На Кіровоградщині поліцейські знайшли у місцевого мешканця культурну цінність – срібний пояс, що датується III століттям. Він продавав його в інтернеті, повідомляє Точка доступу з посиланням на пресслужбу національної поліції області.

За даними слідства, чоловік відкопав пояс у Хмельницькій області.

Спеціалісти Національного музею України прийшли до висновку, що знахідка – середини III століття. Вона пов’язана з військовою культурою давніх германців у період, коли вони мігрували через територію сучасної України з Північної Європи до Чорного моря.

Затриманий виставив пояс на інтернет-форумі, де один з учасників обговорення викупив його. Тобто відбулося незаконне привласнення знайденого скарбу, який має особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність.

Відповідальність передбачена статтями 193 та 198 Кримінального кодексу України. За законодавством, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави.

Пояс передадуть на експертизу та підготовку висновків щодо легальності їх походження. Після цього, знайдені старожитності можуть бути передані на зберігання до музейних фондів.

Фото: Національної поліції області

Читайте також: На Кіровоградщині поліція затримала 18-річного хлопця у справі "Інтернет-шахрайство"

 


Головне сьогодні