Молодіжний центр замість архіву радянських книжок. У місті Бобринець, що на Кіровоградщині, створили сучасний осередок для молоді. Там місцеві та переселенці працюють над новими ідеями, навчаються та розважаються. Простір облаштували за підтримки донорів та гроші місцевого бюджету. У першому креативному центрі для молоді в громаді побували журналісти Точки доступу.

Молодіжний центр знаходиться в середмісті Бобринця. Облаштовували колись занедбане приміщення чотири місяці.

Ремонт

Облаштування центру

Тепер тут сучасні меблі, настільні ігри та ремонт.

Сучасний ремонт

Меблі

Назва "48.32" утворилася через координати нашого міста. Це широта та довгота. Тому ми вирішили, що наша емблема має вигляд значка геолокації, тобто, це місце, яке збирає людей, – розповідає керівниця Молодіжного центру Анна Писаренок.

Директорка

Висота і довгота

Фішка осередку – етнокультура. Тож на стінах – гуцульський килим, а ще – численні написи.

Гуцульський килим

Кожна людина, яка приходить у центр, може написати, що їй спаде на думку, але окрім нецензурних слів, політики й релігії. Найчастіше люди залишають тут посилання на свої соцмережі, також є побажання, і хто кого любить, – каже активіст центру Ростислав Краснянський.

Написи на стіні

Простір створили для дозвілля людей від 14 до 35 років. В осередку знімають відео, проводять тренінги, розвивають етнографічний, юридичний, психологічний та художній напрямки.

Розваги для дітей

Активності

Настільні ігри

Гра на гітарі

Активності проводять самі ж підлітки, – говорить активістка центру Євгенія Брасло.

Художниця

Я художниця, також у нас є напрямок "Штрих і тюбик", тож із ними я хочу провести ось найближчим часом цей напрямок.

Малюнок

Мені подобається тут атмосфера, як спілкуються всі між собою. Люди створюють цю атмосферу. Тут можна зробити будь-що, ти можеш і відпочити, і попрацювати, і поспілкуватися, – говорить активістка центру Єлизавета Шишко.

Атмосфера

У Бобринецькій громаді близько тисячі переселенців. Деякі з них також є активом молодіжного центру. Вони займаються волонтерством та допомагають іншим адаптуватися.

Чорнобаївка

Я з Чорнобаївки Херсонської області. Це таке, напевне, дуже відоме місце стало за час війни. Ми сюди коли приїхали, тут не було де, до прикладу, познайомитися зі своїми однолітками. Оскільки я приїхала сюди влітку, не було ні школи, нічого… Були якісь гуртки маленькі, де я познайомилася із двома подругами, але цей центр – це класне місце, де можна знайти багато нових знайомих і тут дуже цікаво, – розповідає Дар’я Грубаш.

Олешки

Я з міста Олешки Херсонської області. Думаю, це дуже важливо, що таке мсіце з'явилося в маленькому Бобринці, тому що треба якось самовиражатись, не бути самотнім. Тому що зараз, під час війни, це дуже важко, – додає Софія Перепелкіна.

Проєкт реалізували ГО "Слов’янський культурний центр "Задзеркалля" у партнерстві з дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), за підтримки Іспанського агентства з міжнародного співробітництва в галузі розвитку. Також на облаштування простору виділили гроші з місцевого бюджету. А донині це був архів бібліотеки, де зберігали радянські книжки, – коментує заступниця голови Бобринецької тергромади Наталія Яворська.

Міська рада

Реалізовували проєкт "Розвиток та підтримка молоді Кіровоградської області в умовах військового стану". Оголосили ініціативу "Молода енергія громад". І чотири громади з Кіровоградської області, в тому числі і Бобринецька, отримали фінансування в даному проєкті і мали можливість створити на території громади молодіжний центр.

ЮНІСЕФ

Прибрали щось радянське і утворили щось українське. Молодь потребує цього закладу, тому що наше місто невелике і потрібно десь проводити час, тим паче, що цей центр абсолютно безкоштовний. Можна передивитись фільми, можна пограти в настільні ігри, виконати домашнє завдання, – додає Анна Писаренок.

Центр працює щодня з 16-ї до 20-ї години, окрім неділі та понеділка.

Читайте також: Щоб було, як удома: в Бобринці облаштовують перше гуртове житло для переселенців (ФОТО)

Фото авторки та центру для молоді


Головне сьогодні