Сьогоднi, 11 квiтня, у Ленiнському районному судi Кропивницького розглянули клопотання про застосування запобiжного заходу у виглядi тримання пiд вартою стосовно двох пiдозрюваних у продажi авто, ввезених в Україну для гуманiтарних потреб, передає кореспондент Точки доступу.

Що передувало

За iнформацiєю досудового розслiдування, двоє жителів Києва, Наталія Я. та Юрій Р. налагодили незаконну схему заробiтку з продажу автомобiлiв, якi ввозились на територiю України як гуманiтарна допомога. Правоохоронцi задокументували продаж за цiєю схемою трьох позашляховикiв – Mitsubishi Outlender, Hyundai Santa Fe та Nissan Pathfinder.

Два автомобілі ввіз громадянин іншої держави, який є власником авто, а третій – сама підозрювана. Всі автівки мали іноземну реєстрацію та ввозилися як гуманітарна допомога для ЗСУ.

Далі ці транспортні засоби потрапили у користування підозрюваних, які вирішили їх продати. Так, підозрюваний Юрій Р. розмістив оголошення в інтернеті про продаж авто. Свідок К. зацікавився товаром та зв’язався із продавцем, аби оглянути транспорті засоби. Невдовзі він перерахував завдаток на банківську картку Наталії Я. у розмірі тисяча доларів. А потім на території автозаправної станції ОККО в Кропивницькому підозрювані продали громадянину К. автомобілі. Загальна вартiсть вiд прибутку транспортних засобів становила 16 500 доларiв США.

Заправка ОККО

На місці злочину їх затримали правоохоронці.

Затримали правоохоронці

Обом фiгурантам справи повiдомили про пiдозру за  ч. 3 ст. 201-2 КК України, тобто продаж гуманiтарної допомоги з метою отримання прибутку, вчиненого за попередньою змовою групою осiб пiд час воєнного стану.

Як обирали запобіжний захід

Підозрювана Наталія Я. не з’явилася на засідання та подала до суду довідки, згідно яких перебуває на лікуванні після оперативного втручання. Просила дати їй можливість бути присутньою згодом. Тож учасники суду вирішили перенести розгляд клопотання щодо жінки, коли стан її здоров'я покращиться.

Натомість підозрюваний Юрій Р. 1978 року народження на засіданні був присутній. Чоловік – громадянин України, приватний підприємець, неодружений, має на утриманні 8-річну дитину з інвалідністю та батьків похилого віку.

Прокурор Володимир Барабаш просив для підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб і визначення застави в розмірі 80 прожиткових мінімумів – 214 720 гривень. Він наголосив, що зокрема той може переховуватися від слідства і навіть залишити територію України, перешкоджати кримінальному провадженню.

Захисник Сергій Дудник просив для свого підзахисного запобіжний захід, не пов’язаний із триманням під вартою, адже чоловікові треба заробляти і утримувати родину. Також клопотав не обирати заставу, бо той не має грошей. 

Сам підорюваний із цих же причин просив про домашній арешт у нічний час. Свою провину він повністю заперечує.

Жодної змови з мого боку не було. Я людина, яка крутить гайки. Мене просили лише відремонтувати машини. Я не заглиблювався в суть того, які це машини, звідки вони, як вони приїхали. Я не винен від слова зовсім і я не можу нікуди втікати, бо не можу так підставляти свою дитину, своїх батьків, своїх рідних. Я зацікавлений в об'єктивному розслідуванні, бо вважаю, що я зовсім не винен, зовсім, – зазначив чоловік.

Підозрюваний

Підозрюваний додав, що лікування дитини потребує багато часу і грошей, без заробітку він не може допомогти їй соціалізуватися і вступити до школи.

Він заперечив ризики, які озвучив прокурор, оскільки "шість місяців співпрацював зі слідством і з'являвся за першою вимогою".

Адвокат Юрія Р. зазначив, що, на його думку, підозра необгрунтована і передчасна, а автівки купили за гроші конкретної людини, але покупця – Данієля Г. не допитали, не встановили вартість авто, а це означало б, що немає складу злочину. Адже автомобілі фактично не є гуманітарною допомогою. 

Він постійно перебуває на передовій, воює на фронті, тож попросив Наталію, щоб вона представляла його інтереси. А коли люди подзвонили і сказали, що нам потрібна машина для ЗСУ, ну, якщо він собі приганяє і допомагає, то він зробив це також і для людей. Тобто машини були куплені. В роздруківках телефонних розмов є, що людям було сказано, що вони просили повернути кошти, затрачені на покупку та доставку до України, це все. А доставку, якщо порахувати, то не буде і ста доларів прибутку. 

Захисник вважає, що слідство недопрацювало. 

Юрій постійно ремонтував машини для фронту і йому говорили, щоб казав, якщо хтось буде просити про допомогу, так і вийшло. А та людина, котра начебто замовляла машину, згідно роздруківок цих же телефонних розмов, провокувала Юрія, щоб була не одна машина, а три. Тобто це повністю супроводжувалося слідством і це робилося для того, щоб була сума на третю частину ККУ. Людина, яка написала заяву про злочин, спілкувалася з ним протягом місяця і дуже просила, щоб було саме три машини.

За його словами, замовник просив і привезти їх у Кропивницький, начебто тут авто передаватимуть до військової частини. А підозрювана, начебто, говорила, що вони із Юрієм можуть допомогти доставити машини, але ті повинні компенсувати вартість і доставку, розмови про продаж не було. А Данієль у свою чергу оплачує машини, від імені якого вона допомагає ЗСУ. 

У результаті слідчий суддя Ленінського райсуду Леонід Плохотніченко ухвалив призначити підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в межах строку досудового розслідування, тобто з з 11 квітня і до 29 травня. Також він може вийти під заставу в розмірі 214 720 гривень. Підозрюваного взяли під варту в залі суду. Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду. 

Зала суду

У коментарі представникам ЗМІ після засідання прокурор сказав, що не може говорити про докази, що підтверджують підозру чоловіка. Він зазначив, що у разі доведення вини, підозрюваним загрожує від п’яти до семи років тюрми. Справа слухається у Кропивницькому, оскільки автівки продавали на території обласного центру.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не доведуть в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Читайте також: "Русские желают украинцам избавиться от нацистов": жительку Кропивницького, яка виправдовувала РФ, оголосили у розшук


Головне сьогодні