Перше гуртове житло для переселенців облаштовують у Бобринці на Кіровоградщині. Витратити планують 1 мільйон 800 тисяч гривень. Аби зекономити гроші, капітальний ремонт виконують комунальники та працівники ліцею, якому належить гуртожиток. Скільки людей там житимуть та які умови їм запропонують, дізнавалися журналісти Точки доступу.

Щоб почували себе як удома

У двоповерховому гуртожитку ліцею в Бобринці нині облаштовують місце компактного проживання для переселенців. Перше в цій громаді. Капітальний ремонт роблять за кошти місцевих бюджетів та за підтримки іноземних донорів. 

Житло для переселенців

Почалися роботи десь 25 грудня. Почали з заміни пластикових дверей, вікон. Пройшли штукатурні роботи. Надалі планується заміна каналізації та опалення, далі буде заміна решти вікон. Переселенці й так на чужині, але ж хочеться, щоб вони почували себе не як в гуртожитку, а як удома, – розповідає вихователька гуртожитку Наталія Телятнікова.

Ліцей

Дуже стара будівля, дуже хочемо, щоб вона була гарна. Щоб можна було і діткам, і  переселенцям комфортно мешкати. У нас влітку було дуже багато переселенців із дітками з Херсону, дуже добрі... Хто приїде, ми дуже всім раді, – каже техпрацівниця Надія Горобченко.

Працівники ліцею

Цю будівлю звели в 1986-му році. Відтоді капітально не ремонтували, тож об’єм робіт – значний. Аби зекономити гроші й зробити по-максимуму, всі роботи виконують комунальники та працівники ліцею. Останніх ми якраз застали за роботою. Пліч-о-пліч працюють техпрацівники, кухарка та вихователька.

Ремонт

Ми працюємо тут, шпаклюємо, наводимо красу для наших біженців чи діток, хто тут житиме, щоб зберегти гроші трошки, щоб вкласти в справи інші, – говорить техпрацівниця Людмила Корнєва.

Працівниці ліцею

Мріється, щоб усі повернулися в рідні домівки

У Бобринецькій громаді мешкає близько 12 тисяч людей, із них 803 – переселенці. Деякі з них вже знайшли тут роботу та придбали житло. Знайшли роботу і шестеро внутрішньо переміщених осіб, які вже мешкають у гуртожитку, – переселенці з Херсонщини та Луганщини. Тож тут ми їх не застали. Загалом гуртожиток ліцею зможе прихистити 28 людей, які залишили свої домівки через війну, та ще близько двох десятків ліцеїстів.

Кімната

Коридор

Дане приміщення – це пришкільний гуртожиток, що використовувався для проживання діток та вчителів, які проживають за межами громади, у нас здійснюється підвезення із наших сіл діток та немісцевих вчителів. Гуртожиток у нас визначений як місце компактного проживання і ми вирішили, що тут будуть проживати, окрім самих діток, внутрішньо переміщені особи, – коментує заступник міського голови Євгеній Кулик.

Заступник голови

За його словами, нині в приміщенні вже замінили проводку, встановили металопластикові двері, замінили міжкімнатні двері, вирівняли та зашпаклювали стіни. Планується повна заміна вікон – їх 29, та решти дверей. Влітку-восени тут зроблять капітальний ремонт водопостачання та водовідведення, а також опалювальної системи. У санітарних кімнатах встановлять нову сантехніку та душові кабінки, покладуть на підлогу кахель.

Санітарна кімната

Пластикове вікно

Кошти на ремонт виділили з місцевого та обласного бюджетів, дуже допомогли й донори – ЮНІСЕФ та ACTED. Партнери надали будівельні матеріали, посудомийні машини, холодильники, пральні машини, бойлери, електричні чайники.

Євгеній Кулик зазначає, що гуртожиток має зручне розташування. Неподалік – ліцей, дитячо-юнацька школа, парк, центр видачі гуманітарної допомоги, магазини.  

Надія Горобченко додає, що у громаді переселенців зустрічають із відкритим серцем і надалі нічого не зміниться. Але усім мріється про те, аби тут, як і раніше, мешкали діти, а всі українці змогли повернутися у рідні домівки. А ще, кажуть працівники ліцею, дуже вболівають за здоров’я директора закладу – Володимира Карпука. Чоловік нині хворіє. Тож працюють ще з більшою віддачею, аби порадувати його результатом.

Капітальний ремонт у гуртожитку для переселенців та ліцеїстів планують завершити до кінця цього року. Проживати постраждалі внаслідок війни зможуть тут, доки буде така потреба. Ані за проживання, ані за комунальні послуги вони не сплачуватимуть.

Читайте також: Я не сподівалася, що мені дадуть житло — лікарка-переселенка, яка отримала квартиру на Кіровоградщині


Головне сьогодні