Через масовані ракетні обстріли критичної інфраструктури в Україні ввели режим тотальної економії електроенергії. Так, у Кропивницькому, як і в інших містах країни, вимикають вуличне освітлення. За таких умов пішоходам в темну пору доби необхідно бути вкрай обережними та подбати про свою безпеку, а водіям бути ще уважнішими за кермом. Точка доступу дізнавалася, як пішоходам убезпечити себе на дорозі в темну пору доби.

Для пішоходів також існують правила, яких необхідно дотримуватись

За даними патрульної поліції, у жовтні 2022 року на дорогах Кіровоградської області у період з 17:00 до 23:00 зафіксували 9 ДТП за участі пішоходів, у яких 2 людини загинули, а 6 отримали травми.

Очільниця управління зв’язків із громадськістю патрульної поліції в області Оксана Білоброва наголошує на тому, що для пішоходів також існують правила, яких необхідно дотримуватись: 

У правилах дорожнього руху є розділ №4, який називається "Обов'язки та права пішохода". Там чітко прописано, що в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості, пішоходи, які рухаються проїзною частиною дороги або узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи: стрічку, наклейку, жилет, тощо. Або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи.

Пішоходи повинні обов'язково дотримуватись цих правил: 

Ці зміни у ПДР діють із 2020-го року. Пішоходи зобов'язані мати на собі світлоповертальні елементи. Будь ласка, поважайте один одного, поважайте водіїв. Бережіть своє життя, адже воно в першу чергу залежить від вас!

Оксана Білоброва зазначає, що в темну пору доби, особливо коли вимкнене вуличне освітлення, водії майже не бачать пішоходів: 

Сьогодні наша країна знаходиться в режимі економії електроенергії. Це треба розуміти. В країні війна. Ми маємо підставляти один одному плече і з розумінням до всього ставитися. У нас вимикають вуличне освітлення і, коли водії рухаються містом, вони пішоходів у темному одязі не бачать взагалі. Я сама кермую авто, тому знаю, як важко кермувати в темну пору доби. 

Пан Сергій має 15 років водійського стажу. Говорить, що ввечері їхати важко, особливо, коли вимикають вуличне освітлення: 

Завжди намагаюся бути уважним, не відволікаюсь на телефонні розмови, знижую швидкість, особливо перед пішохідним переходом. Але дехто з пішоходів починає йти, не переконавшись, що авто їх пропускає. Вони такі самі учасники дорожнього руху, і так само повинні дотримуватись правил! Особливо важко, коли на вулиці темно, а пішохід в темному одязі. Його помічаєш майже перед капотом авто! Дехто йде зі світлими пакетами. Бачиш ту білу плямку і розумієш, що йде людина.

Чому важливо носити світловідбивальні елементи: 

Світловідбивальні елементи спрямовані на відображення всього світла, що потрапляє на них. Коли світло потрапляє на світловідбивальний елемент, промінь від нього спрямовується до джерела світла. У разі дорожнього руху — це фари автомобіля.

Світловідбивальні елементи можуть мати різні форми:

  • стікери (можуть кріпитися до одягу на липучці);
  • термосмужки (кріпляться на тканину за допомогою прогріву праскою);
  • жорсткі браслети (скручуючись, кріпляться на руку, ногу або сумку);
  • кулони;
  • брелоки;
  • значки;
  • шнурки.

Оксана Білоброва наголошує, що використання світловідбивальних елементів — це не лише вимога правил дорожнього руху, а також елементарна повага до інших учасників дорожнього руху: 

Це збереже ваше життя та здоров'я, а також нервову систему як вашу, так і водіїв. 

Так, зі світловідбивальним елементом водій побачить пішохода за 150 метрів (якщо увімкнене ближнє світло фар) і 300-400 метрів, якщо увімкнене дальнє світло фар.

Часто у нас запитують, скільки потрібно мати флікерів. І ми відповідаємо: чим більше, тим краще. Але навіть, якщо у вас буде один світловідбивальний елемент — водій вас побачить.

Оксана Білоброва наголошує, що дорогу треба переходити лише у встановлених для цього місцях. Водії знають, що там знаходиться пішохідний перехід. Вони уважніші, зменшують швидкість і готові до того, що в будь-який момент по переходу може йти людина.

Та навіть на пішохідному переході варто переконатися, що автомобіль зупинився.

Якщо немає світловідбивальних елементів — одягайте світлий одяг. Також можна брати з собою ліхтарик. Але якщо дорожній рух досить жвавий, то світло від фар може "забити" світло від вашого ліхтарика. Вас можуть не помітити. Тому варто зупинитися, пересвідчитися, що автомобілі вас пропускають і тільки тоді продовжити рух. Головне — не поспішати. 

На думку Оксани Білобрової, батьки мають обов'язково подбати про безпеку дітей. Перш за все, їм необхідно нагадати, як правильно переходити дорогу: 

Обов'язково тримайте дітей за руку. Подбайте про те, щоб у них неодмінно були світловідбивальні елементи.

Коли автомобіль на смерть збиває пішохода  — це знищує одразу кілька життів

Кропивничанин Андрій Гардашніков розповідає, що коли автомобіль на смерть збиває пішохода  — це знищує одразу кілька життів: 

Насамперед це життя людини, що загинула. Але, я впевнений, це докорінно змінює і життя водія. Я вже мовчу про рідних і пішохода, і водія. Навіть якщо водія не "посадили". Я дуже сумніваюсь, що є адекватні люди, життя яких не змінюється докорінно після того. Взагалі страшно уявити. Відповідальність та вина завжди більша на водієві. Але все одно не слід забувати, що питання безпеки — питання кожного з нас. Якщо ти пішохід — тобі варто подбати про свою безпеку. 

Пан Андрій зазначає, що помітити в темну пору доби пішохода, який себе не робить видимим — дуже важко. Особливо, якщо він у темному одязі. Це просто сюрприз для водія: неочікувано з'являються перед очима пішоходи, коли до них залишається кілька метрів:

Зараз — тим більше. Дороги в місті темні. Пішоходи стають зовсім невидимими. Для своїх, для українських водіїв.

Я, коли виходжу з роботи в темний час, надягаю на рукави куртки резинки з світловідбивальними елементами  (не знімаю з замків брелоки з такими елементами). І до того в руках завжди тримаю ліхтарик. Ліхтарик з акумулятором, щоб можна було підзаряджати. 

Якщо я йду через пішохідний перехід, я його обов'язково вмикаю. Так само, якщо вимушений іти по дорозі, де можуть їхати автомобілі. На тротуарах — то вже по ситуації. 

Пан Андрій говорить, що такі заходи безпеки потрібно виконувати згідно з вимогами правил дорожнього руху, яких мають дотримуватися мають всі учасники руху, а не тільки водії. Треба зробити себе видимим на дорозі.

"Будьте світлом"

З 2020 року на Кіровоградщині для команд із Кропивницького та громад Кіровоградської області діє проєкт "Амбасадори безпеки", що покликаний зменшити кількість ДТП. 

Учасники проєкту, разом з іншими активістами та патрульною поліцією, проводять просвітницьку та безпекову роботу серед пішоходів, а також на постійній основі проводять майстерні з виготовлення флікерів (флікер — маленький значок або наклейка, яка відбиває світло в темряві).

Це саме та команда, яка поширює ідею видимості серед пішоходів та велосипедистів. Тому, будь ласка, підписуйтесь на сторінку "Амбасадорів безпеки" у фейсбуці, підписуйтесь на мою сторінку, слідкуйте за анонсами, адже протягом листопада-грудня будемо проводити багато майстерень з виготовлення флікерів. Ви матимете можливість прийти та разом з родиною, відпочити, послухати корисну інформацію і самостійно зробити собі світловідбивач. Будьте світлом! — наголосила очільниця управління зв’язків із громадськістю патрульної поліції в області Оксана Білоброва

У патрульній поліції наголошують, що флікер можна легко виготовити самостійно за допомогою фетру та люмінесцентної плівки:

Переконайтеся, що ваших дітей легко помітити в темний період часу. Обов’язково повторюйте разом із ними правила дорожнього руху та пам’ятайте, що найкращий приклад безпечної поведінки для них — це саме ви. 

Поради від патрульної поліції:

Через обстріли критичної інфраструктури та режим економії електроенергії вулиці наших міст не освітлюються. Тому дуже важливо потурбуватися про свою безпеку в темну пору доби. Поліцейські постійно проводять з пішоходами профілактичні бесіди та нагадують, як варто переходити дорогу.

Патрульні рекомендують:

  • вдягати верхній одяг світлих, а ще краще білих кольорів;
  • користуватися спеціальними жилетками зі світлоповертальними елементами;
  • вдягати на домашніх улюбленців нашийники, що світяться, або одяг зі світлоповертальними елементами;
  • вмикати ліхтарик на телефоні під час руху дорогою.

Завдяки цим простим порадам водій зможе вчасно побачити вас здалеку та встигнути загальмувати.

Подбайте про власну безпеку — "засвітіться" у темряві.


Головне сьогодні