У Кропивницькому за держзраду засудили 49-річного місцевого жителя. Як довело обвинувачення, Віталій Куц за гроші передавав росіянам координати об’єктів критичної інфраструктури та військових частин. Засуджений в свою чергу провину не визнає і твердить, що став випадковою жертвою обставин. Які аргументи наводить у свій захист, читайте у матеріалі Точки доступу.

"Бос, это Виталик"

Справу Віталія Куца слухали 3 квітня в Кіровському районному суді в Кропивницькому. За гратами обвинувачений у держзраді перебуває з червня 2023 року.

Віталій Куц під час судового засідання 3 квітня 2024
Віталій Куц під час судового засідання 3 квітня 2024 року. Фото: Точка доступу

Як встановило слідство, його співпраця з представниками держави-агресорки розпочалася місяцем раніше. Зокрема, 25 травня Куц надіслав абоненту з російським номером наступне повідомлення:

 "Бос, это Виталик, я на связи, готов работать".

Невідомий відправив на номер Куца інструктаж щодо правил поведінки та конспірації, а також дав завдання зібрати та передати координати місць збору та призову на військову службу ЗСУ, військкоматів міста та області.

Вже наступного дня обвинувачений надіслав йому в Телеграмі повідомлення з координатами військкоматів та графіком їхньої роботи, а також номер банківської картки для отримання винагороди за цю інформацію.

Надалі абонент сказав Куцу встановити важливі об’єкти критичної інфраструктури в Кропивницькому: залізничні станції, вокзали, через які переміщуються військовослужбовці, аеродроми, електропідстанції.

Вже за кілька днів обвинувачений почав надсилати йому координати військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури на території Кропивницького та Кіровоградської області. Також Куц знімав і надсилав відеозаписи їх будівель та території.

Так, 25 червня кропивничанин зафільмував відео оборонних та фортифікаційних споруд, місць вогневих позицій при здійсненні оборони однієї з військових частин на Кіровоградщині. Також він зняв на відео шлях під’їзду до неї. При спробі передати відеозаписи на АЗС у Кропивницькому, де він намагався під’єднатися до вайфаю, Куца затримали співробітники СБУ.

Ще один Віталій

З матеріалів слідства відомо, що Віталій Куц вже мав проблеми з законом. Зокрема, був судимий за зберігання наркотиків. Сам чоловік під час судових засідань розповів, що до затримання вів скромне просте життя, багато працював, хоча й неофіційно, – ремонтував авто та продавав електрообігрівачі.

Свої пояснення щодо інкримінованого злочину чоловік почав з історії знайомства зі своїм тезкою Віталієм. Буцімто той попросив відремонтувати його авто. Але заплатити за роботу майстру грошей у клієнта не було.

Він сказав, що є людина, яка дасть можливість заробити. Познайомилися, він запропонував нам обом телефон і прослідкувати за одною людиною. Каже: "Я вам даю телефон та тисячу гривень і за цим телефоном будуть всі вказівки". Я відмовився одразу, в мене купа роботи, Віталій погодився, – розповів Куц.

Надалі, стверджував обвинувачений, він зовсім забув про цю ситуацію.

Щодо телефону з відео, фото та перепискою з російським абонентом, що вилучила в нього СБУ, стверджував, що знайшов його. Начебто це сталося біля дитсадка 21 червня 2023 року. Там він чекав свого друга Віталія. Вирішив ним скористатися лише один раз, але щойно увімкнув, його схопили правоохоронці.

В телефоні, зокрема, знайшли відео Льотної академії. Куц пояснив, що знімав його напам’ять під час прогулянки зі знайомою. За його словами, жінка служить в армії ще з часів АТО. А під’їзд до військової частини знімати не планував – їздив тією дорогою у пошуках села, звідки родом.

У відповідь на його слова прокурор Володимир Лещенко зазначив, що під час прогулянки і зйомки на території академії видно тінь лише одної людини. До того ж, провайдер мобільного зв’язку надав інформацію, що два телефони Куца щонайменше місяць постійно знаходились поруч. Крім того, з одного в інший переставлялися картки.

Це міг робити тільки Віталій, бо я давав йому свій телефон, в нього не було як подзвонить. Я коли ремонтував йому машину, багато разів давав йому в руки. Картками він моїми також користувався – в нього всі картки заблоковані. Він нічого не міг ні отримати, ні перевести, – сказав Куц.

Позиція обвинувачення

Під час судових дебатів Володимир Лещенко зазначив, що провина Віталія Куца повністю підтверджується зібраними доказами та показаннями свідків. Прокурор підкреслив, що під час затримання обвинуваченого в нього вилучили два мобільних телефони та кілька банківських карток. Також правоохоронці виявили переписку між кропивничанином та представниками російських спецслужб. У переписці Куц просив надіслати йому кошти за роботу. Гроші з терміналів IBox на картки обвинуваченого надходили більше десяти разів. Суми були різні: від 500 до 1300 гривень. Вони надходили одразу після того, як абонент з російським номером отримував від кропивничанина інформацію, фото, відео.

Прокурор Володимир Лещенко
Прокурор Володимир Лещенко. Фото: Точка доступу

Також прокурор зазначив, що в ході судового розгляду допитали кількох свідків. Перший з них – Віталій, на якого Куц намагався перекласти провину. Ця інформація підтвердження не знайшла.

Сторона обвинувачення просила визнати Куца винним у держзраді та призначити покарання у вигляді 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Питання до слідства та проблеми з пам’яттю

Сам обвинувачений під час дебатів сказав, що в нього є дуже багато питань до слідства. Зокрема, чому йому не призначили психіатричну експертизу, адже він мав черепно-мозкову травму і чимало подій зі свого життя просто не пам’ятає.

Пів життя загубилося, – сказав обвинувачений. 

Також чоловік додав, що дивиться на роздруковані скріншоти його дзвінків і дивується.

У мене тут лише два-три номери, що я зв’язувався. Де моя сім’я, де робота, де всі мої знайомі? Як так може бути? Потім номер 799 – це не номер, це просто номер оператора. Це треба довести мені, що це номер представника країни-агресорки або іноземної організації, – сказав Куц.

Щодо грошей, що надходили на картку, чоловік зазначив, що також не доведено, за що саме вони були заплачені. Раніше він пояснював, що отримував гроші від клієнтів за ремонт автівок та продаж електрообігрівачів.

А на автозаправній станції, говорив обвинувачений, чекав чоловіка, у якого хотів купити машину. При цьому, прізвище продавця згадати не зміг.

"Жодних прямих доказів немає", – адвокат

Прокурор не надав суду жодного прямого доказу держзради обвинуваченого, – взяв слово під час дебатів захисник Центру безплатної юридичної допомоги Вадим Бондаренко. І що абоненти, яких ідентифікували як Андрій та Сергій, є представниками розвідувальних органів РФ. Також, зазначив адвокат, невідомо, від кого і за що надходили Куцу гроші. Тобто версія про те, що це була оплата за його роботу як майстра, а чи певні товари, не спростована.

Адвокат Вадим Бондаренко
Захисник Центру безплатної юридичної допомоги Вадим Бондаренко. Фото: Точка доступу

Бондаренко додав, що інформація щодо об’єктів, яку передавав Куц, не є таємною чи секретною. Натомість місцезнаходження Льотної академії та аеродрому, відео яких знайшли в телефоні обвинуваченого, може побачити будь-хто, як знаходячись поряд, так і з допомогою гугл-карти.

У протоколі лише зазначено, що можна за цими координатами передивитися об’єкти у мережі інтернет. Але за введеними в гуглі координатами не вбачається, що це саме ті об’єкти, що зазначені в протоколах. Таким чином, дані передачі інформації щодо цих об’єктів є припущенням.

Він просив перекваліфікувати справу і судити обвинуваченого за ч.3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану). Санкція статті – від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.

Перед тим, як судді видалилися до нарадчої кімнати, Віталій Куц сказав, що своєї провини у держзраді не визнає і не є носієм державної таємниці.

Мені невідома будь-яка інформація з обмеженим доступом, я не міг передавати державну таємницю і не перейшов на бік ворога, і не здійснював підривної діяльності, – зазначив він.

"Несправедливо"

Врешті колегія суддів у складі Руслана Бурка, Наталії Іванової та Інни Павелко визнала Віталія Куца винним у державній зраді (ч.2 ст. 111 ККУ). Кропивничанину призначили 15 років тюрми з конфіскацією належного йому майна. Строк рахуватимуть з моменту фактичного його затримання – 25 червня 2023 року.

колегія суддів Кропивницького

На прохання журналістів прокоментувати вирок, засуджений був небагатослівним.

"Несправедливо", – сказав він.

Віталій Куц під час судового засідання 3 квітня 2024. Фото: Точка доступу
Віталій Куц під час судового засідання 3 квітня 2024. Фото: Точка доступу

На запитання, чи оскаржуватиме рішення, на знак згоди кивнув головою.

Читайте також: На Кіровоградщині судитимуть чоловіків, яких підозрюють у переправленні ухилянтів за кордон


Головне сьогодні