Вже за два тижні стануть відомі результати голосування кропивничан в рамках проєкту «Громадський бюджет-2021». Сам проєкт заснували у 2018 році, це частина бюджету міста Кропивницький, з якого здійснюється фінансування ініціатив, які стали переможцями конкурсу.

Переможців цьогоріч обирають у двох категоріях – «малі» та «соціальні» проєкти. Загалом - це 55 ініціатив громадян задля покращення інфраструктури міста. Серед них із категорії «малі», окрім ініціатив щодо встановлення дитячих майданчиків та закупівлі обладнання для шкіл, Точка доступу зробила підбірку проєктів, за які можна проголосувати.

"Подаруй світло безпритульним тваринам"

За словами авторки проєкту Оксани Літвінової, головною метою є встановлення альтернативного джерела електроенергії, що надасть змогу стерилізувати та перетримувати тварин після стерилізації протягом усього року. 

На даний час притулок організації "Щасливий пес" бере активну участь в міській програмі стерилізації безпритульних тварин. В притулку проводяться операції по стерилізації тварин та післяопераційна перетримка тварин протягом 5 діб. Встановлення сонячної батареї дасть змогу перетримувати тварин після стерилізації в теплому приміщенні не менше 5-ти діб, що дає змогу тварині відновити свій стан, - розповідає Оксана Літвінова.

Вартість проєкту оцінили в 300 000 гривень.


«Козацька сотня» - всеукраїнське велораллі протяжністю 100 км

Як зазначає авторка проєкту Ольга Литвинова, його головною метою є популяризація здорового способу життя та активного відпочинку серед кропивничан.

Так, маршрут довжиною у 100 км пролягатиме мальовничими та туристично-привабливими місцями Кіровоградщини за маршрутом Кропивницький – Суботці – Казарня – Трепівка – Єлисаветградка – Підлісне – Підгайці – Кропивницький.

Це захід для усіх бажаючих на велосипедах будь-якого типу. Це буде перше "велораллі" із стартом і фінішем у Кропивницькому. Планується, що цей спортивний марафон стане традиційним для міста. Велораллі приверне увагу, як жителів регіону, так і багатьох людей з інших куточків України, - розповідає ініціаторка.

Вартість проєкту: 300 000 гривень.


Не двір, а кінотеатр. Музейний дворик

Авторка проєкту Євгенія Ткаченко пропонує облаштувати кінозалу просто неба біля приміщення будівлі Музею мистецтв. 

В кінозалі можна буде дивитися фільми, вистави, прослуховувати відкриті лекції у форматі вуличного університету. Відсутність відповідного технічного обладнання унеможливлюють реалізацію даного проекту. Вигідне розташування даного проекту дозволяє людям з інвалідністю та маломобільним групам населення без перешкод розміститись у зоні, призначеній для розміщення глядачів та гостей. В свою чергу, Музей мистецтв повністю забезпечує відвідувачів зоною перегляду (стільці та лави), а також туалетними кімнатами, які є доступними і для людей з інвалідністю, - розповідає авторка.

Вартість проєкту: 248 500 гривень.


«Це потрібно не мертвим – це потрібно живим»

Благоустрій території біля пам’ятника євреям - жертвам нацизму.

Цей пам’ятник знаходиться на перехресті вулиць Є. Тельнова та Волкова.

Метою проекту є благоустрій місця де у 1941 році було розстріляно і закопано у протитанковому рові близько 4,5 тис. євреїв, повернення пам'яті про знищення нацистами єврейської громади та шана загиблих, – розповіла ініціаторка проєкту Ірина Мармер.

Вартість проєкту: 300 000 гривень.


Місто без амброзії

Реалізувати проєкт пропонують у Ковалівському парку та в парку Перемоги.

В нашому місті так і не почали робити серйозні кроки у боротьбі з амброзією. В Кропивницькому прийнята галузева програма, яку розроблено, враховуючи позитивний досвід інших міст, однак на неї в бюджеті вже 2 рік поспіль не вистачає коштів. – каже авторка проєкту Катерина Шамардіна

За її словами, є кілька методів боротьби з амброзією, найбільш ефективні - ручне виривання (виполювання) та обприскування парості амброзії полинолистої безпечним для людей, тварин та декоративних рослин хімічним препаратом вітчизняного виробництва на основі бішофіту. Саме тому цим проектом пропонується поєднати ці два методи боротьби та розпочати перші кроки з ліквідації амброзії в місті.

Вартість проєкту: 290 000 гривень.


Парк «Ніканорівський»

Проєкт реалізовуватимуть на території дитячого піонерського табору за адресою вулиця Приміська, 45.

За словами автора проєкту Вадима Дриги, закинута територія дитячого табору є осередком для існування безпритульних тварин та криміногенного контингенту. 

На території парку є велика кількість кущів та сухих дерев, стихійні сміттєзвалища та руїни, що залишилися від дитячого табору. Ці фактори несуть загрозу життю та здоров’ю мешканцям, які прогулюються цією територією. Відпочинок на свіжому повітрі, як для дітей, так і для дорослих - важливий елемент життя кожного. Для того, щоб відпочинок був комфортним та корисним ,важливо створювати всі необхідні умови.

Вартість проєкту: 300 000 гривень.


Переглянути ініціативи всіх учасників, які змагаються за фінансування своїх проєктів та віддати свій голос можна за посиланням. Голосування триватиме до 1 листопада включно.

Олександра Ільченко.

Читайте також: У МОН pозповіли, на скільки збільшать заpплати вчителям у наступному pоці


Головне сьогодні