Жителі мікрорайону Завадівка в Кропивницькому тиждень живуть без води. Люди обурені і самим фактом відключення, і тим, що надавач послуг не організував підвіз. Перебої з водопостачанням тривають роками, ситуацію ускладнила повномасштабна війна, але так довго люди ще не потерпали. Мешканці скаржаться, що вони буквально опинилися на межі гуманітарної катастрофи. У ситуації розбиралися журналісти Точки доступу.

Тиждень без води


Ми ж, як нагорі, то вона в останню чергу до нас доходить, а буває, як маленький тиск, то в нас і зовсім води немає.

Мешканка Завадівки Наталія показує сухий кран. Вже тиждень мікрорайон, а це близько пів тисячі домогосподарств, без води. Мешканці говорять, що перебої були завжди. Але зазвичай проблему вирішували оперативніше. Нині ж лише в будинках на окремих вулицях з’явився слабкий тиск. Аби привернути увагу до проблеми, люди запросили представників ЗМІ.

Поломки в нас усувалися десь протягом доби, двох, трьох. Для нас це вже була норма. Але саме цього разу вже була крайня точка, адже в нас зникла вода ще четвертого жовтня, – розповідає Катерина.

Люди вже вичерпали всі запаси і тепер змушені купувати воду.

Мені дочка купує. Я подзвонила: привези мені пляшку води, та й привозить. Хто купує, я не купую, бо на пенсію не купиш. А коли подзвоню, то привезуть пляшку-дві води, – говорить Любов.

Господарство в мене невелике, а сім'я велика. І дітки, треба їх і покупати, і попрати, то води треба багато. А так нема води – все скінчилося – ні прання, ні їжі приготувати. Їздили з бутлями на Мечникова (вулиця – Ред.) з автомата купували воду, щоб дітям хоч поїсти приготувати, – додає Надія.

Дехто бере воду з громадської криниці, але на всіх у ній води не вистачає.

Оце наш колодязь, ми тут беремо воду, коли немає у водопроводі. Якщо ми беремо не часто, то більш-менш вистачає, але по пів відра – вона не встигає набиратися, – показує Наталія.

Вартість водопостачання без водовідведення для завадівців – майже 25 гривень за куб. Однак якість, кажуть люди, ціні не відповідає.

Знаєте, якщо вода не подається, а тоді різко її подали, то там іржа біжить. Це ж труби пусті були, тоді пішла іржа. Десь куб я її зціджую навулицю, бо неможливо попити ту воду, – пояснює Людмила.

Хто постачальник


Воду мешканцям мікрорайону постачає Інгульська шахта. Через копальні на території району люди не можуть зробити власні свердловини.

Вона вся йде в шахту, води нема. Свердловини пробити ми не можемо. Колодязі наші, ті, що існували, спустошилися, вода пішла вся в шахту, тобто вони під нами. І свердловину, навіть, якщо захочемо кожен собі в дворі пробити, ми не зможемо, – розповідає Юлія і додає, що хотіли б, аби абонентів району взяв на баланс водоканал, але там поставили умову, що шахта має частково відремонтувати труби водогону.

Через недофінансування не менш як пів року шахта держпідприємства СхідГЗК – у простої. Зв’язатися із її представниками люди не можуть.

Відколи шахта не працює, тобто у простої вона знаходиться, ми навіть не можемо ні з ким знайти комунікацію. Тобто немає ні гарячої лінії, ні кол-центру, ні диспетчера, нікого немає, – бідкається Катерина.

Квартальна Ніна Кириченко на зустріч із мешканцями мікрорайону та журналістами не з’явилася. У телефонній розмові сказала, що послугу з водозабезпечення не надає, тож пояснити ситуацію і, коли вона вирішиться, не може.

Що говорить міська рада


У міськраді з’ясували: причина відключення – у пориві на водогоні. Надавач послуг взявся усувати аварію, але через зношеність мереж виникли нові пориви.

Ремонтували пориви – відремонтували. Включили воду, почали набирати в резервуари – ще з’явилися пориви. Люди напишуть звернення, ми звернемося, спеціалісти повинні вивчити це питання і потім надати нам інформацію, які є варіанти для того, аби ми це питання вирішили, щоб люди не залежали від ситуації на шахті, – прокоментував депутат міськради Олександр Шамардін.

Що говорить керівництво шахти


Врешті нам вдалося зв’язатися із керівництвом шахти. В.о. керівника Валерій Євдокимов повідомив: водопостачання не відсутнє, а обмежене. Ліквідовувати пориви планують сьогодні, 11 жовтня. Загалом їх три – всі на водогоні в Северинці. Донині навіть не мали грошей на дизпаливо. Аби тиск був достатнім, необхідно ремонтувати насоси, але на це коштів також немає.

Нагадаємо, 8 лютого через недофінансування на Кіpовогpадщині вийшла у пpостій Інгульська шахта. Східний гіpничо-збагачувальний комбінат – єдине в Укpаїні підпpиємством, що забезпечує видобуток уpанової pуди та виpобництво уpанового оксидного концентpату. Цей концентpат комбінат постачає деpжавному підпpиємству НАЕК "Енеpгоатом" для фабpикації паливних збіpок, що викоpистовують на укpаїнських атомних станціях для виpобництва електpоенеpгії для потpеб кpаїни.


Головне сьогодні