Блендер — найуніверсальніший кухонний прилад, який допомагає значно прискорити приготування їжі й тим самим полегшує життя. Але щоби прилад прослужив довго, треба вміти правильно ним користуватися.
Тому перш ніж завантажувати у блендер продукти, необхідно оцінити їхні властивості. Адже деякі із них здатні затупити леза або призвести до поломки приладу.
Далі більш докладна інформація про продукти, які ніколи не треба класти у блендер.
Не намагайтеся збити в блендері гарячий суп-пюре. Справа у тому, що від гарячих рідин у блендері накопичується пара, яка швидко створює тиск усередині приладу. Цього тиску достатньо для вибуху, який зірве верхню частину блендера. У кращому разі лише забрудниться кухня, а в найгіршому все може закінчитися сильними опіками.
Навіть якщо дуже поспішаєте — почекайте, поки рідина охолоне.
До речі, це стосується тільки стаціонарних моделей. Використовувати для роботи із гарячими рідинами занурювальний ручний блендер цілком безпечно.
Деякі моделі із досить потужними двигунами підходять для подрібнення льоду. Але якщо ваш прилад не призначений для такого завдання, не варто випробовувати його на міцність. Адже від надмірного навантаження дуже швидко зношується двигун, через що його необхідно буде ремонтувати або заміняти.
У заморожених фруктів і ягід майже така сама щільність, як і у льоду. Зачекайте 10-15 хвилин, щоби заморожені продукти трішки розм’якшилися, і вже тоді перетворюйте їх на пюре.
Не піддавайтеся спокусі, не намагайтеся замісити в блендері тісто. Цей прилад не пристосований для виконання такої роботи — у нього немає обертальної сили, як у міксера. Через високий вміст клейковини в борошні, тісто в блендері буде занадто жорстким і щільним.
Практично та сама історія і з картопляним пюре, але вже через наявність у картоплі великої кількості крохмалю. За інтенсивного перемішування варених клубнів не утвориться легкого повітряного пюре, адже крохмаль зробить масу клейкою і тягучою.
Якщо вам захочеться приготувати пюре із брокколі або стебел селери, не робіть цього. Брокколі, селера та деякі інші овочі із високим вмістом клітковини в сирому вигляді дуже волокнисті. Ці волокна намотуються на леза приладу, через що двигун буде працювати занадто інтенсивно й може зламатись.
Краще спочатку трохи приваріть овочі, щоби пом’якшити їхні волокна, і тоді блендер справиться зі своїм завданням. Або скористайтеся соківницею і приготуйте сік.
Подрібнення кавових зерен не призведе до катастрофічних наслідків. Звісно, помел буде не таким рівномірним як у спеціальній кавомолці, але це не головна проблема. Більш важливо те, що наслідком цієї процедури можуть стати затуплені ножі блендера. Особливо, якщо перемелювати кавові зерна регулярно.
Реклама
Головне сьогодні