Як альтернативу оздоровленню дітей, в Кропивницькому відкрили школу туризму. У програмі на літо – заняття з велосипедного та пішохідного туризму, скелелазіння, спортивні та рухливі ігри, заняття з краєзнавства. Як організували дозвілля для місцевих дітей та переселенців під час війни, бачили журналісти Точки доступу.

Школа туризму діє на території центру туризму в Кропивницькому. 

Задля безпеки, два гектари території розділили на локації. Групи займаються на значній відстані одна від одної та у приміщенні.

Частина дітей в нас зараз займається по гурткам, по локаціям на території центру і також у приміщенні, де, до прикладу, є такий вид спорту як болдерінг, – показує заступник директора обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій Ігор Семенов.

Інструктори планують займатися із дітьми чотири рази на тиждень.

Сьогодні у нас передбачені заняття за основними напрямками туризму. Це заняття у мотузковому парку, це скелелазіння, спортивне орієнтування, також у нас працюють за напрямком краєзнавства. І також один із напрямків, який ми розвиваємо, це велосипедний туризм, – коментує заступник директора обласного центру туризму Сергій Пугаков.

Щодня інструктори працюють з дітьми за новою програмою.

Кожен день вони щось нове дізнаються. Зокрема, по туризму – це і встановлення намету, і розведення вогнища, і приготування їжі – один із напрямків, які ми плануємо. З орієнтування – це вміння орієнтуватися в просторі, робота з компасом. І досить таки популярним є велосипедний туризм, зокрема, деякі дітки в нас вчаться їздити на велосипедах, – говорить Сергій Пугаков.

Цікавим дозвіллям задоволені і діти, і батьки.

Весь час, який я тут проводжу, проходить дуже весело і цікаво. Також багато речей я для себе вивчаю нових і вони дуже часто допомагають мені в житті. Наприклад, вузли – здається, що таке просте, але коли потрібно щось зв’язати, або щось десь закріпити – дуже допомагає, – розповідає вихованець літньої школи туризму Дмитро.

Чудова атмосфера така грайлива. Діти розслаблені, син приходить додому задоволений. Ми впевнені, що вони перебувають в безпечному місці, і, важливо, коли лунає повітряна тривога, ми знаємо, їх відводять в бомбосховище. Там вони перебувають у безпеці, поки не відлунає сигнал "відбій повітряної тривоги", – додає кропивничанин Сергій, який привів на заняття 9-річного сина Віктора.

Обдаровані діти можуть перейти в професійні групи і в подальшому брати участь в змаганнях.

Це чудовий варіант здорового способу життя, де не потрібне якесь гуртування в команду. Тобто, кожна людина, дитина будь-якого віку, яка має велосипед і більш-менш впевнено на ньому почувається, може робити собі відпочинок, як сама захоче. Ті, хто намагаються опанувати спортивні навички, то, будь ласка, центр туризму до ваших послуг, – каже керівник гуртка велотуризму Максим Гуцалюк.

Нині у школу туризму записалися 120 дітей, серед них – 40 переселенців з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей.

На наших заняттях ми їм показуємо, розказуємо, розкриваємо всі перлини нашої Кіровоградщини, нашої області і міста безпосередньо. Ми ліпимо, вирізаємо, ми бігаємо квести, ми займаємося краєзнавством і таким чином діти розуміють, де вони перебувають, а саме – в центрі України, – говорить завідувачка краєзнавчого відділу Оксана Каргополова.

Під час війни, коли великий стрес, дуже важливо відволікти дітей від тривожного сьогодення, розважити їх, подарувати їм радість, подарувати їм літо, – зазначає методист центру Андрій Пропадущий.

Відбою від охочих займатися у школі туризму немає, – кажуть організатори. Нині відкритий запис на липень. Групи вже заповнені на 75%. Всі гуртки у школі туризму безкоштовні. 

Сторінка обласного центру туризму – за посиланням.

Читайте також: На Кіpовогpадщині дозволили пpоводити масові заходи, але з певними умовами

Фото: Лілія Кочерга


Головне сьогодні