Сьогоднi, 23 липня, рiчниця ракетного удару по аеродрому “Канатове” у Кiровоградськiй областi. За версiєю українських спецслужб, до ракетного удару призвела несанкцiонована операцiя з викрадення росiйського лiтака.

Про це повiдомляє УНН, передає Точка доступу.

Так, вранцi 23 липня 2022 року вороги випустили по аеродрому вiсiм крилатих ракет “Калiбр”. Внаслiдок удару загинув командир вiйськової частини, 17 вiйськовослужбовцiв отримали поранення. Було знищено два бойових українських винищувачi, один лiтак зазнав пошкоджень. Постраждали будiвлi аеродрому.

Що говорять українськi спецслужби

Про новi деталi ракетного удару по аеродрому стало вiдомо наприкiнцi квiтня цього року, коли затримали колишнього виконувача обов’язкiв командира однiєї з частин Сил спецiальних операцiї Романа Червiнського. Йому оголосили пiдозру у перевищеннi повноважень службовою особою, що призвело до знищення майна i людських жертв.

За версiєю слiдства, Червiнський та ще декiлька людей намагалися органiзувати викрадення росiйського лiтака, для чого вступили у перемовини з росiйськими пiлотами, один з яких погодився.

Пiлот на викраденому лiтаку, якому обiцяли солiдну грошову винагроду, новi документи та виїзд за кордон, мав приземлитися на аеродромi "Канатове”. Однак, замiсть лiтака в аеродром полетiли ракети.

Червiнський, як стверджується, намагався погодити проведення цiєї операцiї. Однак СБУ та ГУР МО вiдмовилися її санкцiонувати через великi ризики. Зокрема, мова йшла про те, що пiлот може бути пiдставним, а росiйськi спецслужби вестимуть свою гру.

Версiя Червiнського

Роман Червiнський у коментарях ЗМI стверджує, що операцiю погодили українськi спецслужби.

Також, деякi ЗМI, з посиланням на iнших учасникiв операцiї пишуть, що тi нiбито знали, що у гру включилися росiйськi спецслужби, а операцiю продовжували, аби дiзнатися якомога бiльше iнформацiї.

Що вiдомо на даний момент

Романа Червiнського затримали 24 квiтня, а наступного дня суд вiдправив його пiд варту без можливостi внесення застави.

18 липня суд продовжив йому запобiжний захід ще на два мiсяцi.

Хто такий Роман Червiнський

Червiнський — колишнiй спiвробiтник СБУ та ГУР Мiноборони України.

За його словами, причетний до вивезення з окупованого мiста Снiжне на Донеччинi свiдка у справi про збиття Боїнга МН17 Володимира Цемаха, якого у 2019 роцi передали РФ у рамках обмiну. А також до операцiї з виманювання “вагнерiвцiв” до Мiнська у 2020 роцi.

Читайте також: Ворог атакував Кіровоградщину дронами


Головне сьогодні