На Кіровоградщині з 5 лютого боржникам відключатимуть світло.

Про це під час сьогоднішнього брифінгу розповів директор Кіровоградської обласної енергопостачальної компанії Олег Валентий, передає Точка доступу. 

У грудні 2023 року Кабмін своєю постановою дозволив відключати електроенергію боржникам на територіях, де не ведуться бойові дії та які не є окупованими.

Кому відключатимуть світло у першу чергу

Олег Валентий розповів, що відключати боржників планують з лютого, вони вже отримали відповідні попередження. До прикладу, на 5 лютого 120 споживачів отримали попередження про відключення, на 6 лютого – 240. 

У січні цього робити не будуть, людям дають час, щоб добровільно заплатити за спожите світло.

У першу чергу електроенергію відключатимуть тим споживачам, які мають найбільші борги. До прикладу, найбільший борг по області серед побутових споживачів складає 141 тисячу гривень.

Скільки заборгували жителі Кіровоградщини за світло

У Кіровоградській області 8 157 побутових споживачів не сплачували за світло з 2022 року, вони мають борг на суму 3,7 мільйони гривень. 

Станом на 15 січня 2024 року загальна заборгованість в області за світло складає майже 206 мільйонів гривень. 

Як відбувається відключення

КОЕК має попередити боржника про відключення світла у письмовому вигляді за 10 днів. Олег Валентий зазначив, що компанія відправляє таким споживачам рекомендовані листи:

До цих 10 днів ми додаємо ще 5 днів на доставку та отримання листа. Якщо споживач протягом трьох днів не отримує листа, то попередження автоматично вступає в дію.

  • Всі попередження формуються у єдиному реєстрі і передаються до оператора системи розподілу, тобто "Кіровоградобленерго". 
  • Оператор розподілу також попереджає споживачів про відключення. Далі працівники "Кіровоградобленерго" можуть відключити світло на лічильнику або на опорі. 
  • Якщо споживач сплатив борг та попередив про це КОЕК, відключати не будуть. 

Як повернути світло, якщо його відключили

  • Якщо світло відключили, споживач має звернутися до КОЕК, написати заяву на підключення, сплатити борг та вартість підключення.
  • Світло після оплати підключають протягом 5 робочих днів.

Що робити боржникам, які хочуть заплатити за світло, але не мають змоги

Якщо людина хоче заплатити за світло, але не має змоги, вона мусить звернутися до КОЕК та укласти графік погашення заборгованості. Графік укладається строком на три місяці, протягом яких людина повинна оплатити борг, а також сплачувати вартість спожитої електроенергії.

За словами Олега Валентия, у 2023 році таких договорів уклади 275 споживачів. З початку січня 2024 року уклали 13 графіків погашення заборгованості. 

50 тисяч побутових споживачів на Кіровоградщині мають субсидію. 

Читайте також: Зупинки-укриття та модульні споруди. Як у Кропивницькому та Черкасах вирішують питання з нестачею укриттів

 


Головне сьогодні