Повномасштабне вторгнення збільшило потребу в реабілітаційних відділеннях. Базою для них часто стають звичайні лікарні. Так, відділення для реабілітації людей з інвалідністю, спричиненою війною, відкрили у Бобринці на Кіровоградщині. Які послуги можуть там отримати цивільні та ветерани, дізнавалися журналісти Точки доступу.

Відкрили на базі лікарні 

На вході в амбулаторне реабілітаційне відділення після гострої та довготривалої реабілітації у Бобринці – український прапор. Ветерани лишають на ньому слова вдячності й підписи. Це відділення працює на базі однієї з лікарень міста. Розташоване воно на першому поверсі, щоб люди з інвалідністю могли легко сюди потрапити.

прапор

Тутешні медики допомагають пацієнтам після операцій та з хронічними захворюваннями суглобів. Серед тих, хто сьогодні проходить тут процедури, і 58-річний Сергій Колодей. Чоловік був у війську старшим водієм роти. Після боїв на Донеччині має низку травм. Щопівроку мусить проходити реабілітацію, щоб покращити рухливість ключиці.

реабілітація ветеранів

З 20-го року служив. Я контрактником був. Там же, в ООС, і застала повномасштабна війна. Ну, як зазвичай буває – приліт, потім нічого не пам’ятаєш. Тепер постійно мушу підтримувати здоров’я. Це не проходить безслідно, – розповідає він.

У відділенні працюють кабінети лікувальної фізкультури та реабілітації, є послуги масажиста й психолога.

масаж

Є й кабінет для фізіотерапевтичних процедур. У результаті реабілітації, кажуть медики, у пацієнтів зменшується больовий синдром, покращується рухливість, покращуються результати операцій, зменшуються набряки.

Дуже багато ветеранів потрапляє до нас після лікування. Їх відправляють на відновлення за місцем проживання. Найчастіше звертаються з травмами опорно-рухового апарату. Це травми верхніх та нижніх кінцівок, стани після операцій, – розповідає ортопед-травматолог Анатолій Крутій.

розробляє кінцівку

Він додає, що приходять і люди, які пережили протезування та з хронічними захворюваннями суглобів. Допомагають тут і дітям, зокрема, з церебральним паралічем, тонічними порушеннями, клишоногістю. 

Такі відділення мають відкриватися у громадах, бо нині є багато людей з травмами, спричиненими війною. Щоб ефективно допомагати їм, ми брали участь в низці онлайн-конференцій, приїжджали фахівці і сюди нас навчати, продовжуємо розвиватися і сьогодні, – каже Анатолій Крутій. 

Готують нові кабінети 

Це відділення — спільний проєкт за програмою розвитку ООН і міської влади. З літа тут вже пройшли лікування більш ніж чотириста людей. Здебільшого— це ветерани та переселенці. Зважаючи на кількість звернень, нині тут готують до відкриття нові кабінети, щоб приймати одночасно більше пацієнтів.

спільний проєкт

Будуть додаткові кімнати для фізіотерапії, для механічної терапії, для встановлення іншого обладнання. Будемо працювати і подавати грантові заявки в інші фонди, будемо залучати інвестиції, розширювати реабілітацію і цим самим підтримувати Збройні сили. Затребувано це як для ветеранів, так і для переселенців, на сьогодні у нас більше ніж 400 переселенців, – показує майбутні кабінети начальниця відділу економічного розвитку Бобринецької міськради Марина Кочубей.

ремонт у відділенні

розширюють відділення

Одночасно у відділенні можуть проходити реабілітацію два десятки людей.

реабілітація ветеранів

У нас дуже гарний колектив, ми з повагою ставимося до людей, які захищають нас. Чим можемо, тим їм допомагаємо, і вдячні їм за їхню відданість нашій Україні, що вони захищають нас, – каже медична сестра Валентина Годованик.

Для людей, які підписали декларації з сімейними лікарями Бобринця, реабілітація безплатна. Курс лікування триває 14 днів.

Читайте також: Підготовка до блекаутів і психологічне навантаження: керівники лікарень Кропивницького розповіли, як працюють під час війни

Фото Олександр Козловський


Головне сьогодні