У червні 2023 року директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської обласної військової адміністрації Олег Рибальченко розповів Точці доступу, які заклади увійшли до спроможної мережі лікарень Кіровоградської області. Серед них – лікарня швидкої медичної допомоги. Вона – одна з двох закладів Кропивницького, яка може отримати статус кластерної (інша – центральна міська лікарня – ред.). Щоб претендувати на цей статус, лікарня має реорганізуватись. Міське управління охорони здоров’я вбачає це як приєднання до лікарні швидкої меддопомоги міського пологового будинку. Очільницю останнього, Людмилу Романів, призначили керівницею лікарні швидкої меддопомоги. Екс-керівник медзакладу Руслан Іванов називає своє звільнення шахрайськими діями з боку управління міськради. Точка доступу поговорила з усіма сторонами, які фігурують у ситуації, що склалась.

Що говорить Руслан Іванов

Руслан Іванов – екс-очільник лікарні швидкої меддопомоги – розповів, що був призначений на посаду головного лікаря, директора лікарні швидкої медичної допомоги у серпні 2018 року і підписував контракт з міським головою Андрієм Райковичем на 5 років.

Фото Руслана Іванова

Руслан Іванов.

На початку червня 2023 року, згідно контракту, я подав до міського управління охорони здоров’я повний пакет документів на пролонгування (продовження – ред.) контракту на період військового стану, плюс 1 рік після його завершення з подальшим проходженням конкурсу. Але документи у мене прийняті не були, мотивуючи тим, що зараз дійсно військовий стан і давайте до цього питання повернемось за місяць до завершення терміну дії контракту, тобто на початку липня 2023 року, – розповідає Руслан Іванов.

Каже, прислухався до рекомендацій, які дали в управлінні охорони здоров’я і прийшов повторно надати той же пакет документів через місяць. Однак його знов не взяли.

Мотивували тим, що я на одному аркуші написав заяву на ім’я міського голови, щоб мене звільнили з посади 2 серпня 2023 року у зв’язку із закінченням терміну дії контракту, і наступним абзацем я написав, що прошу призначити мене на посаду директора КНП "Міська лікарня швидкої медичної допомоги Кропивницької міськради" на термін військового стану, плюс 1 рік після його закінчення з подальшим проходженням конкурсу.

Додає, що йому зробили зауваження й сказали, що заяви мають бути написані не на одному аркуші, а дві окремо:

Перша – про звільнення з посади керівника закладу з 2 серпня, але попросили писати цю заяву без дати; друга заява – з 3 серпня 2023 року: поновити на посаді директора на термін військового стану, плюс 1 рік після його закінчення з подальшим проходженням конкурсу. Я написав ці дві заяви. Ми ж живемо у цивілізованому суспільстві і я не думав, що будуть якісь підводні течії з приводу двох заяв.

Далі, каже, з’ясував, що в міському управлінні охорони здоров’я є одна з двох написаних ним заяв – на звільнення. Іншої – на продовження контракту – немає.

Вважаю, що дії управління охорони здоров’я мають ознаки шахрайських дій. Де моя друга заява на пролонгування контракту? В управлінні охорони здоров’я говорять, що зайшла лише одна заява – на моє звільнення. А де ж тут здоровий глузд? Я – керівник успішного спроможного лікувального закладу, який працює, у якому надають невідкладну допомогу жителям міста і області, переселенцям ми надаємо увесь пакет медпослуг. У мене дуже багато запитань до управління охорони здоров’я з приводу того, куди поділась моя друга заява.

фото розпорядження про звільнення Руслана Іванова з посади директора лікарні швидкої меддопомоги

На запитання, хто конкретно з міського управління охорони здоров’я сказав йому, що друга заява – на продовження контракту – не надійшла, Руслан Іванов відповів:

Була письмова відповідь, підписана очільницею управління охорони здоров’я Оксаною Макарук.

У розпорядження Точки доступу ексочільник медзакладу надав службову записку свого заступника з правових питань від 03.07.2023 Володимира Поповічева, у якій, зокрема, йдеться про те, що він надав управлінню охорони здоров'я Кропивницької міськради пакет документів з двома заявами Руслана Іванова – про звільнення і продовження контракту, – однак документи взяли, а відмітку про прийняття не поставили.

службова записка Руслана Іванова

Як так можна звільняти людину, не сказавши їй, за що звільняють, просто надали мені розпорядження міського голови, підписане 28 липня 2023 року про моє звільнення. І все. Більше того, 27 липня відзначали День медичного працівника і тоді військові нагородили лише трьох людей з міста і області відзнаками «За заслуги». Одним з номінантів був я. В першому ряду сидять люди з керівництва міста і області, плескають мені, а наступного дня підписують розпорядження про моє звільнення.

фото Руслана Іванова. орден "За заслуги"

Руслан Іванов скликав засідання громадської ради при виконавчому комітеті Кропивницької міськради. Результат зустрічі – лист від 15.08.2023 до голови ОВА Андрія Райковича. У ньому члени громадської ради просять призначити зустріч членів громадської ради і "спірних сторін" з начальником ОВА.


фото листа громадської ради при виконавчому комітеті Кропивницької міськради щодо звільнення Руслана Іванова з посади директора лікарні швидкої медичної допомоги

Руслан Іванов додав, що протягом 5 років нарікань щодо його роботи з боку керівників міста і області не було. З його слів, лікарня оживає.

Це заслуга всього колективу лікарні. Ми розвиваємо інфраструктуру, з’явилось оновлене відділення екстреної меддопомоги, виконали капітальний ремонт травматологічного пункту, в лікарні з’являється нове обладнання, нині триває ремонт операційного блоку зі збільшенням операційних площин, з’являються фахові спеціалісти. На мій погляд, нині лікарня – кваліфікований лікувальний заклад хірургічного напрямку.

Каже, що з вересня 2022 року був на постійному зв’язку з очільником облдепартаменту охорони здоров’я Олегом Рибальченком. Обговорювали те, що місту треба не одна, а дві кластерні лікарні – це лікарні, які спроможні надавати великий спектр медичних послуг. Одним зі своїх досягнень Руслан Іванов називає те, що саме завдяки його співпраці з департаментом місто отримало ще одну кластерну лікарню (інша – центральна міська лікарня – ред.).

Ми можемо надавати високоспеціалізовану допомогу не лише у надкластерних закладах. Але інша лікарня і та керівниця (Людмила Романів – ред.), яка на теперішній час призначена керівником лікарні швидкої меддопомоги, не зробила нічого, щоб пологовий будинок потрапив до спроможної медичної мережі. А тепер виходить, що лікарня  швидкої меддопомоги – це кластерна лікарня і входить до спроможної мережі і зі мною не підписують контракт для того, щоб очистити чи прочистити дорогу очільниці пологового будинку для того, щоб об’єднати ці два заклади і поставити біля керма оновленого закладу.

Позиція Людмили Романів

Людмила Романів називає звинувачення Іванова безпідставними.

фото Людмили Романів

Людмила Романів. Фото з сайту "Дозор".

Це низько – лити бруд на людину, – яку не знаєш. Він (Руслан Іванов – екскерівник лікарні швидкої меддопомоги – ред.) міг зустрітись зі мною і поговорити, і, можливо, він залишився б там медичним директором, моїм помічником, і ми б разом робили цей заклад. Але він втік. Не залишився на спілкування, хоча я хотіла поговорити і дати можливість робити цей заклад разом. Я не писала заяву, щоб його зняли, а мене поставили, ніде не оббивала пороги. Є законодавство, в якому йдеться про те, що коли зливаються два заклади, то залишається той керівник, у якого на довший термін заключений договір. Він у мене триває до 2025 чи 2026 року. Але зараз готується новий, згідно якого я – директорка лікарні швидкої допомоги, й очолюватиму його на період військового стану і впродовж 12 місяців після нього. Тоді оголосять конкурс на обрання директора. Я можу йому лише порадити збирати документи і брати участь в конкурсі після закінчення військового стану. А обливати мене брудом – це непорядно. Мені ніхто не прочищає дорогу. Це взагалі абсурд. Я взяла на себе ті обов’язки, що мають робити три кити. Це не дуже легкий спосіб робити кластерний заклад. 

Точці доступу розповіла, що пологовий будинок – це монопрофільний заклад і за нинішньої реформи він не може існувати як самостійний заклад. Відтак, має бути приєднаний до багатопрофільної лікарні.

Не буде пологових будинків. Можуть лише бути перинатальні центри ІІІ рівня. Лікарня швидкої медичної допомоги, от відкрийте вимоги до кластерного закладу і побачите, які структури повинні бути в закладі, щоб він був кластерним. Якщо до 2025 року цих відділень у закладі не буде, статус кластерного у нього забирають. Він (Руслан Іванов – екс-керівник лікарні швидкої меддопомоги – ред.) так само не має відношення до того, що лікарні швидкої медичної допомоги можуть надати статус кластерного закладу. Його ще не надали. Нині моє основне завдання – робити адміністративну роботу. Але і пологовий будинок має бути не втрачений, і тут треба зберегти пацієнтів. Як поєднувати? У вільний від основної роботи час, в обідню перерву, вночі, по телефону консультувати хворих, вагітних, залучати їх до того, щоб вони спостерігались тут, бо від цього залежить дохід лікувальних закладів, бо за пролікований випадок, кількість пологів оплачує Національна служба здоров’я України.

Розповіла, що нині у міськраді готують проєкт рішення про об’єднання двох закладів. Його мають ухвалити депутати Кропивницької міськради.

І в депутатів іншого виходу немає, як голосувати, адже це реформування, це не ми придумали. Невже мені мало було пологового будинку, просто працювати лікаркою? Я взяла на себе такий важкий тягар, адже не мала іншого виходу, бо є два колективи, які треба злити, організувати, мають працювати однаково і хтозна які ще заклади можуть приєднати до об’єднання, яке утворюється зараз. 

Що каже Оксана Макарук

Начальниця управління охорони здоров'я Кропивницької міськради Оксана Макарук розповіла Точці доступу, що нині лікарня швидкої меддопомоги визнана кластерним закладом умовно, а не остаточно, бо вона не відповідає усім вимогам, які виставляє Міністерство охорони здоров’я.

фото Оксани Макарук

Фото з фейсбук-сторінки Оксани Макарук.

Для того, щоб зберегти функції пологового будинку і цей вид медичної допомоги жінкам і дітям, буде проведена реорганізація шляхом його приєднання до лікарні швидкої медичної допомоги. Назва закладу також зміниться. Тому що кластерні лікарні, які визначені МОЗ, не будуть носити просто функції ургентної лікарні, яка виконується нині саме лікарнею швидкої меддопомоги. Це буде багатопрофільний високоспеціалізований заклад стаціонарної допомоги, де буде надаватись меддопомога за 28 напрямками, не тільки хірургічна чи ургентна. 

Додала, що мають намір впродовж трьох років виконати перспективний план, щоб заклад, коли набуде статусу кластерності, не втратив його в подальшому. З її слів, спроможна мережа затверджена головою ОВА і погоджена з МОЗ. У спроможну мережу увійшли надкластерні, кластерні заклади і загальні лікарні. Усі вони повинні доопрацювати перспективні плани розвитку на найближчі три роки, надати їх міністерству охорони здоров’я і починати їх виконувати. У разі, якщо вони не будуть виконані, тоді спроможна мережа переглядатиметься і вноситимуться зміни.

Зі слів Оксани Макарук, можливість приєднання пологового до котрогось із закладів медицини міста розглядали щонайменше півроку тому. Це пов’язано з реформуванням і поділу на кластери, адже пологовий будинок не потрапляє в спроможну мережу.

Мова йде про те, що він втрачає пріоритетність фінансування з держбюджету, виникатимуть питання по фінансуванню з місцевого бюджету, а акушерсько-гінекологічна і неонатологічна – це не ті види допомоги, які ми надаватимемо на платній основі. Цей вид допомоги ми повинні були зберегти, покращити його якість, тому з метою збереження і того, і іншого закладу ухвалили рішення про їх реорганізацію – об’єднання. Варіанти були різні, але цей ми запропонували першим і надіслали голові ОВА пів року тому. Об’єднання саме цих закладів логічно і в плані доступності для людей, і територіально зручно. 

Стосовно зникнення заяви Руслана Іванова, у якій він просив продовжити термін дії контракту на період військового стану і 12 місяців після його закінчення, Оксана Макарук відповіла так:

Таких відповідей ми не надавали. Я нічого не підписувала. – Не було взагалі такої відповіді? – Ні. Мені заяви він не надавав. Я була у відрядженні. Його заява написана на звільнення і в будь-якому випадку згідно Кодексу законів про працю він має бути звільнений, тому що працював на умовах контракту, термін дії якого закінчився, тому написана заява. Про призначення, мабуть, це питання вирішується з роботодавцем, в першу чергу і якщо подається заява на призначення, то, мабуть, є певна процедура, вона має реєструватись, мати вхідний номер, кому вона надавалась, я зараз не можу коментувати. До мене він не звертався з приводу призначення із заявою.

В свою чергу, Руслан Іванов готовий відстоювати свою позицію у суді.

Правда на моєму боці. Я буду йти до кінця. Доводити у суді свою правоту. Дуже боляче на душі, тому що вкладав у роботу свою душу, серце і здоров’я. Вишвирнути так з медичного простору міста та області… Я працював для громади і буду доводити свою правоту всіма правовими способами, які є у державі. Маю намір звертатись в правоохоронні органи. Куди саме, нині обговорюю це питання зі своїм адвокатом.

Читайте також: Голова обласної pади затвеpдив склад конкуpсної комісії з обpання кеpівника Театpу коpифеїв


Головне сьогодні