Минулими вихідними в соціальних мережах набула розголосу  публікація у фейсбуці, де йшлося про  вимагання з батьків грошей на так званий "фонд класу". Про це у фейсбук-спільноті "Батьківська рада" повідомила Вікторія Мумига - мати, дитину якої відмовилися вітати з прийдешніми святами через те, що жінка не сплачує щомісячні готівкові побори у школі. Чому в НВО №1 у Кропивницькому не хочуть вітати другокласницю, з'ясовувала журналістка Точки доступу.


"У мене перед очима постала картина, як всім дітям будуть роздавати подарунки, а моя дитина не отримає"

Вікторія Мумига виховує чотирьох дітей – трьох хлопчиків та дівчинку, яка навчається у 2-му класі НВО №1 у Кропивницькому. Саме там і сталася неприємна ситуація, розповідає жінка:

"Побори" в процесі навчання моєї доньки розпочалися одразу.

Згадує – коли дитина йшла в перший клас, здавали гроші на шкільну форму, яка не була обов’язковою. Врешті, форма виявилася великою за розміром, з тих пір її не вдягали. Одразу після - здавали гроші на плакати для розміщення у класі, бо нова українська школа забезпечила тільки партами.

Щомісяця ми маємо сплачувати по 50 гривень на "фонд класу". Куди йдуть ці гроші – невідомо. Я віддала дитину не в приватну, а в державну школу. Чому я маю купувати плакати, мило та інші миючі засоби?

Розповідає: батьки її не сприймають, тому що жінка не згодна платити та здавати гроші. Її видалили з усіх батьківських груп та чатів, де обговорювалися питання поборів на усілякі потреби. Коли просила, щоб її додали до чату, жінку ігнорували. 

Каже – не хотіла, аби дитина відчувала брак чогось і не почувала себе погано, коли їй чогось не дістанеться.

Я просила додати мене, щоб знати на що і коли здавати гроші, щоб моя дитина мала все, що їй необхідно. Втім, ніхто мене не додавав. Наче якесь цькування через те, що  я не здаю гроші у фонди.

Днями, розповідає, прийшла додому з роботи та побачила, що її додали в батьківський чат. Там побачила повідомлення, в якому йшлося, що діти, батьки яких не здають на фонди, будуть без подарунка до Дня Святого Миколая.

Після того повідомлення у мене перед очима постала картина, як всім дітям будуть роздавати подарунки, а моїй дитині його не дадуть і вона залишиться без презенту.

Жінка запропонувала здати гроші на подарунок дитині, каже – було байдуже, який подарунок. Запитала - скільки це коштуватиме. Втім, батьки у чаті пішли "на принцип":

Гроші на подарунок в мене не взяли, не написали, скільки треба. Вони хотіли показати – якщо я не здаю на фонди, то і подарунок, за який готова заплатити, моя дитина не отримає.

Каже, наразі, на щастя, дитина не відчуває до себе особливого ставлення з боку однокласників. Втім, за словами Вікторії Мумиги, батьки та вчителька не сприймають її саму.


Сьогодні, разом із журналістами та небайдужими батьками Кропивницького Вікторія Мумига їздила до школи. В молодшій школі, де навчається її дитина, двері не відкрили. Тому з вчителькою поспілкуватися не вийшло.

Я не розумію, чому батьки здають гроші – чи вони у них зайві, чи вони не знають своїх прав. У 4-му класі тієї ж школи, де навчаються мої старші сини, ситуація набагато спокійніша: більшість батьків не здають гроші на фонди. На цьому проблема завершується.  

З 1 вересня в школі існував наказ директора, в якому йдеться, що збирати з батьків готівкові гроші заборонено. Втім, у батьківському чаті продовжується обговорення привітання дітей та збору грошей на фонд класу.

Зв'язатися з класною керівницею цього класу Тетяною Стойчевою не вдалося - жінка не відповідає на телефонні дзвінки.

Директорка НВО №1 Ірина Майстрова нині перебуває на лікарняному.

Тимчасово виконуюча обов’язки директора школи Євгенія Сандул розповіла, що про цю ситуацію дізналася із соціальних мереж. Повідомила, що збір "фондів класу" в школі не практикується. 

Те, на що батьки збирають гроші – це їхня справа, я не можу це коментувати. Ми розберемося в ситуації та будемо приймати міри для запобігання таких випадків, - розповіла Євгенія Сандул.


"За мовчазної згоди вчительки відбувається булінг батьками з числа батьківського комітету матері"

Журналісти Точки доступу дізналися експертну думку Євгенії Захарченко, юристки громадської організації "Батьківська рада Кропивницького". В організації вже 4 роки допомагають вирішувати наболілі питання щодо комфортної і якісної освіти дітей. Зокрема, проблемою "добровільних внесків" у школах і садках.

На мою думку, за мовчазної згоди вчительки відбувається булінг батьками з числа батьківського комітету матері, яка відмовляється здавати так звані "благодійні гроші" на речі, які вона не розуміє, на що витрачаються, оскільки звітність відсутня.

Каже, обурена, що дійшло до того, що батьки пообіцяли покарати жінку, не вручивши її дитині подарунок до Дня Святого Миколая.

Мама хотіла самостійно придбати подарунок, але їй не повідомили, що це будуть за подарунки, тобто відмовили. Виходить, що дитина буде "покарана" через рішення мами, яка не хоче сплачувати внески на вимогу незаконної організації "батьківський комітет".

Євгенія Захарченко розповіла: з юридичної точки зору це розцінюється як булінг, бо батьки є учасниками освітнього процесу, згідно закону про освіту. Відповідальність за булінг передбачена статтєю 173 п.4 "Булінг вчинений групою осіб". За це передбачена відповідальність у вигляді штрафу – від 1700 до 3400 грн або громадські роботи. За вимагання грошей передбачена кримінальна відповідальність (стаття 189 ККУ).

Ми готуємо звернення до освітнього омбудсмена, до управління освіти та до адміністрації навчального закладу.

Згідно закону про освіту та закону про захист від булінгу, передбачена відповідальність для керівника закладу освіти, якому стало відомо про такі випадки, у разі його бездіяльності.

Також, якщо мама наважиться, ми ініціюємо звернення в поліцію щодо порушення кримінального провадження про вимагання грошей.

Начальниця міського управління освіти Лариса Костенко на цей час не прокоментувала ситуацію, яка склалася в НВО №1. Журналісти намагаються з нею зв'язатися, як тільки це вдасться, матеріал буде доповнено. Точка доступу надає можливість висловитися всім сторонам на сторінках видання.

Читайте також: Лікарню на Кіровоградщині позбавили фінансування через відсутність другого анестезіолога


Головне сьогодні