Жителі сільської місцевості Кіровоградщини практично позбавлені доступу до безпечного водопостачання та послуг каналізації.

Такі дані отримав Кіровоградський місцевий осередок Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА86», який проводив аналіз ситуації щодо забезпечення рівного права на воду та санітарію на рівні у Кіровоградській області з листопада 2013 по січень 2014 року, повідомили Точці доступу у прес-службі організації.

На Кіровоградщині нині офіційно затверджені обласною радою та діють дев’ять обласних програм, які безпосередньо стосуються або пов’язані з питанням забезпечення рівного права на воду та санітарію у регіоні, але вони не скоординовані і не забезпечені фінансово.

Наприклад, аналіз стану реалізації обласної програми «Питна вода Кіровоградщини 2012-2020» показав, що програма недофінансовується на державному і обласному рівні.

Наразі в області лише 47,8 відсотка населення забезпечуються питною водою з децентралізованих джерел, а 73,36 % проб питної води з криниць не відповідає гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками, часто фіксується перевищення рівня нітратів у воді.

Найгірші показники якості води з індивідуальних колодязів в Новгородківському (100 відсотків), Маловисківському (81,2 відсотка), Новоукраїнському (81,2 відсотка), Кіровоградському (80,7 відсотка) і Знам'янському (57,9 відсотка) районах.

З 1017 сіл і селищ міського типу області системи водопостачання є лише в 271, тобто в 26,5 %, а каналізація побудована лише в 0,49 % сіл. Населення 26 населених пунктів південних районів області користується привізною водою. Більше 70 відсотків всієї водної інфраструктури вимагає серйозного ремонту і відновлення.


Головне сьогодні