Новорічні та різдвяні свята вже пройшли і люди починають потроху викидати сосни і ялини, не знаючи, що дерево може принести не лише естетичну користь.

Перш, ніж викинути дерево на смітник, зберіть хвою. З неї можна робити цілющі відвари – хвоя містить вітамін С у 6 разів більше, ніж цитрусові. Крім того, хвоя має протизапальну, знеболюючу, сечогінну, протимікробну і потогінну властивість. Чай з неї може допомогти також при авітамінозі – для цього потрібно промити столову ложку подрібненої хвої, залити окропом та прокип’ятити в емальованому посуді 20 хвилин. Потім процідити, охолодити, додати цукор за смаком та пити. Також такий чай допоможе вилікувати кашель, оскільки має відхаркувальні властивості. Зберігати готовий відвар можна не більше 10 днів.

хвоя чай

При запаленні ясен дуже корисні полоскання рота хвойним відваром – недарма в аптеках можна побачити засоби для профілактики та лікування запалень ясен саме з вмістом хвойних екстрактів.

Цілющий відвар також допоможе відновити та покращити стан волосся – для цього потрібно щоразу після миття голови споліскувати ним волосся, і вже за місяць ви помітите, як воно стало сильнішим і густішим.

Корисно приймати хвойні ванни – це допоможе зняти втому та полегшити болі в суглобах, підвищити тонус організму, заспокоять нервову систему. Для цього потрібно взяти приблизно 300 грамів соснових чи ялинкових голок на 3 літри води і кип’ятити протягом 30 хвилин. Потім відвар потрібно процідити і вилити у ванну з водою (бажано температури людського тіла). Проте довше 10-15 хвилин таку ванну приймати не рекомендується.

хвоя цілюща

Для охочих омолодити шкіру та допомогти їй при сухості потрібно змочувати ватні диски у хвойному відварі та тримати на обличчі до повного їх охолодження.

Перед тим, як викинути сосну, відламайте декілька пухнастих гілочок і поставте у спальні – запах хвої зробить ваш сон спокійнішим та здоровішим.

Також із хвойних екстрактів роблять ліки, що допомагають при шкірних захворюваннях (себореї), гінекологічних захворюваннях та навіть для підвищення лібідо, однак всі їх потрібно застосовувати лише після рекомендації лікарів.

Гарне застосування деревини сосни та ялини знайшли у сфері альтернативних та економних видів опалення. Із цих дерев роблять пелети, які за своїм теплотворними характеристиками набагато випереджають дрова в порівнянні з вугіллям, а той факт, що при згорянні вони практично не забруднюють навколишнє середовище, робить їх найбільш екологічно чистим та доступним паливом. Звичайно, ви навряд чи зробите такі пелети в домашніх умовах, але в своєму населеному пункті можете поцікавитися підприємцями, які займаються їх виготовленням. У середніх та великих містах вже існує практика збору зі смітників саме сосен та ялин, які потім підуть на переробку.

хвойні пелети

Хвойні пелети при горінні в облаштованих для цього піролізних котлах не виділяють запах, а за рахунок високого ККД котельного обладнання дим від них практично безбарвний. За рахунок низького вмісту сірки в пелетах зменшуються викиди в атмосферу двоокису сірки, а це, в свою чергу, веде до зменшення кількості кислотних дощів. До того ж, це відновлюване джерело палива, на відміну від вугілля та нафти, тому має широкі перспективи для застосування в майбутньому.

Крім того, за рахунок високої температури при виготовленні пелети біологічно не активні, тому їх використовують в якості наповнювача для туалетів домашніх тварин.

Тому після новорічних свят не поспішайте винести сосну чи ялину на смітник – згадайте, скільки користі вона може принести вашому здоров’ю та впевніться, що деревце росло недаремно.

За матеріалами спеціалізованих Інтернет-видань.


Головне сьогодні