12 новорічних дерев встановили вчора, 17 грудня, у середмісті Кропивницького. Десять – на честь міст, що найбільше постраждали від російської агресії. Ще два – аби віддати шану ЗСУ та волонтерам. У День Святого Миколая на ялинках засяє святкова ілюмінація, яку живитимуть генератори. Детальніше про акцію та її мету читайте у матеріалі Точки доступу.  

Діти й дорослі, місцеві та переселенці – новорічні дерева у Кропивницькому прикрашали всім миром. Десять дерев символізують міста — Волноваху, Гостомель, Охтирку, Миколаїв, Чернігів, Харків, Херсон, Ірпінь, Маріуполь та Бучу. Ще два — присвячені українській армії та волонтерам.

У нас деревце присвячене Миколаєву і ми його прикрашали разом із жителями Миколаєва. До речі, їх дуже багато прийшло – і діти, і дорослі. І там, всередині такий віночок – жінка принесла, в неї син загинув і вона створила таку інсталяцію, – розповідає керівниця департаменту агропромислового розвитку ОВА Валерія Фурманова.

Кожна ялинка має свою кольорову гамму – відповідно до кольорів гербів нескорених міст. Волонтерська ялинка – червоно-чорна. На кожному дереві – жовто-блакитні янголи. Ялинку на честь Херсона прикрашали переселенці з цього ж міста.

Додому сильно хочеться. Спасибі ЗСУ, всім силам нашим, хлопцям, дівчатам. Дай, Бог, їм янголів за спинами, щоб вони витримали і деокупували всі наші землі. Дуже хочеться, – каже переселенка з Херсона Ольга.

Ця акція отримала назву "Кіровоградщина – серцем з вами". Організатори мали на меті згуртувати спільноти різних міст та подарувати малечі свято.

Насправді, українці – непереможний народ і ми на руїнах можемо вибудовувати щось нове, створювати, розвивати. Це дарує відчуття того, що ми вже перемагаємо. І ось такі акції, попри обстріли, попри те, що чинить з нами ворог, показують, що ми продовжуємо жити і насичувати наше життя позитивними моментами, продовжуємо дарувати дітям дитинство, – каже  заступниця начальника ОВА Катерина Колтунова.

І, поки одні прикрашали новорічні дерева, інші продавали смаколики та збирали гроші на потреби армії.

Продаємо печиво, наливає глінтвейн гарячий, сподіваюся, смачний. Збираємо гроші на потреби ЗСУ. Якщо зберемо більше – купимо щось краще. Менше – купимо флісу, приміром, і пошиємо білизну, хлопцям дуже подобається, – говорить кропивничанка Наталя.

19 грудня на ялинках засяє святкова ілюмінація. Вона живитиметься від генераторів і працюватиме щодня з 17:00 до 20:00.

Ілюмінацію запалять 19 грудня. Ялинки прикрашені світлодіодними стрічками, споживання їх дуже низьке. Вони будуть живитися від генераторів. Це затрати мінімальні, вони ніяк не відобразяться на мешканцях Кропивницького, – розповідає начальник електротехнічної лабораторії КП "Міськсвітло" Олексій Чуйко.

Після ракетної атаки енергосистема нашої області уражена не була, але вражена енергосистема блокова – система на теплоелектростанціях в інших регіонах. Ще 123 тисячі абонентів, а це близько 28% абонентів, не заживлені у зв’язку із дефіцитом самої потужності електричної, – прокоментував голова ОВА Андрій Райкович. 

Питаємо в людей, чи є новорічний настрій, зважаючи на ситуацію.

Онук додає настрою. Подарунки робимо, бачите, купуємо машинки, все добре, все гарно, – говорить переселенка з Сєвєродонецька Світлана.

Немає. У нас бомблять там страшно, ми приїхали от тільки десятого числа, бо сиділи до останнього, отака біда. У новорічну ніч будемо загадувати, щоб закінчилося швидше все, – ділиться переселенець з Херсона Георгій.

Нагадаємо, головну ялинку в Кропивницькому цього року встановлювати не будуть. Дерево зі штучної хвої минулої зими зламав сильний вітер. І, замість купувати нову, гроші відправили на допомогу армії. Люди таке рішення підтримують.

Я думаю, що свято святом, але захисникам ці гроші потрібніші, бо вони все, що в нас є. Вони нас захищають, вони нас оберігають, ми дуже їм вдячні, я думаю, що це гарна ідея була, – вважає переселенка з Херсона Марина.

Приголомшена. Я зробила там поробку таку і повісила на дерево. Знаєте, це дуже здорово. І, хочу сказати, що я тут вчилася дуже давно, потім переїхала до Харкова. Зараз бачу зміни, які тут відбуваються, дуже гарно. Я дуже дякую Кропивницькому, що він нас прихистив, – каже переселенка з Харкова Наталія.

Гроші на новорічні дерева не витрачали. Їх місту подарували. Святкове мiстечко на площі Героїв Майдану у Кропивницькому працюватиме до восьмого сiчня.


Головне сьогодні