У Пункті незламності на території храму Різдва Святого Івана Хрестителя УГКЦ у Кропивницькому організували речовий хаб. Тепер, окрім гарячих обідів та продуктових наборів, переселенці та всі потребуючі можуть тут безплатно отримати одяг, взуття, ковдри, постіль та дитячі іграшки. Журналісти Точки доступу поспілкувалися із організаторами волонтерського центру та переселенцями, які прийшли у церкву в пошуках допомоги.

Пункт незламності

Наталія

Оце я взяла доньці. Оце взяла собі – ну, так – по-старечому, – сміється переселенка з Краматорська Наталія Міхно. – Це нам теплий одяг. А оце взяла онуку. Йому 12 років, але він крупний хлопчик. Два шарфики взяла, доньці взяла ось курточку і колготи собі.

Переселенка з Краматорська

Пані Наталія переїхала у Кропивницький 2 квітня. Після того, як залишилася без даху над головою. Через російську агресію вигоріли всі шість під’їздів багатоповерхівки, де вона мешкала, – 199 квартир. Розповідає, що тікала від війни в одному халаті. Окрім жінки у центрі країни знайшли прихисток її дочка та онук. 

Вісімнадцятого березня, як я кажу, путін подарунок нам зробив. Розірвало вдома повністю все. Я от так лише стояла і кажу: "Господи, допоможи". Отак руки складала, наче перед іконами. І, якби ви бачили,  – холодильник летів, меблі всі летіли… Ракета влучила прямо у дворі і оця хвиля пішла на весь будинок.

Постраждала внаслідок війни

У момент вибуху в квартирі Наталія була одна. Онук просився лишитися цього дня з бабусею, але та відмовилася навідріз – розповідає, серце віщувало недобре. Хлопчик образився і сказав, що бабуся його не любить. Але в результаті це врятувало дитині життя. Сама ж жінка дивом лишилася живою, але отримала опіки – досі лишилися шрами на шкірі. Майно Наталя все втратила. Але це, говорить вона, дрібниці, адже багато хто з сусідів утратив життя. Коли жінка переповідає цю історію, в неї помітно тремтять руки.

Постраждала внаслідок війни

Я коли вийшла у під’їзд – мене витягнули, – то там сусід Віталька кричав: "Бабушка Наташа, рятуйте, в мене кров з очей іде". Я як глянула – він в одних трусах стоїть і отак кров тече з нього прямо. Це дуже страшно, – згадує вона і додає, що ледве вирвалися з палаючої будівлі – заклинило металеві двері. Дітей передавали на вулицю просто через вікна.

Попри пережите, оптимізму Наталія не втрачає. І жартує: "Добре скупилася у хабі". Каже, що для постраждалих внаслідок війни така допомога відчутна.

Допомога переселенцям

Алевтина

Переселенка з села Студенок Харківської області Алевтина Заболотна прийшла по речі домашнього вжитку.

Одяг подивилася і постільну білизну – дуже з постіллю погано. Вживане, але знайшла простирадло й курточку хорошу. А от ліки я не знаю, де взяти, на ліки дуже багато йде грошей. А так, в основному, продуктами забезпечують, більш-менш все нормально, – Алевтина посміхається світлою посмішкою і наче заспокоює нас: "Все нормально, все добре".

Речі для домашнього вжитку

Віра

Переселенка з міста Дергачі Харківської області Віра Полив’яна у Кропивницькому мешкає з квітня. Жінка соромиться, що знайомі побачать, що вона опинилася у скрутному становищі, але таки погоджується на інтерв’ю.

Переселенка з Харківщини

Дім у нас постраждав, вікна повилітали, дах пошкоджений, стеля провалилася і стіни в оцих дірках від обстрілів із вулиці, забору немає. Та хотіла курточку подивитися собі. Тому що приїхала ось в одному тонкому пальто. Так і бігала цілу зиму. Ось ковдру ще добула, – хвалиться.

Ковдра

Микола

Переселенець із міста Бахмут Микола Постика приїхав на Кіровоградщину в травні. Евакуювався з дружиною, дочкою та зятем, онукою з чоловіком, внуком та правнуком. Зітхає – тяжко, потреби у великої родини відповідні. Видно, що літній чоловік ледь стримується, аби не заплакати, але врешті бере волю в кулак.

Переселенець з Бахмута

У мене на хаті шифер побило, трубу зірвало… Відремонтували, а зараз і гараж розбило і шиферу немає. Мабуть, вже там все знищене, вже і повертатися нікуди.

Бомбардування Бахмута

Питаємо його, чи змогли взяти із дому хоч якесь майно.

У чому були, в тому й поїхали. Що тут дали, те й маю. Оце дали, оце дали (показує речі, в які одягнений, – Ред.). Сорочку ось собі взяв, оцей пледик там, штани…

Безплатний одяг

Священник Української греко-католицької церкви Кропивницького Іван Третяк розповідає, що Пункт незламності "Добрий самарянин", який  працює у тому числі як хаб, відкрили минулого тижня.

Прихисток з’явився за сприяння Патріаршої курії УГКЦ, жертводавців з Німеччини, країн Скандинавії. Зокрема, кошти передали через владику Богдана Дзюраха, аби такі пункти змогли відкрити у різних містах Центру, Півдня та Сходу України.

Священник

Окрім того, що в пункті дійсно тепло, тут можна безплатно випити гарячого чаю, перекусити, скористатися інтернетом, зарядити гаджети.

Чай

Буржуйка

Як ви бачите, сьогодні маємо ще й такий хаб із речами. Дуже добрі речі, які люди мають можливість прийти й собі вибрати, і що потрібно для них, забрати з собою.

Хаб з речами

Речей для нужденних, говорить Іван Третяк, у наявності досить багато. Допомогу церква отримала завдяки співпраці благодійного фонду Caritas Kropyvnytskyi та парафії Святого Івана Хрестителя УГКЦ з фондом Caritas в Італії.Тепер, замість стояти у черзі за продуктовими наборами, люди зможуть витратити час із користю в речовому хабі.

Черга за продуктами

Зокрема, через отця Володимира Медвідя, який є директором Caritas отримали допомогу. Ми з ним безпосередньо спілкуємося, домовляємося. Він дуже багато речей нам зібрав там, за що йому велика подяка. Слово подяки хотів би скерувати й до всіх наших жертводавців й доброчинців, юридичних та фізичних осіб, які є в Італії. Завдяки цьому ми маємо не лише речі, а й продуктові набори для людей.

Він наголошує, що на допомогу, підтримку та добре слово можуть розраховувати не лише віруючі, а й усі потребуючі.

Храм

Ми запрошуємо людей до молитви, але це не є примусом. Я кажу, що дякую, що ви прийшли сьогодні на молитву. Можливо, хтось з них і не віруючий, хтось, можливо, і не знає, як поводитися на літургії. Але я кажу, що мені дуже важливо молитися не лише за вас, а разом із вами. Просити у Господа припинення війни і настання справедливого миру в нашій країні.

Церква

Приходити до Пункту незламності люди можуть щодня з 09:00. Працює прихисток до 17:00. Двері відкриті не лише для переселенців з територій, де ведуться бойові дії, а й для всіх, хто має у цьому потребу.

Пункт працює за адресою: вулиця Героїв України, 32-г.

Читайте також: Ідеально підходять для фронту: у Кропивницькому розробили спальники для військових (ФОТО)


Головне сьогодні