"Мистецька гільдія". У Кропивницькому айтівці та художники перетворюють ворожі об’єкти на мистецькі вироби. Потім продають їх на інтернет-аукціонах. Гроші збирають на військове обладнання для українських захисників. Детальніше про ініціативу та про те, як до неї доєднатися, читайте у матеріалі Точки доступу.

Тубуси, гільзи від гармат та залізяччя ворожого літака – команда кропивницьких волонтерів перетворює ворожі об’єкти на ексклюзивні елементи декору. Ідея виникла випадково – молоді люди активно допомагали нашим воїнам, а ті ,як подяку і на згадку, передавали їм військові трофеї. Волонтери їх тримали у себе вдома. Якось хтось із гостей зауважив, що це "прикольна штука" і тубуси та інші речі можна оздобити, тож активісти "вирішили розвинути цю тему".

Витвір мистецтва

Волонтерство на користь армії

Пес Патрон

Художниця Вікторія Белінська показує свою авторську роботу в чорному кольорі, нині її можна купити.

Художниця

На  її думку, він говорить про головне та акцентує увагу на глибині.

Тубус

Тубус доволі оптимістичний в тому плані, що у верхній його частині зображені рядки відомого українського письменника Павла Вишебаби. Вірш світлий, вірш чуттєвий, присвячений доньці, і перші рядки цього вірша: "Тільки не пиши мені про війну". Цей вірш говорить про те, що жодна дитина не заслуговує на таке дитинство, жодна дитина не має переживати війну.

Поезія

До того, як стати витворами мистецтва, всі ці речі побували на полі бою. 

Ці всі лоти нам надали наші воїни, це справжні військові трофеї. Це не так, як у росіян, коли трофей – це пральна машинка. Це тубуси, здобуті на полі бою. Всі ці РПГ військові використали проти росіян і тепер вони служать службу вже другий раз і знову таки допомагають нашим військовим, – говорить співорганізаторка проєкту "Мистецька гільдія" Катерина Куріпка.

Ворожі об'єкти

По завершенню роботи художників, витвори мистецтва продають на інтернет-аукціоні, гроші ж направляють на підтримку армії. Про результати аукціону звітують публічно. В рамках другого аукціону волонтери вже продали перші два лоти авторства Павла Уретія та Вікторії Белінської –  розписаний тубус із портретами Лесі Українки і Тараса Шевченка та світильник, за які виручили 47 тисяч гривень.

Аукціон

Лампа

Співорганізатор проєкту Дмитро Калюжний розповів, що загальна сума збору – 600 тисяч гривень. Захисники, яким допомагають волонтери, вже озвучили свої потреби: 

39-й батальйон, напрям дії: Херсонщина. Потрібно:

  • mavic 3 fly more: x2
  • засоби радіо розвідки

35-та бригада морської піхоти, напрям дії: Бахмут та Донецька область. Потрібно:

  • авто, бажано L200

57-ма бригада (піхота), напрям дії: Бахмут та Донецьке направлення. Потрібно:

  • 8-10 рацій motorola dp4400e
  • труби розвідника 10-15 шт.

Катерина Куріпка показує три лоти, які вже готові до продажу.

Волонтерка

Вона говорить, що нині охочі можуть взяти участь в аукціоні та придбати два трофейних російських тубуси, а також металевого сокола, виготовленого місцевою компанією, що займається виробництвом унікальних речей з металу. Сокіл тримає в лапках уламок від російського СУ-35.

Зверніть увагу на те, що ви купуєте не лише унікальний мистецький виріб, а й дрони, рації... Ви маєте реальну можливість допомогти нашим воїнам.

Допомога ЗСУ

Допомога українським захисникам

Фрагмент ворожого літака

Один із активних лотів створила художниця Ольга Краснопольська.

Аукціон

Вона говорить, що одразу прийняла пропозицію долучитися до волонтерської команди. Тим більше, її чоловік нині служить у 57-й бригаді. Втім, півтора місяці не могла визначитися із малюнком, оскільки раніше не мала подібного досвіду.

Народження

Ця робота навіть отримала назву, я її назвала "Народження". На початку війни в мене була ціла серія робіт, там, де з’являлися ангели, я подумала, що цих ангелів я сюди і переселю. Ви тут можете побачити, вони із чорноти, із темряви, із біди, із трагедії, з війни, через вогонь злітають вгору, до, сподіваюся, швидкого щасливого майбутнього. Ідея така: через війну ми народжуємося як нація.

Гартування нації

Волонтери зауважують, що ексклюзивні арт-об’єкти прикрасять будь-який інтер’єр чи екстер’єр, а ще допоможуть українським захисникам швидше вигнати з нашої землі російських окупантів.

Геть окупантів!

Смерть ворогам!

Сайт команди із результатами першого аукціону – за посиланням. 

Долучитися до другого аукціону можна тут, а також за цим посиланням в Інстаграмі. 

Читайте також: Дрон замість квітів на останній дзвінок: у Кропивницькому оголосили благодійну ініціативу


Головне сьогодні