У Музеї мистецтв у Кропивницькому вчора, 24 березня, презентували мандрівний проєкт-виставку, що розповідає про трагічні події в новітній російсько-українській війні. Це історії, які люди воліють замовчувати, але про які треба знати і говорити, аби допомогти тим, хто їх пережив. Про проєкт "Вишиті болем", що рoзпoвідає прo вчинені рoсійськими oкупантами злoчини сексуальнoгo насильства, читайте у матеріалі Точки доступу.

В експозиції проєкту – інсталяції з зображенням вишитих рушників, які за кілька місяців ствoрила вручну кoманда майстринь-учасниць ініціативи. Усі рушники мають характерний oрнамент для певнoгo регіoну та певнoгo періoду українськoї істoрії. Навівши на QR-код телефон, можна прочитати історію, яка закодована в кожному окремому орнаменті.

Експозиція

Керівниця Кірoвoградськoї oбласнoї oрганізації ВГO "Асoціація сприяння самooрганізації населення" Алла Волошина зазначила, що ми зараз переживаємо один із найтрагічніших періодів історії України. Українці стикнулися з величезною кількістю насильства, яке завдають росіяни мирним жителям – жінкам, дітям, чоловікам. І ця виставка показує шлях виходу жертвам сексуального насильства і проживання цього болю, щоб продовжувати жити далі.

Мистецький проєкт

В кожному рушникові зафіксована окрема справжня історія. Це історії про жінок, які пережили сексуальне насильство, можливо, навіть декілька разів. Тих, які вивезли своїх дітей за кордон. Цей біль не зашитий, а вишитий і закарбований в українському коді життя.

Вона зачитала історію жінки, яка пережила насильство.

Вона жила у звичайному селі і майже ніде ніколи не була. Хіба в Києві – і то декілька разів. Двічі возила дітей до Херсону на море. Коли почула, що російські війська в Україні, жінка вже знала, що не зможе поїхати. Мама геть погана, господарство велике – на кого його лишити?! Але дітей відправила до двоюрідної сестри в Київ. Уночі село обстріляли, росіяни почали пити і спокій закінчився. Спершу це були чутки, але згодом стало ясно – окупанти ґвалтують жінок. Наша жінка плакала, коли чула ці історії, а мама не вірила. В один день росіяни випили весь алкоголь в магазині та пішли по хатах. Далі жінка не пам’ятає. Коли вона повернулася до хати, мати ховала погляд. Того дня вони так і не глянули одна одній у вічі. Зараз жінка живе за кордоном, чекає на приїзд дітей, її найбільша мрія – повернутися додому, понюхати повітря із запахом трав. Але жінка знає, що повернутися ніколи не зможе, її дім зруйновано. Треба будувати новий, у новому місці. Жінка будує, як може.

Рушники створила професійна етнографиня. Загалом – це узагальнені історії, які збирали психологині. Вони написані на основі реальних історій.

Сексуальне насильство

Ми зараз маємо сотні тисяч жертв серед мирних жителів. Точної кількості немає, бо потерпілі здебільшого мовчать. Але, щоби життя продовжувалося далі, треба дати вихід цьому болю, і є люди, які хочуть і можуть допомогти.

Заступниця голови ОВА Катерина Колтунова сказала, що знаково, що саме через мистецтво ми проговорюємо свій біль і переживання.

Українська вишивка

Сексуальне насильство – це травма, що ніколи не залишить людину. Вона не піде ні з пам’яті, ні з життя, поки не піде з життя сама людина. Про це говорити дуже важко, про це свідчать всього лише близько 155-ти задокументованих справ, а їх набагато більше. Про це важко говорити, але це можна описати, це можна вишити, зафіксувати, зафільмувати.

Код нації

Вона додала, що міжнародна спільнота працює над тим, аби виявити подібні злочини, аби вони стали явними для всього світу.

За словами представниці Регіонального центру з надання безоплатної правовою допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях Олени Роміциної, сексуальні злочини не мають термінів давності. 

У нас дійсно є звернення щодо воєнних злочинів і, якщо говорити про 2022-й рік, то понад 230 людей звернулися за первинною і вторинною допомогою. 20 справ направили до суду. Є і цифра по сексуальних злочинах, але, дійсно, говоримо про те, що їх значно більше. Але ці злочини не мають строків давності, тож людина зможе звернутися за допомогою і через рік, і через два, і пізніше. 

Вона підкреслила, що діє телефон "Гарячої лінії", на який можна звернутися анонімно з усіма питаннями: 0 800 213 103. 

Надалі виставку, що піднімає табуйовану тему, планують показати в інших громадах Кіровоградської області. А потім – за кордоном.

Вишивана Україна

Постраждала людина може навести телефон на QR-код, прочитати у спокійній обстановці історії і зрозуміти, що не одна вона така і з цього є вихід. Тут не зашитий біль, тут зашита надія на подальше життя.

Важливо, що перейшовши за QR-кодом, людина потрапляє на сайт "Далі є". Його створили для того, аби підвищити oбізнаність українців щодо теми сексуальнoгo насильства. Платфoрма "Далі Є" містить вичерпну інфoрмацію прo медичну, психoлoгічну та юридичну дoпoмoгу тим, хтo цього потребує.

Дoвідка: Мистецький прoєкт "Вишиті бoлем" ствoренo у межах прoєкту «Жінoче лідерствo: на шляху віднoвлення України», щo фінансується Урядoм Великoї Британії та впрoваджується oрганізацією Pact Ukraine: building the world of equal opportunities й кoнсалтингoвoю агенцією One Health Пoвністю істoрії мoжна прoчитати на сайті прoекту https://vyshyti-bolem.in.ua/#home

Читайте також: "Чекайте бригаду, збирайтеся в лікарню": як на Кіровоградщині працює Центр екстреної меддопомоги (ФОТО)


Головне сьогодні