Остогидлi сусiди: у Кропивницькому вiдкрили виставку вiйськово-полiтичної карикатури. Цілу галерею рідкісних мерзотників у Музеї мистецтв представили одразу два автори – мініатюри та карикатури. Державні та військові діячі рф, а також пересічні окупанти постають в образах клоунів, тварин та звичайних грабіжників. Справжнє лице дутої величі росії та її армії бачили журналісти Точки доступу.

Свої роботи у Музеї мистецтв представили iсторик, краєзнавець Олександр Чорний та майстер декоративно-прикладного мистецтва Володимир Крутоус.

Олександр Чорний

Олександр Чорний створив серiю у жанрi карикатури. Образи державних і військових дiячiв, полiтикiв, дипломатiв і пропагандистiв на його роботах влучні, дотепнi й впiзнаванi. Щоб образи були гострими, розповідає, керувався оцінками, які давали росіянам політичні та військові експерти. Намагався обіграти клички ворогів України та їхні недолугі манери. А до творчості його підштовхнула сама війна. 

Війна і, скажімо, під час Другої світової війни теж працювало дуже багато художників у жанрі карикатури для того, щоб висміяти супротивника, щоб підтримати дух чинної армії, для того, щоб формувати, скажімо, дух переможця. Ну, і я думаю, мною керувало десь те саме.

Володимир Крутоус презентував колекцію мініатюр із пінопласту. Його роботи показують, якою насправдi є російська армія та яка головна мета так званої спецоперацiї – грабунок та розбій. В експозиції – солдати-викрадачі собачих будок і унітазів. Любителі оковитої у лахмітті та з металобрухтом замість зброї. 

Володимир Крутоус

Верхня поличка – Чорноморському флоту російському не бути. Він має повзати по дну. Друга полиця – це три фігурки основоположників "лізму" – сталінізму, гітлеризму, путінізму. Позаду них знаходяться фігурки-герої сучасного мого бачення мультфільму "Марічка і ведмідь", а далі – чмобіки.

Висміяти ворога із максимальною зневагою – своєрідна терапія, – каже відвідувач виставки Олег Семенюк.

Це завжди на часі, тому що гумор і сатира – це один із елементів нейтралізації оцього патогенного тексту, який створюється контентом військовим, переглядом соцмереж і таке інше, людина переключається. 

Справжнє лице остогидлих сусідів у Музеї мистецтв можна буде побачити протягом двох тижнів. Вхід вільний. 

Завдяки оцим мініатюрам Володимира Васильовича, завдяки цим малюнкам Олександра Васильовича, ми бачимо, наскільки вона, в лапках, могутня ця армія, тому це актуально на сьогодні. Протягом двох тижнів можна буде переглянути мініатюри, карикатури, тому запрошуємо всіх відвідати нашу виставку, коментує наукова співробітниця музею Ірина Лягул. 

Загалом в експозиції представлено 30 карикатурних портретів та два десятки мініатюр. Сміємося – значить не здаємося, – певні організатори. 


Головне сьогодні