На Кіровоградщині працюють мобільні пункти здоров’я "Захистись". Це додаткова можливість для мешканців громад отримати консультації сімейних лікарів, педіатрів, невропатологів, а також інформаційні матеріали. Але найголовніше – це вакцинувати дітей від кору, паротиту й краснухи. Журналісти Точки доступу побували разом з медиками в Соколівській громаді та дізналися, чим викликана така необхідність та чи загрожує регіону спалах кору.

Кір – це одна з найзаразніших інфекцій

За інформацією головної санітарної лікарки Кіровоградщини Надії Оперчук, нині в Україні існує ризик спалаху кору. Кіровоградщина також в небезпеці. Адже минулого року в області понад 620 дітей вчасно не отримали щеплення від кору. Така ситуація, зокрема, склалася через війну – адже сім’ї з дітьми переїжджали в інші регіони та закордон.

Саме тому Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб започаткував проєкт "Захистись!", щоб поінформувати лідерів громад, батьків та вчителів про важливість вакцинації дітей проти кору.

Надія Оперчук наголошує, що кір це – одна з найзаразніших інфекцій та одна з головних причин дитячої смертності у до п'яти років у всьому світі. Вірогідність заразитися кором для невакцинованої людини, яка контактувала з хворим на кір, становить 90%. У понад п'яти відсотків людей, які перехворіли на кір, порушується стан здоров’я на все життя.

Небезпечні хвороби

Минулого року в Україні зареєстрували 65 випадків кору. Є захворілі й цьогоріч, їх дев'ятеро. В той же час, на Кіровоградщині кір не фіксували вже два роки. Останній випадок був у 2021-му. Захворів дорослий чоловік, який приїхав з іншого регіону і завіз цей випадок.

Однак, зважаючи на міграцію, ситуація може ускладнитися. Адже через війну через Кіровоградщину пройшли 180 тисяч переселенців. Близько 90 тисяч залишилися тут. До слова, кір не має специфічного лікування і є вакцинокерованою інфекцією.

Центр контролю й профілактики хвороб

На Кіровоградщині ситуація відносно спокійна. Але ми не виключаємо можливості занесення на територію області збудника будь-якого інфекційного захворювання, – коментує Надія Оперчук.

Навіть зараз, коли частина школярів навчається дистанційно, ризики від інфекцій не зменшились.

Відвідають сім населених пунктів

Мобільні бригади проєкту "Захистись!" одразу окреслили план роботи: найбільше невакцинованих дітей виявили в Аджамській, Великосеверинівській, Соколівській, Первозванівській, Катеринівській, Олександрівській та Новоукраїнській громадах. 

Щеплення від кору

Кіровоградщина забезпечена вакциною, що має найвищий знак якості. Щоб зробити профілактичне щеплення, навіть не потрібна декларація з сімейним лікарем.

Від кору захищають дві дози вакцини: КПК в один рік (перша доза) та в шість років (друга доза). Якщо ж планове щеплення пропущене, необхідно зробити його за першої ж можливості, – наголошує сімейна лікарка Соколівської громади Людмила Черненко.

Сімейна лікарка

У нас сьогодні дітки вакцинуються трохи з порушенням графіка, але робимо вакцинацію КПК їм. Це дуже важливо, бо вакцинація захищає дітей від усіх небезпечних хвороб, убезпечує рідних вдома та інших дітей в колективі.

Жителька Соколівської громади Катерина Бровченко привела для щеплення свою дитину.

Я вважаю, що це дуже добре – робити всі щеплення. Це важливо, насамперед, для моєї дитини і для діток, які її оточують.

Мама

Потрібен колективний імунітет

У рамках проєкту фахівці проводять роз’яснювальну роботу з батьками задля збільшення їхньої обізнаності щодо вакцинації. На їхню думку, це сприятиме зростанню кількості вакцинованих дітей та дорослих. Діти ж отримують подарунки, зокрема, книжечки "Лілі, яка потоваришувала з вірусами".

Діти

Ця робота проводиться за підтримки Українського католицького університету, Дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine та уряду Бельгії.

Фахівці вже відвідали Первозванівську та Великосеверинівську громади. Працювати планують до середини березні. Вже вакцинували дві третіх дітей, які вчасно не отримали щеплення. В той же час, 67 дітей з нашої області виїхали за кордон не щепленими. 

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, відсоток охоплення щеплень від хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, має бути не нижчим 95%. Такий рівень не дає хворобі прширюватися та захищає людей, яким не можна робити щеплення за медичними протипоказами. Минулорічний показник щеплень на Кіровоградщині перевищив середньоукраїнський. 

Високий рівень охоплення щепленнями створює колективний імунітет, який захищає усіх. Навіть мінімальне зниження цього відсотка — ризик та загрозлива ситуація для країни.

Фахівці наголошують: якщо ви пропустили щеплення дитини через війну або ж з інших причин, їх необхідно надолужити.

Війна сприяє поширенню хвороб та підвищує ризик зараження небезпечними інфекціями.

Перевірте, яких щеплень бракує дитині, згідно з Національним календарем, та зробіть їх!

Інформацію щодо роботи мобільних бригад з вакцинації у конкретному населеному пункті можна дізнатись в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: Що таке "Хвороба Х" і як здійснюють епідеміологічний нагляд на Кіровоградщині


Головне сьогодні