У Кропивницькому 25 команд з усієї України навчалися втілювати соціальні проєкти та ідеї у своїх громадах, передає Точка доступу.

Навчання для активістів організувала "Українська освітня платформа" – благодійна організація, що втілює інноваційні соціальні проєкти й створює освітні програми для громадських лідерів та організацій.

Як розповіла у коментарі Точці доступу програмна директорка "Української освітньої платформи" Маріанна Білик, освітня програма "Соціальні інновації громад" складається з трьох навчальних модулів, під час яких учасники вивчають проєктний менеджмент, фандрейзинг, лідерство в громадах, соціальний капітал. Також під час модулів проводять зустрічі з лідерами громад, екскурсії тощо.

"Українська освітня платформа"

Програма "Соціальні інновації громад" – це одна з технологій, яку організація втілює задля того, щоб підтримувати малі команди в громадах. Цю програму реалізують з 2019 року.

Всі попередні модулі проводили у Львові. Цього разу навчання вперше проводили у Кропивницькому.

Кропивницький

Обласний центр обрали, оскільки в цьому році тут з’явився опорний центр "Української освітньої платформи" – Парафія Різдва Святого Івана Хрестителя УГКЦ, де активно допомагають постраждалим внаслідок війни, літнім людям, сім’ям із дітьми.

За словами отця Івана Третяка, у храмі розвивають соціальне служіння, впроваджують різні зустрічі та заходи для переселенців, на безоплатній основі тут працює "Простір, дружній до дитини" тощо. 

Співпраця "Української освітньої платформи" із парафією триває з 2010 року.

У рамках навчання у Кропивницькому команди, які представлені різними церквами, отримали досвід реалізації малих проєктів, аби отримати на це фінансування від благодійної організації. Міні-грант складає 40 тисяч гривень. Тренерів організатори залучили також із різних куточків України.

Навчання для активістів громад

Команда "Української освітньої платформи", підкреслюють організатори заходу, діє через реформу соціального служіння в церкві, заохочуючи релігійні спільноти для того, щоб підтримувати людей, які того потребують.

Освіта під час війни

Люди з різних куточків України

За час реалізації програми "Соціальні інновації громад" близько 20 команд отримали міні-гранти на реалізацію власних ініціатив. Це завжди соціальні проєкти, здебільшого – на підтримку сімей із дітьми. Основна цільова категорія від початку повномасштабного вторгнення – люди з постраждалих громад. Також у фокусі – сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах, люди з інвалідністю. Завжди актуальні теми й розвитку дитячих просторів та надання соціальних послуг у громадах.

Ідеї, які змінюють громаду

Навчання надалі планують проводити в різних містах України, аби більше людей ставали активними і могли волонтерити задля благополуччя своєї громади.

Читайте також: Знайшли прихисток у Кропивницькому: історії жінок, яким із дітьми довелося тікати від війни та з окупації

На фото: представники громад Кіровоградщини


Головне сьогодні