У Кропивницькому апеляційному суді розглянули апеляційну скаргу адвоката Олега Паіцики, який захищає інтереси підозрюваного кропивничанина Арсена Мартиросяна. За версією прокуратури області, Мартиросян – фігурант низки кримінальних справ за скоєння тяжких і особливо тяжких злочинів. У судовому засіданні, яке відбулось в апеляційному суді, захисник оскаржував рішення суду першої інстанції – Ленінського районного – щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном два місяці.

Арсен Мартиросян

Фото: Прокуратура Кіровоградської області

На судове засідання Мартиросян не з’явився, але він знає, що відбувається оскарження рішення суду першої інстанції, розповів його захисник Олег Паіцика.

Підозрюваний Арсен Мартиросян на судове засідання не прийшов

Фото: Точки доступу

Як писала Точка доступу раніше, Арсена Мартиросяна підозрюють в організації злочинного зібрання. За інформацією прокуратури області, він, на той час "смотрящий" за Кропивницькою виправною колонією № 6, вимагав гроші в одного із увʼязнених. Для цього, за участі ще одного "кримінального авторитета", провели онлайн-зібрання, – розповів прокурор Станіслав Запорожець.

прокурор СтаніславЗапорожець

Фото: Точки доступу

Участь особи, яка здійснює злочинний вплив у злочинному зібранні, яке організувала інша особа, яка теж здійснює злочинний вплив, перебуваючи в установі відбування покарань, за допомогою конференц-зв’язку, тобто мобільних телефонів. Йому інкримінують участь у злочинному зібранні – "сходці" – з метою розподілу доходів, отриманих злочинним шляхом. Простіше кажучи, представники "криміналітету" обговорювали питання вимагання грошей з іншого ув’язненого.

Додав, що якщо провину Мартиросяна доведуть в суді, йому загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Справа "надумана" – говорить адвокат підозрюваного Олег Паіцика.

адвокат Олег Паіцика

Фото: Точки доступу

12.05.2022 і 13.06.2023 – події, які інкримінуються моєму підзахисному, – він не перебував під вартою, а був під цілодобовим домашнім арештом вдома. Зараз мені, звісно, сторона обвинувачення чи слідство буде розповідати, що це технічна помилка або ще щось. А де ж конкретність пред’явленого обвинувачення?

23 серпня підозрюваному обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Це рішення адвокат Олег Паіцика оскаржує в апеляційному суді і просить колегію змінити тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

адвокат Олег Паіцика

Фото: Точки доступу

Яке відношення Мартиросян має до злочинного світу, якщо особа раніше не судима. Хто дав право слідству оголошувати його злочинцем? Розповідати, що він має певний авторитет… Це повинно бути зафіксовано в документах. Як, наприклад, рішення Ради нацбезпеки і оборони України (рішення РНБО про санкції проти 557 "злодіїв в законі" та 111 кримінальних авторитетів-іноземців – ред.).  Арсена Мартиросяна я там не знаходжу.

Вважає, що підозра є необґрунтованою. Зокрема, і тому, що в матеріалах клопотання прокурора відсутня стенограма, тобто розшифрування запису розмови учасників злочинного зібрання.

Немає жодного документа, де вилучена ця стенограма. Я думав, що сторона обвинувачення продемонструє слідчому судді цей запис, розмову. І тоді і я, і суд розумітиме, про що йде мова. А якщо там говорили про вареники і голубці, я перепрошую за порівняння – то це одне, а якщо розподіляли щось, то це зовсім інше. Ні диску, ні розмови – нічого немає.

Існує ризик того, що Мартиросян буде переховуватись від слідства, розповів прокурор Станіслав Запорожець. Тому просить суд не змінювати йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт, а лишити під вартою.

Кропивницький апеляційний суд

Фото: Точки доступу

Щодо дат, про які зазначив захисник, я про це повідомляв слідчому судді Ленінського районного суду і захисту відомо, що два зібрання мали місце саме в 2022 році. 2023 рік – це технічна описка. Не вважаю це суттєвим порушенням. З копій документів ясно, що події мали місце саме у 2022 році, під час перебування Мартиросяна в Кропивницькій виправній колонії №6, тобто у місцях позбавлення свободи. Щодо того, чи значиться Мартиросян у списку РНБО, на даний час у мене немає таких відомостей.

Головуюча на засіданні суддя Людмила Ткаченко з двома колегами ухвалили рішення залишити запобіжний захід Арсену Мартиросяну без змін – тримання під вартою. Рішення оскарженню не підлягає.

колугія суддей Кропивницького апеляційного суду на чолі з Людмилою Ткаченко

Фото: Точки доступу

Зі слів захисника Мартиросяна Олега Паіцики, його підозрюваний має 5 підозр, по жодній з них немає вироку, суди тривають роками. Адвокат вважає, що справи затягують. Пов’язує це з підозрою Мартиросяна у вбивстві чоловіка біля нічого клубу у 2016 році. Про це Точка доступу писала раніше.

Дійсно була така ситуація. Куди від неї подітись? Мартиросян визнає вину, розкаюється. Приходить на усі судові засідання. 4 роки відсидів під вартою. Трагедія для Галини Ловейкіної (мами загиблого – ред.). Мартиросян це розуміє, ми пояснимо суду, чекаємо на вирок, треба ще допитати кількох свідків. А поліцейські вирішили не чекати на вирок, а іншими методами засунути його туди, де, вони вважають, йому місце.

Нині Мартиросяну загрожує довічне позбавлення волі за убивство. Зі слів його адвоката Олега Паіцики, він не погоджується з кваліфікацією злочину – убивство двох і більше осіб. Оскільки вбитий – один. Він готовий відбувати покарання стільки, скільки призначить суд, однак не довічне позбавлення волі.

Читайте також: Наркотики і чуже посвідчення водія: патрульні Кропивницького затримали порушника


Головне сьогодні