.

тендер на придбання систем відеоспостереження

Скріншот з сайту публічних закупівель "Прозоро"

Предмет закупівлі – системи відеоспостереження. Участь у торгах взяв один учасник. Це товариство з обмеженою відповідальністю "Інфраструктура безпеки". Підрядник запропонував ціну на шість тисяч нижчу від заявленої. 30 травня 2023 року Товариство стало переможцем закупівлі.

тендер на придбання систем відеоспостереження

Скріншот з сайту публічних закупівель "Прозоро"

Договір із виконавчим комітетом Кропивницької міськради уклали 14 червня 2023 року.

уклали договір на придбання систем відеоспостереження

У першому пункті договору йдеться про те, що системи відеоспостереження закупили для здійснення заходів правового режиму воєнного стану на території громади міста Кропивницький.

уклали договір на придбання систем відеоспостереження

У один із двох комплектів відеоспостереження увійшли 17 зовнішніх відеокамер, що забезпечують розпізнавання автомобільних номерів, а також 27 зовнішніх відеокамер оглядового типу 1 Hikvision.

договір на придбання систем відеоспостерження

Крім того, придбали 27 комутаційних боксів і 44 карти пам’яті того ж виробника.

договір на придбання систем відеоспостерження

У другий комплект відеоспостереження увійшли шість зовнішніх відеокамер оглядового типу 2, 10 зовнішніх відеокамер оглядового типу 3 і один відеореєстратор. Так само виробництва компанії Hikvision. Водночас інші комплектуючі, серед яких жорсткий диск, комп’ютер, монітор, клавіатура, ноутбук, принтер, комп’ютерна миша – іншого виробника.

договір на придбання систем відеоспостерження

У договорі йдеться, що кінцевий строк поставки товарів – до 30 листопада нинішнього року.

договір на придбання систем відеоспостерження

Додаткова угода на 745 тисяч гривень

6 жовтня 2023 року виконавчий комітет Кропивницької міської ради уклав з ТОВ "Інфраструктура безпеки" додаткову угоду до договору про закупівлю систем відеоспостереження. Міськрада доплатила постачальнику 745 тисяч гривень. Це пов’язано з тим, що набув чинності Закону України № 3219-ІX від 30 червня 2023 року "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану". Ним повернули довоєнну систему оподаткування, тож товариство мало сплатити податок на додану вартість.

додаткова на 745тисяч гривень між Кропивницькою міськрадою і ТОВ "Інфраструктура безпеки"

У червні НАЗК внесло компанію Hikvision у перелік спонсорів війни

На сайті Національного агентства з питань запобігання корупції у публікації від 5 червня 2023 року йдеться про те, що дві китайські компанії – Hikvision і Dahua Technology – внесли до переліку міжнародних спонсорів війни.

Таке рішення ухвалили через те, що обидві компанії активно працюють в Росії, наповнюючи російський бюджет та постачаючи обладнання подвійного призначення, яке може використовуватись у воєнних цілях, – йдеться у повідомленні.

У публікації також зазначають, що у 2021 році Федеральна комісія зі зв’язку (FCC) опублікувала перелік виробників комунікаційного обладнання, яке становить загрозу національній безпеці США. До п’ятірки китайських компаній у переліку увійшла Hikvision. У 2023 році аналогічну заборону на встановлення державними органами пристроїв Hikvision схвалив уряд Австралії.

Що кажуть у міській раді Кропивницького?

Кореспондентка Точки доступу надіслала інформаційний запит у виконавчий комітет Кропивницької міськради. Ми запитали, чи знають там, що закупили у підрядника обладнання, виробником якого є компанія – спонсор війни. У відповіді, зокрема, йдеться про те, що правові підстави для прийняття рішення про неукладання договору про закупівлю відсутні.

відповідь міськради Кропивницького щодо закупівлі нею відеокамер компанії Hikvision, яку НАЗК внесло у список спонсорів війни

Учасник процедури закупівлі підтвердив, що він не є особою, до якої застосовано санкцію у вигляді заборони на здійснення у неї публічних закупівель товарів, робіт і послуг згідно із Законом України "Про санкції".

Інформацію стосовно того, що НАЗК внесла китайських виробників і постачальників обладнання для відеоспостереження до переліку міжнародних спонсорів війни, вважають репутаційним позначенням. Зазначили, що взяли інформацію до відома і врахують у подальшій роботі.

відповідь міськради Кропивницького щодо закупівлі нею відеокамер компанії Hikvision, яку НАЗК внесло у список спонсорів війни

Крім того, виконавчий комітет Кропивницької міської ради звернувся до НАЗК з проханням надати роз'яснення стосовно законності закупівлі обладнання для системи відеоспостереження компанії Hikvision.

Що не так із ТОВ "Інфраструктура безпеки"?

У реєстрі фізичних і юридичних осіб Youcontrol йдеться про те, що ТОВ "Інфраструктура безпеки" зареєстрували 23 лютого 2022-го року. Статутний капітал – 50 тисяч гривень. Директорка – Каріна Левчук.

ТОВ "Інфраструктура безпеки"

Скріншот з реєстру фізичних і юридичних осіб Youcontrol

За час роботи товариство виграло 10 державних тендерів на суму понад 190 мільйонів гривень.

ТОВ "Інфраструктура безпеки"

Скріншот з реєстру фізичних і юридичних осіб Youcontrol

Зокрема, з компанією уклали договори  головні управління Національної поліції у Полтавській і Черкаській областях, а також департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради. В усіх випадках замовники отримали від підрядника відеокамери компанії Hikvision. Водночас комплектуючі до систем відеоспостереження – виробництва інших компаній.

ТОВ "Інфрастуктура безпеки"

Скріншот з реєстру фізичних і юридичних осіб Youcontrol

На сайті Youcontrol експрес-аналіз діяльності ТОВ "Інфраструктура безпеки" попереджає, що до контрагента "потрібна особлива увага". Тому що товариство розгорнуло 37 видів діяльності і це може свідчити про недобросовісну роботу.

особлива увага до ТОВ "Інфраструктура безпеки"

Широкий перелік видів діяльності може свідчити про те, що діяльність контрагента не спрямована на досягнення реальних результатів господарських операцій і має ознаки фіктивності. Непоодинокими є випадки, коли компанії обирають широкий перелік видів діяльності, для прикриття недобросовісної діяльності, – йдеться у повідомленні.

Кореспондентка Точки доступу телефонувала керівниці ТОВ "Інфраструктура безпеки" Каріні Левчук. На дзвінок вона не відповіла. Тому ми написали на електронну пошту, яка зазначена у реєстрі.

Зокрема, ми запитали, чи знають у товаристві, що у червні 2023 року НАЗК внесло у перелік спонсорів війни компанію Hikvision і чи планують продовжувати співпрацювати з нею.

У відповідь на лист Каріна Левчук написала, що товариство "Інфраструктура безпеки" не співпрацює з компанією Hikvision.

Наша діяльність базується на принципах чіткого дотримання законодавства, яке визначило обмеження щодо постачання товарів, робіт та послуг державним замовникам, а саме: Закону України "Про санкції"; Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" від 15.04.2014 № 1207-VII.

І наводить ще низку законодавчих документів (у скріншоті – ред.), якими керується їхня компанія у роботі.

відповідь на інформаційний запит сайту Точка доступу ТОВ "Інфраструктура безпеки"

На уточнююче запитання, у який спосіб товариство "Інфраструктура безпеки" отримало відеокамери компанії Hikvision, якщо вони не співпрацюють, Каріна Левчук відповіла, що ні у замовника (виконавчого комітету Кропивницької міської ради – ред.), ні у Товариства не було юридичних підстав не підписувати та не виконувати договір.

Виключні підстави для цього визначені Законом України "Про публічні закупівлі" та Господарським кодексом України. Як Ви розумієте, посилань в них на якісь списки, що веде НАЗК, немає.

Думка експерта

Політичний аналітик Дмитро Франчук попередження системи Youcontrol щодо можливої недобросовісної роботи постачальної компанії вважає справедливим.

Дмитро Франчук політичний аналітик

Фото з сайту helpsmi

Широкий перелік видів діяльності компанії може свідчити про те, що компанія не має достатньої спеціалізації в галузі систем відеоспостереження. Це може бути ознакою того, що компанія не має достатнього досвіду та знань для виконання закупівлі.

Водночас додає, що це не означає, що компанія обов'язково є фіктивною або займається недобросовісною діяльністю. Для того, щоб зробити остаточний висновок, необхідно провести додаткову перевірку компанії.

Де встановили відеокамери?

60 відеокамер компанії Hikvision встановили у Кропивницькому на об'єктах критичної інфраструктури, комунальних закладах і дорогах міста. Про це йдеться у відповіді виконавчого комітету Кропивницької міськради на інформаційний запит Точки доступу.

відповідь міськради Кропивницького щодо закупівлі відеокамер компанії  Hikvision

Відповідь підготувала керуюча справами виконавчого комітету міської ради Світлана Балакірєва.

Читайте також: Спрямувати гроші на ЗСУ, а не ремонт доріг: у Кропивницькому рідні військових вийшли на акцію протесту


Головне сьогодні