Жінки, у яких вагітність настала після програми ЕКЗ, апріорі належать до групи ризику. Одним з його факторів є можливість багатоплідності, тобто розвитку порожнини матки двох і більше плодів. Успіх перебігу вагітності та її своєчасного завершення пологами залежить від стану організму майбутньої мами та плодів, а також від професіоналізму лікарів, до компетенції яких належить ведення вагітності.

Щоб мінімізувати можливі ризики, довіртеся професіоналам клініки Дахно. Багатоплідна вагітність після ЕКО є унікальним медичним випадком, що вимагає особливої уваги та турботи. В інституті репродуктивної медицини Дахно їх можна отримати повною мірою.

Особливості багатоплідної вагітності після ЕКЗ

Як визначається багатоплідна вагітність: методи діагностики

Багатоплідність, зростання випадків якого спостерігається в останні роки, визначається трьома основними методами та кількома додатковими ознаками. Визначити наявність у матці двох або більше ембріонів на ранній стадії дозволяє підвищений рівень хоріонічного гонадотропіну людини при дослідженні крові на ХГЛ та АФП. На багатоплідну вагітність можуть також вказувати клінічні ознаки у вигляді:

  • невідповідність розмірів матки терміну вагітності у бік збільшення;
  • гострі симптоми токсикозу.

До ознак багатоплоддя також відноситься виявлення трьох і більших частин плода під час акушерського зовнішнього дослідження, серцебиття в різних частинах матки при прослуховуванні, знижених індексів в артеріях матки периферичного судинного опору при доплерографії. Однак основним методом, що дозволяє візуалізувати декілька ембріонів у матці, є ультразвукове дослідження. Помітити багатоплідність можна під час проведення УЗД на 3-му-4-му тижні вагітності, а чітко візуалізувати кожен плід можна з 5-го-6-го тижня.

Характерні ознаки багатоплідної вагітності

Свідченням того, що вагітність може бути багатоплідною є деякі ознаки, які може помітити і сама майбутня мама. Насамперед про багатоплідність сигналізує сильна втома і сонливість, що долають жінку вже з перших тижнів вагітності. До цього списку також можна внести:

  • швидке збільшення розміру живота — вже на ранніх термінах вагітності живіт набуває великих розмірів, характерних 5-му-6-му місяцю;
  • посилені токсикози — жінки з багатоплідною вагітністю часто стикаються з більш вираженими проявами токсикозу;
  • шкірні зміни — через сплеск гормонів нерідко з'являється лущення і сухість шкіри, посилена пігментація, вугрі.

Такі зовнішні зміни не є стовідсотковою гарантією того, що вагітність багатоплідна. Вони можуть стати підставою для діагностики, яка підтвердить або спростує підозри.

Безпека багатоплідної вагітності після ЕКЗ: фактори ризику та запобіжні заходи

Багатоплідність навіть при природному зачатті пов'язана з підвищеним ризиком. Вагітність у результаті ЕКЗ також потребує особливої уваги. А якщо це ще й багатоплідна вагітність після екстракорпорального запліднення — ризики зростають багаторазово. До основних факторів ризику багатоплідної вагітності після ЕКЗ належать:

  • передчасні пологи;
  • нестача ваги новонароджених;
  • підвищений тиск;
  • проблеми із серцево-судинною системою;
  • ризик прееклампсії та інших ускладнень.

Мінімізувати ймовірність виникнення хоча б одного з перерахованих вище факторів ризику допоможуть запобіжні заходи при багатоплідній вагітності:

  • регулярні візити до лікаря;
  • правильне харчування та підтримання оптимальної ваги;
  • медикаментозна підтримка;
  • дотримання режиму відпочинку та помірної активності.
  • психологічна підтримка.

Хоча для багатьох вагітність після ЕКО з багатоплідністю є радісною новиною (ще б пак, сподівалися на народження однієї дитини, а отримають відразу двох або навіть більше), вона потребує особливої уваги та медичного спостереження. Своєчасні візити до лікаря, дотримання рекомендацій та турбота про своє здоров'я допоможуть запобігти ризикам та забезпечити успішний розвиток кожного ембріона. Бережіть себе та своїх майбутніх дітей, дотримуючись рекомендацій професіоналів із передової міжнародної клініки — Інституту репродуктивної медицини Дахно.

Реклама

 


Головне сьогодні