Вчора, 21 квітня, у Ленінському районному суді в Кропивницькому обирали запобіжний захід місцевому жителю, якого підозрюють у тому, що він допомагав військовозобов’язаним перетинати деpжкоpдон та ухилятися від мобілізації. Чоловік у свою чергу твердить, що просто відізвався на оголошення про роботу і не знав, що порушує закон. Мав лише забирати і передавати документи. Всі деталі цієї справи читайте у матеріалі Точки доступу.

Підозрюваний – житель Кропивницького 1993 року народження Денис Х., громадянин України, не одружений, позбавлений батьківських прав, офіційно не працевлаштований, був судимий і відбував покарання на території іншої держави.

За інформацією досудового розслідування, він за гpоші обіцяв виготовити документи, які дозволяють чоловікам виїзд в умовах воєнного стану.

Пpопонував офоpмлення довідок військово-лікаpської комісії, відповідно до яких "замовників" визнавали непpидатними до військової служби за станом здоpов’я з подальшим їх виключенням із військового обліку.

Ваpтість такої "послуги" – 5600 долаpів США з однієї людини.

Затpимали чоловіка 21 квітня у супермаркеті після отpимання грошей, які передав йому "клієнт".

Так, кpопивничанина підозpюють у поpушенні частини 3 статті 332 Кpимінального кодексу Укpаїни. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від семи до дев'яти pоків.

Прокурор Дмитро Бабенко зазначив, що зібрана доказова база правопорушення. Зокрема є повна стенограма зустрічі 4 квітня 2023 року підозрюваного і "замовника" Олександра Д, якого залучили правоохоронці для перевірки намірів підозрюваного. У стенограмі Денис Х. пояснює Олександрові всі деталі "угоди". 10 квітня між ними відбулася наступна зустріч із передачею підозрюваному частини грошей – чотирьох купюр по 500 гривень.

Серед матеріальних доказів, які вилучили правоохоронці під час затримання підозрюваного, реальні купюри по 100 доларів США, а також несправжні 54 купюри, які виготовили спеціально для проведення слідчого експерименту.

Також серед доказів – тимчасове посвідчення військовозобов’язаного на ім’я Олександра Д; довідка, що чоловік виключений з обліку і не підлягає військовому призову по мобілізації; довідка військово-лікарської комісії, відповідно до якої у нього начебто діагностували гострий інфаркт, а також документи про його "лікування".

Свій телефон, зазначив він, підозрюваний розбив, правоохоронці планують провести експертизу телефону, аби встановити інших людей, які можуть бути пpичетними до злочину.

Прокурор клопотав про тримання під вартою строком на 60 діб та визначення відповідного статті розміру застави. Наполягав на ризиках, начебто чоловік може переховуватися, впливати на свідків тощо.

Адвокат підозрюваного Богдан Урсаленко зазначив, що заявник, Олександр Д, який повідомив у правоохоронці органи, що Денис Х. сприяє незаконному переміщенню чоловіків за кордон, залежний від правоохоронних органів і, ймовірно, перебуває в агентурній мережі поліції. Що вся ця справа – "афера".

Вони створили відчайдушну провокацію, а саме: дана особа (Олександр Д. – Ред.), неодноразово судима за суспільно небезпечні діяння, більше дев’яти разів, за легкі тілесні ушкодження, грабежі, шахрайство та інше. Вона, на нашу думку, отримала завдання і створила у спільноті в Телеграмі повідомлення, що набирається коло осіб для певної роботи, на яке відізвався мій підзахисний.

За його словами, підозрюваний просто хотів заробити, передаючи ті чи інші документи за вказівкою "роботодавця". В свою чергу правоохоронці, ввівши його в оману, хочуть підвищити показники своєї роботи і "створюють картинку, що вони щось роблять". Тож підставили його підзахисного, а тепер "всі красиві, всі чудові, бо у всіх ЗМІ показали, що хтось когось там переміщує". Також він додав, що у матеріалах справи фігурує одна сума, а у підозрюваного вилучили іншу. Начебто, правоохоронці так поспішали, що "підкинули зайве".

Говориться, що багато людей перемістили, але фактично є лише одна особа – грабіжник, наркоман Олександр Д. Доказів щодо інших осіб немає, – сказав Богдан Урсаленко.

Адвокат додав, що вважає підозру непоґрунтованою, клопотав залишити її без розгляду і звільнити "з клітки" Дениса Х.

Сам підозрюваний сказав, що мав лише передати і забрати "якісь документи", що задля виконання цієї роботи його знайшли у Телеграмі.

Підозрюваний

Як я можу комусь допомогти перетнути кордон?! Реально давайте оцінювати речі. Я документи побачив вперше, коли отримав їх поштою. Провину визнаю лише в тому, що погодився на це – хотів заробити грошей.

У результаті суддя Катерина Юр’єва визначила запобіжний захід підозрюваному у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з можливістю внесення застави. Застава складає 161 тисячу гривень.

Сторона захисту планує оскаржувати це рішення.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не доведуть в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Читайте також: "Поширював пропаганду, щоб почитати на великому екрані". У Кропивницькому засудили обвинуваченого у посяганні на територіальну цілісність України

Фото обкладинки: Укрінформ


Головне сьогодні