На початку серпня у Кропивницькому стартувало опитування щодо необхідності зміни герба та прапора міста. Опитування проходить онлайн і триватиме воно до 16 серпня. 

На обговорення громадськості міська рада винесла єдине питання: "Чи підтpимуєте Ви зміну символіки міста – геpба і пpапоpа?" Відповідь кpопивничани можуть надати за посиланням

Точка доступу підготувала роз'яснення, що означають головні державні символи обласного центру та дізналася думку істориків і краєзнавців з приводу необхідності їх зміни.

Три річки, козаки та родючість степів: що символізує прапор

Прапор Кропивницького розробив архітектор і член Українського геральдичного товариства Віталій Кривенко в першій половині 90-х років ХХ ст. Прапор був прийнятий рішенням Кіровоградської міської ради 28 лютого 1996 року.

Прапор містастяг, верхня та нижня смуги якого жовтого кольору, від древка до центру прапора відходить малиновий трикутник з золотим вензелем Св. Єлисавети у центрі. Між трикутником і смугами проходять три сині стрічки (вилоподібний хрест).

Жовтий колір символізує багатство та родючість навколишніх степів, а малиновий є традиційним кольором запорізьких козаків, яким колись належали землі сучасної Кіровоградщини. Лазуровий хрест символізує річку Інгул і дві її притоки: Сугоклію та Біянку, — в околиці злиття яких була заснована попередниця міста — фортеця святої Єлизавети.

(Такий опис символів міста можна знайти на сайті міської ради, — Ред.)

"З миром і добром": що символізує герб Кропивницького

Сучасний герб Кропивницького був розроблений архітектором, членом Українського геральдичного товариства Віталієм Кривенком і затверджений рішенням Кіровоградської міської ради від 28 лютого 1996 року.

Герб містанапівкруглий щит, обрамований декоративним картушем та увінчаний золотою короною, який підтримують два лелеки. Знизу — синя стрічка з девізом "З миром і добром". 

У жовтому та малиновому полі щита — на перехресті трьох синіх стрічок, що символізують річки Інгул, Сугоклею та Біанку, — розміщено план фортеці з вензелем Св. Єлисавети.

Щитотримачі є алегоричними фігурами, які натякають на легендарну особу козака Степана Лелеки, засновника зимівника Лелеківки, який пізніше влився в межі міста і нині є одним із його найдавніших заселених районів. Міська корона — звичний елемент для сучасного герба українського міста.


"З прапора та герба треба обов'язково прибрати вензель імператриці Єлизавети"


Старший науковий співробітник Музею мистецтв Микола Правда вважає, що зміна символіки Кропивницького відбувається разом із завершенням процесу декомунізації та активної дерусифікації, яка почалася з початком широкомасштабного вторгнення російських військ на територію України.

Одна з основних причин необхідності зміни герба та прапора в тому, що місто 14 липня 2016 року змінило свою назву з радянської "Кіровоград" на українську "Кропивницький". І такі зміни дуже на часі:

Звісно, ми дуже запізнилися з процесами декомунізації, дерусифікації, зміни символіки та топоніміки. Все це мало бути зроблено ще на початку 90-х років минулого століття, коли були прийняті основні закони нашої держави, акт про проголошення Незалежності та Конституція України.

На думку пана Миколи, українці — дуже толерантна нація і цей фактор зіграв свою роль в сучасній війні. Невчасно проведена декомунізація, дерусифікація, зміна символіки, дозволила споконвічному нашому ворогу (росіянам) вважати українські землі своїми, вести свою пропаганду, стверджуючи і наголошуючи на своїх штампах про "один народ", розповідати про українців як про "окупантів" власної землі, від яких її треба визволити:

У цій ситуації порядність, доброта, інтелігентність українців зіграли з нацією жорстокий жарт. Зараз ми нашвидкоруч кинулися рятувати ситуацію, платячи за свої ж помилки страшну ціну.

Краєзнавець вважає, що зміна прапора та герба дуже потрібна, оскільки старі прапор та герб не відповідають сучасним історичним реаліям. Вони створювалися і затверджувалися в часи панування колоніальної ідеології, і, як кажуть, "заточувалися" під назву "Єлисаветград", яку носило місто за часів російської імперії. 

Не випадково на них є вензель імператриці Єлизавети, що показує проросійську суть назви. При затвердженні цих символів відбулися відверті маніпуляції, мовляв, місто носить ім'я не імператриці Єлизавети, а святої Єлисавети, тобто був навіяний біблейський сюжет.

З прапора та герба треба обов'язково прибрати вензелі імператриці Єлизавети, які чомусь називають вензелями святої Єлисавети. Сьогодні ці символи не відповідають сучасним історичним реаліям.

На думку пана Миколи у прапорі слід зробити відтінок малинової смуги більш густішим і додати зелений колір.

Якщо говорити про герб міста, то він має теж позбутися вензеля Єлизавети, необхідно прибрати план фортеці, оновити девіз (або і взагалі прибрати його).
Герб має також містити театральні символи, новий девіз, нову колористику.

Я дозволив собі висловити свою суб'єктивну думку відносно нових прапора та герба Кропивницького, не будучи фахівцем в сфері геральдики, — зазначає краєзнавець.

Микола Правда вважає, що зміна прапора і герба Кропивницького дуже потрібна. До їх розробки необхідно залучити фахівців-геральдистів, які професійно володіють всіма тонкощами геральдичної науки і зможуть швидко і якісно розробити нову символіку Кропивницького.


 "Зміна герба і прапора — прагнення мінімізувати російську присутність в історії сучасного Кропивницького"

Директор Регіонального центру наукових досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань обласної ради Борис Шевченко вважає, що питання зміни герба і прапора міста цілком закономірні.

Історик говорить, що аналізуючи причини військової агресії РФ проти нашої країни, можна побачити, наскільки важливе значення російська сторона приділяє ідеологічному обґрунтуванню своїх дій. Це обґрунтування, головним чином, базується на моментах спільного минулого українців і росіян: 

Те опитування, яке ініціювала міська рада Кропивницького, щодо зміни герба й прапора міста, вочевидь, пояснюється прагненням мінімізувати "російську присутність" в історії сучасного Кропивницького. Адже, головно йде мова про вензель правительки Російської імперії Єлизавети Петрівни, який розміщений на прапорі та гербі міста. У декого виникають питання і щодо обрисів фортеці Святої Єлизавети, котрі присутні на гербі Кропивницького, - говорить історик. 

На думку Бориса Шевченка, враховуючи розв'язану Росією відкриту війну проти Української держави, ці питання цілком закономірні і можуть бути вирішені навіть під час війни:

Так само як нині триває перейменування топоніміки і демонтаж з публічного простору ідеологічних  пам'яток, пов'язаних з Російською імперією і Радянським союзом. Разом із тим, після перейменування у 2016 році міста логічним була би й зміна його символіки. Зокрема, відображення у ній театральної тематики чи постаті Марка Кропивницького.

Якщо все ж таки буде вирішено змінювати герб і прапор Кропивницького, то до цих дій, на моє переконання, слід підходити максимально професійно. Цією роботою мають займатися фахівці, котрі не лише розуміються на тонкощах геральдики, але й зможуть врахувати багате на події минуле сучасного Кропивницького.


Всі охочі кропивничани, які бажають висловити свою думку стосовно зміни символів міста, можуть зробити це за посиланням.

Читайте також: Взяв трохи речей і собаку Геру: як пенсіонер із Авдіївки евакуювався у Кропивницький (ФОТО)

Фото обкладинки: Суспільне. Кропивницький




Головне сьогодні