Чи можна сьогодні вживати воду з-під крану? Довіряти чи ні сучасним системам водопровідної очистки? Як можна зробити умовно питну вологу безпечною та навіть корисною?

Вода з-під крану: пити чи не пити?

Ще кілька десятків років тому люди не замислювалися над кількістю та якістю питної води. Та й воду тоді можна було безпечно вживати практично з будь-якого колодязя чи струмка – принаймні, так говорять старожили. Згодом головним постачальником живильної вологи став водопровід. Яким чином сьогодні очищується водопровідна вода та чи можна її вживати?

Воду освітлюють у Світловодську

Щоб на власні очі побачити, як дніпровську воду роблять придатною для вживання, кореспондент Точки доступу побував на місцевому заводі з очищення води.

Територія підприємства у Світловодську чимала, її ретельно охороняють – все ж таки стратегічний об’єкт. Спочатку – хлораторна, яка працює тут ще з 1974 року,тут хлор із рідкого стану в контейнерах переводять у водяний концентрований розчин хлору, який потім подається на очисні водопровідні споруди для дезінфекції води. Обладнання встановлене в сімдесятих роках минулого століття – протягом останніх сорока років його лише ремонтують та підтримують в робочому стані. Устаткування практично зношене, та вже до Нового року тут планують запустити нову хлораторну з найсучаснішим обладнанням, що дозволить дозувати подачу хлору відповідно до сучасних вимог.

У камери змішування тут подається вода, яка підіймається з Кременчуцького водосховища. Сюди ж надходить коагулянт, а також розчин хлору для первинного хлорування. Тобто, вони працюють для того, аби перемішати ту воду, яка надійшла, з тими реагентами, які неї вводяться. Після камер змішування вода рухається на освітлювачі. Установки дозування хлору дозволяють регулювати кількість подачі коагулянту. Він прилипає до всіх нерозчинних домішок у воді до того моменту, поки вони стають важкими і не осідають. Після змішування вода надходить у спеціальні коридори, де у тому числі відбуваються й реакції хлору з бактеріями, які по ходу руху води осідають.

У бактеріологічній лабораторії беруть воду на аналіз на всіх етапах очистки води. Журналісту Точки доступу продемонстрували колбу із концентратом зоо- та фіто організмів, які видаляються з води після її фільтрації. Зовні вода в колбі виглядала цвілою та зеленою. У мікроскоп було видно, що цю зелень створюють саме зоо- та фіто організми - видовище, чесно кажучи, не дуже мотивує пити неочищену воду. В очищеній же воді в іншій колбі в мікроскоп видно лише нерівності та подряпини самої ємності.

У залі фільтрів вода очищується від усього, що не осіло у відстійниках. За рахунок земного тяжіння вода рухається через шари спеціального піску - цеоліту, і всі домішки, які не очистилися під час осідання, очищаються через цей мінерал. Тоді через низ вода дренує і рухається далі в резервуари питної води. Тут вода вже питна, але ще не законсервована хлором. В резервуарах проходить стадія вторинного хлорування, після чого вода стає повноцінно водопровідною, такою, яка подається у мережі питного водопостачання. Повторне хлорування потрібне для того, щоб очищена вода не зіпсувалася вже в самих мережах. Після резервуарів вода подається до насосної станції другого підйому, яка прокачує її в мережу водоводу „Дніпро – Кіровоград” в сторону Олександрії та в мережу міста Світловодська.

- Вода відповідає всім вимогам ДержСанПіНу, - розповідає головний інженер СВКГ ОКВП «Дніпро –Кіровоград» Ігор Підгорний. - Це підтверджують не лише наші лабораторні дані, але й всі контролюючі органи – всі чотири санстанції, які знаходяться у Світловодську, Олександрії, Кіровограді та Знам’янці, а також екологічні служби.

Звичайно, хлорорганічні сполуки, які залишаються у воді після знезараження води хлором, не йдуть людському організму на користь. Тому ми будемо переходити на нову технологію знезараження води - без утворення шкідливих хлорорганічних сполук. В результаті у води вже не буде хлорфенольного запаху.

Одним з альтернативних видів знезараження води є озонування. Озон – це дуже сильний окислювач, і ефект від нього великий. Але ми повинні протягом всього часу перебування води в мережах утримувати її в належності санітарному стані. Озон же таких властивостей не має.

Чи є альтернатива?

Опитування,ініційоване Точкою доступу в спільноті «Типичный Кировоград» у соціальній мережі „Вконтакті” показало, що майже чверть респондентів не очищують воду взагалі – вживають воду з-під крана. Із 424 людей, які взяли участь в голосуванні, таку відповідь дали 22,6% . 20,5 відсотка опитаних фільтрують воду фільтрами-глечиками, 20,3% - купують очищену воду в пляшках. По 13,9 % користуються стаціонарними водяними фільтрами та кип’ятять воду. 2,6 % опитаних відстоюють воду перед вживанням. Ще 6,1 % проголосували за свій варіант – хтось комбінує різні методи, хтось користується водою з джерела чи колодязя.

Одним із найдешевших видів очищення невеликої кількості води для пиття є використання фільтрів-глечиків. Коштують вони недорого – від 140 грн, приблизно 50 грн. коштує змінний картридж до них. Але недоліки таких фільтрів описані вище – вони очищують воду лише від крупних домішок, бруду та іншої „механіки”, та й термін їхньої служби недовгий.

Наступні за вартістю йдуть фільтри-насадки, які встановлюють просто на кран. Вони очищають приблизно так само, як і глечики, однак розраховані на трохи більший об’єм води. Найдешевший фільтр-насадка коштує 50 грн.

Стаціонарна система з механічним фільтром (картриджем), яку вбудовують у трубу з проточною водою, коштує ще трохи дорожче. Колба з кранами і ключем для її зняття коштують від 250 грн. Картриджі коштують від 22 грн за механічний, від 43 грн — за вугільний, від 150 грн — за комбінований.

Найдорожчі – фільтри зворотного осмосу. Вони забезпечують очищення води на молекулярному рівні: відбувається повна стерилізація води за допомоги мембранного фільтра. Недоліком такого очищення є те, що на очищення самої мембрани йде дуже багато проточної води: щоб отримати 1 л чистої води, 4 л необхідно вилити в каналізацію. Базова модель коштує від 2000 грн, а модель з мінералізатором (це коли в стерилізовану воду додають мінерали, необхідні для організму) коштує від 2500 грн. Найдорожчий такий фільтр у популярному Інтернет-магазині – „готове рішення для квартири з 1 санвузлом і низьким водоспоживанням. Вода очищається на 99,8% від усіх забруднень, включаючи віруси і бактерії” – коштує більше 23 тисяч гривень.

Що п`ють у водогоні?

А чи ризикують вживати дніпровську воду ті, хто її якраз очищує та подає людям? Чи віддають перевагу альтернативним способам знезараження?

Генеральний директор ОКВП „Дніпро – Кіровоград” Роман Ілик:

- В побуті і для приготування їжі я використовую воду з-під крану. Для приготування кави, чаю, чи безпосередньо для пиття рекомендується воду відстоювати у відкритій ємності 1-2 години для того, щоб вивітрилися залишки хлору. На сьогодні у продажу є багато фільтрів доочищення і, звичайно, краще вживати доочищену. В Стрию (Роман Ілик родом зі Стрия Львівської області – Ред.) у мене встановлені стаціонарні фільтри доочищення. Але у Кіровограді я житло винаймаю, тому для кави та чаю я купую доочищену дніпровську воду в кіосках.

Головний інженер ОКВП „Дніпро – Кіровоград” Ігор Підгорний:

- Воду з-під крану я особисто вдома п’ю, але тільки після її відстоювання. Щоб доочистити воду, люди часто купують фільтри – хтось дорожчі, хтось дешевші. Найкраща, як на мене, мембранна фільтрація – нею можна очистити воду практично до дистильованої, але ця технологія дуже дорога. Але хочу зауважити, у чому небезпека дешевих фільтрів. В них йде процес накопичення всіх бактерій та суспензій. У паспортах фільтрів вказується періодичність необхідності заміни картриджу. Але ж лабораторії у вас вдома немає, тому й слідкувати за цим неможливо. І от ви поставили новий картридж, розрахований на 30 днів. Ваш сусід вдарив по трубі – і все з неї разом з водою потрапило у ваш фільтр, з якого ви потім наллєте собі воду. Тож вода з-під крана чи кип’ячена? Як патріот я, звичайно ж, раджу використовувати нашу, дніпровську, воду. Кип’ячена вода – мертва, в ній убиваються всі макро- і мікроорганізми. Багато хто купує воду у пляшках, але до деяких бутильованих вод у мене особисто є кілька питань – тут все залежить від добросовісності і порядності виробника.

***

Очищувати чи не очищувати воду для споживання – особиста справа кожного. Однак те, що доочищувати воду потрібно – факт, оскільки чотири рази хлорована вода, яка доходить в крани кіровоградців, навряд чи принесе користь організму.


Головне сьогодні