У Кіровоградській області зареєстрували уп’ятеро більше випадків сказу у тварин, ніж торік. У 2022-му за перші вісім місяців року хворих на сказ тварин було 11, за такий же період нинішнього року зареєстрували 56, розповіла на брифінгу головна державна санітарна лікарка області Надія Оперчук, передає кореспондентка Точки доступу.

 З 56 хворих на сказ тварин – 22 собаки, 9 котів, 6 – дрібна рогата худоба, 5 – велика рогата худоба. 5 собак і один кіт були безпритульними, решта –  домашні. Серед диких тварин зареєстровали 14 випадків сказу. Захворіли 11 лисиць, 1 шакал, 1 єнотовидна собака і 1 борсук.

Усього за 8 місяців цього року в заклади охорони здоров’я області звернулись 1231 людина від укусів, травмувань, нанесених тваринами. З них призначено курс антирабічних (проти сказу – ред.) щеплень майже 24% – це 297 пацієнтам. За увесь минулий рік до закладів медицини звернулись 1616 травмованих, антирабічні щеплення призначили 334 людям.

Додала, що в області є вакцина від сказу. Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ у серпні нинішнього року в порядку централізованого постачання отримав 1100 доз антирабічної вакцини. Ще 110 флаконів антирабічного імуноглобуліну (кінського) безкоштовно передав Европейське регіональне бюро всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ). Нині у закладах охорони здоров’я області є 973 дози вакцини проти сказу для надання термінової медичної допомоги.

Надія Оперчук нагадала, що останній випадок сказу у людини в області реєстрували у 2019 році. 65-річного чоловіка з Петрівської громади укусила невакцинована від сказу собака. Чоловік невчасно звернувся за допомогою і помер.

Довідка. Сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Основний шлях проникнення вірусу в організм – через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.

Фото обкладинки: pixabay

Читайте також: У жительки Кіровоградщини підозрюють ботулізмУ жительки Кіровоградщини підозрюють ботулізм


Головне сьогодні