Повномасштабне вторгнення по-різному, але торкнулося всіх. Ми працюємо, відпочиваємо, сумуємо, радіємо, прокидаємося та засинаємо з думками про війну. Військові і цивільні, старші і менші – катастрофа такого масштабу торкнулася нас усіх і залишила відбиток на нашому здоровʼї. Однак багато хто – зокрема, чоловіки – ігнорують свій психологічний стан. Про те, чому чоловіки рідше звертаються за психологічною допомогою та де вони зможуть знайти підтримку, читайте у матеріалі Точки доступу. 

Ставлення чоловіків до психологічної допомоги

За результатами опитування чоловіків, проведеним Фондом Народонаселення ООН в Україні у 2022 році, – 90% респондентів не мали досвіду звернення за професійною психологічною підтримкою у будь-якому вигляді. Водночас майже кожен третій чоловік перебуває у стані значного дистресу, тобто не може адаптуватися до стресових ситуацій та спричинених ними наслідків.

Психологиня Олена Воскобойник-Каліман розповіла, що у її практиці чоловіки складають 25% від загальної кількості клієнтів, більшість звертається онлайн. Фахівчиня зазначає, що запити, з якими до неї звертаються, є характерними і для жінок, і для чоловіків: 

Психологиня Воскобойник-Каліман, КропивницькийЯ працюю з тривожними розладами і супутніми питаннями, зараз моя спеціалізація стала більш затребувана. Бо хронічний стрес і травма війни посилюють тривогу, невротичні прояви. Запити стосуються панічних атак, фобій, нав'язливих думок, емоційної залежності, розлади пов'язані з самоушкодженнями. Я працювала з військовими, які проходили лікування й приходили на консультації. У більшості, на жаль, багато травматичного досвіду. Якщо зустрічатися 2 рази на тиждень, то за місяць можна лише пояснити людині її стан, вчити регулювати його, трохи полегшити і познайомити з тим, яка терапія можлива далі. 

Тут в мене буде багато роботи вже після війни, адже й ті люди, що не воюють, теж мають страх, внутрішні конфлікти.

Психологиня зазначає, що загалом клієнтів-чоловіків не стало більше, але спостерігає збільшення рівня усвідомлення того, що необхідно звертатися за психологічною допомогою до фахівців.

Чому чоловіки рідше звертаються до психологів, ніж жінки

Психологиня Інга Кузнєцова зазначає, що частина чоловіків живе з думкою, що має вирішувати свої проблеми самостійно. Через це вони не звертаються за професійною допомогою. Утвердження такої думки пов’язане з тим, що зазвичай емоції чоловіків інвалідують, тобто їхні страждання не визнають з дитинства. Говорять: “хлопці не плачуть”. І хлопець, а згодом дорослий чоловік, з дитинства засвоює, що його почуття це те, чого варто соромитися, вони не варті уваги, їх треба уникати.

Із досвіду Інги Кузнєцової проблеми, з якими чоловіки звертаються за допомогою до фахівців, не відрізняються від тих, з якими звертаються жінки. Це можуть бути проблеми з настроєм, контролем гніву, стан тривожності, родинні проблеми, тощо.

Інга Кузнєцова каже, що психологічні проблеми мають здатність накопичуватися, тому варто вчасно звертатися за допомогою: 

Інга КузнєцоваІнколи людина приходить з проблемами, яким два-три роки. Якби звернення було вчасним, проблему можна було б вирішити набагато легше. Коли вони накопичились, закарбувалися в пам’яті, з ними набагато складніше справлятися.

 

Як зрозуміти, що треба звернутися за психологічною допомогою?

  • тривалий смуток або пригніченість, навіть без видимих причин;
  • постійні зміни настрою: від яскраво позитивного до різко негативного;
  • велика тривога та хвилювання, навіть від незначних буденних негараздів;
  • періодичні вибухи гніву та агресії;
  • поява суїцидальних або нав’язливих думок;
  • безсоння або бажання постійно спати;
  • відчуття втрати часу;
  • постійна фізична втома, незалежно від активності;
  • погіршення стосунків з рідними та друзями;
  • надмірне потовиділення, нудота, прискорене серцебиття, затруднене дихання;
  • втрата інтересу до речей, які колись приносили радість.

Якщо у вас є хоча б один із перерахованих пунктів, необхідно звернутися до фахівця чи фахівчині з підтримки ментального здоров’я, який/яка допоможе не уникати проблем, а усвідомлювати їх, знаходити причини виникнення та шляхи вирішення.

Як та де отримати психологічну допомогу чоловікам?

Із жовтня 2023 року в Україні працює безкоштовна лнія психологічної підтримки для чоловіків, зазначила менеджерка проєкту Вікторія Падалка.

Телефонувати на Лінію можна з будь-яких питань, що викликають стрес:

  • проблеми на роботі чи в стосунках,
  • переживання, спричинені війною,
  • складнощі з контролем гніву тощо.

Наразі оператори/-ки лінії – кваліфіковані психологи/-ні з багаторічним досвідом роботи – уже отримали понад 7000 дзвінків від чоловіків. Звернутися можна за номером 2345. Гаряча лінія безкоштовна, анонімна та працює цілодобово.

Окрім того, працює  безкоштовний цілодобовий анонімний онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків у телеграмі, вайбері та фейсбуці. Зазначається, що кожен чоловік може проконсультуватися в чаті один раз на добу. Тривалість консультації – до 90 хвилин.

Психологічна підтримка у форматі онлайн-спілкування має допомогти чоловікам стабілізувати свій емоційний стан, знайти внутрішні ресурси для виходу зі складних ситуацій та усвідомити проблемні аспекти поведінки, – зазначила менеджерка проєкту.

чоловік тримає телефон


Матеріал підготовлено за підтримки Волинського прес-клубу


Читайте також: Єлисаветград-Кропивницький: історії семи жінок, які пробуджували національну свідомість


Головне сьогодні