У Кропивницькому до Дня Державності презентували книгу про борців за Україну та виставку проєктів державного герба. Чиї біографії у виданні та який вигляд мав символ нашої свободи століття тому, читайте у матеріалі Точки доступу.

У цій книзі зібрані біографії тих людей, які понад сто років тому боролися зі зброєю в руках за незалежну українську державу. Це Фотій Мелешко, Василь Недайкаша, Андрій Гулий-Гуленко, Кость Пестушко (Блакитний), а також Герасим Нестеренко, який був останнім отаманом Холодного Яру.

Автор книги

Книгу "Борці за українську державність" Сергія Мілютіна видали в рамках серії "Визвольна боротьба. 1917-1991 роки". Це перша книга автора, видана накладом у сто примірників. Її герої – вояки Дієвої армії Української Народної Республіки та повстанці-самостійники. Всі вони народились на Центральноукраїнських землях. Під час роботи над виданням науковий працівник обласного краєзнавчого музею працював в архівах, відвідував музеї, спілкувався з родичами та близькими героїв. Автор говорить, що намагався "олюднити" біографії, аби вони зацікавили читача.

Борці за українську державність

Встановив зв’язок із сином Фотія Мелешка, який зараз проживає в Сполучених Штатах. Він надав дуже цінні матеріали, переважно це фотографії, а також поділився спогадами про свого батька. Крім того, мені вдалося знайти хрещену дочку Василя Недайкаші, яка зараз проживає на території Франції.

Експозиція

Експозицію "Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України" вперше презентували до сторіччя Державного герба у 2018-му році. Створена виставка інститутом національної пам'яті у співпраці з видавництвом "Родовід". Нині її експонують в обласному краєзнавчому музеї. Виставка дає можливість простежити еволюцію герба від часів Київської Русі і до сьогодення. В експозиції – 16 банерів із унікальними зображеннями. Ці варіанти розробляли, щоб вибрати основний герб держави, – говорить кураторка виставки Алла Забабуріна. Вона показує один із найцікавіших проєктів.

Кураторка виставки

Ця розробка почалася в 1918-му році, коли був проголошений Четвертий Універсал і було проголошено незалежність України. Ми маємо декілька варіантів герба Василя Кричевського. Але тогочасна влада, політична еліта зупинилася саме ось на такому варіанті, де у тризуба середній зуб видовжений, що символізує сокола, який падає за здобиччю, і оливкове дерево, яке символізувало мирну політику УНР.

Герб УНР

Таке зображення наносили на гроші та акцизні марки. А от художник Роберт Лісовський створив герб, що сподобався українським військовим. Його і нині можна побачити на особистих шевронах наших воїнів.

Він працював із організацією українських націоналістів, зі скаутською організацією "Пласт"  і розробив свій варіант герба, де замість середнього зуба зображений двосічний меч. Пізніше цей варіант здобув поширення саме серед військових та символізував збройну боротьбу за незалежність України.

Тризуб

Повномасштабна війна кардинально змінила роботу Краєзнавчого музею, – розповідає директор закладу Борис Шевченко. Зокрема, науковці посилили національно-патріотичну складову.

Краєзнавчий музей

Саме через отакі заходи, через книги, через виставки ми ще раз показуємо сучасному поколінню і майбутньому поколінню, тому що до нас приходить багато молоді, за що ми боремося, яку державу ми відстоюємо і в чому полягає справжня цінність української державності.

Примірники книги "Борці за українську державність" передадуть у книгозбірні та музеї області. Виставку проєктів герба експонуватимуть у Краєзнавчому музеї у Кропивницькому протягом тижня.

Читайте також: У Кропивницькому медичних працівників привітали з професійним святом – ФОТО


Головне сьогодні