50% опіків тіла отримав 10-річний хлопчик на Кіровоградщині. Трагедія сталася в селі Чемерпіль Голованівського району 10 січня. Два дні за життя дитини боролися медики у Гайвороні. Попри ризики, вчора школяра за 300 кілометрів перевезли в обласну дитячу лікарню у Кропивницькому. Який стан Іванка нині та що призвело до трагедії, читайте у матеріалі Точки доступу.

Він говорить, засинає, потім знову прокидається. Я йому кажу: – Вань, ти мене чуєш? Він махає: – Так. Я йому кажу: – Я тебе дуже люблю. Він починає плакати.

Сестра Івана показує фото молодшого брата у телефоні. Розповідаючи про нього, і сама не може стримати сліз.

Веселий хлопчик, любить пожартувати і не сидів на місці, – говорить Іванна Лемко.

Постраждалий Іванко – один із п’яти дітей 37-річної Вікторії Лемко. Самих удома дітей лишила всього на 15 хвилин, – каже жінка. Трагедія сталася, поки вони з чоловіком пішли до батьків по картоплю метрів за 700-800.

Він дістав із шафи в мене бензин і хотів продемонструвати дітям, як в мене обгорів зять, ну, так вийшло випадково це, не спеціально, і отак мій Ванюшка загорівся. Налякані діти тушили його водою, снігом тушили, він на ходу з себе зривав одежу, але так виходило, що він одежу зривав разом із тілечком, – каже Вікторія Лемко.

Жінка додає, що син не хотів себе підпалювати. На сірник дмухнула маленька сестричка. Одяг на синові миттю зайнявся. Найбільше обгоріли тулуб, руки й ноги.

Дуже сильно обгоріли стегна. Сказали мені, що вони прямо засмажилися, бокова сторона і на поясницю пішло – це ті наявні 10% глибоких опіків, – розповідає Вікторія.

Зірвавши одяг разом зі шкірою, хлопчик побіг назустріч батькам. Від больового шоку в нього випали нижні зуби.

Поки він добіг до мене, забіг мій син Ярослав і закричав на всю хату, щоб я бігла, бо Ваня згорів. А схопила куртку, вибігла надвір, а тут моя дитина повністю обгоріла. Ми його схопили на руки, намочили все, що бачили – простирадла, рушники – його обмотали і викликали швидку. Швидка приїхала, забрала нас в реанімацію одразу, – згадує мати.

До Гайворона одразу викликали медиків з обласного центру. Там Іванові зробили першу операцію – видалили обгорілу шкіру і частково пересадили штучну.

Вчора хлопчика сучасним реанімобілем перевезли в обласну дитячу лікарню. За словами Вікторії, на щастя, дорога гарна, їхали приблизно дві з половиною години. У швидкій поставили крапельницю і надали кисневу підтримку. Мати згадує, що говорив хлопчик, поки вони чекали лікарів швидкої.

Сестричку згадував свою. Перед тим, як мали забирати його в лікарню, каже: –Мамо, я вмру? – Ні, кажу, синочок, звісно, ти не вмреш, мама без тебе ж не зможе жити. А він каже: – Мамусю, дай мені слово, що я не помру. Каже, що коли горів, дзвонив мені. Але помилково від стресу набрав не мене, а свою сестричку старшу, яка на той момент перебувала у ванній кімнаті і не чула дзвінка.

Вчора у Кропивницькому дитину ще раз прооперували. Вже пересадили 40% штучної шкіри. Нині школяр у медикаментозному сні. Для порятунку Іванкові потрібні пів сотні донорів із гpупою кpові ІІІ (+) і ІІІ (-). Звертатися треба в обласну станцію переливання крові. На п’ятницю запланували чергову операцію.

А вчора вже їхав на операцію, каже: – Мамо, де мій телефон? Мама йому обіцяла купити новий телефон, – посміхається Вікторія Лемко.

Травма дуже важка, дуже важка із загрозою для життя. Дитина буде отримувати лікування згідно її стану. Ми не прогнозуємо, що буде, – прокоментував завідувач реанімації обласної дитячої лікарні Андрій Гутарєв.

Мати Іванка дякує медикам та усім небайдужим, які підтримали і допомогли в їхньому горі. 

Мені не давали спочатку надії, що мій син житиме, – говорить Вікторія Лемко, – але на даний момент спасибі лікарям, спасибі людям небайдужим, які допомагали нам фінансово, підтримували, в мого сина стан тяжкий, але стабільний. 

Вона говорить, що благодійними пожертвами вже намагалися заволодіти шахраї. Невідомі подзвонили Вікторії і повідомили, що хочуть зробити грошовий переказ з-за кордону, але для цього потрібні додаткові банківські дані. Жінка вже хотіла надати інформацію, але її відволікла медсестра. А вже потім Вікторії пояснили, що так діють саме шахраї – нібито переказуючи гроші, вимагають надати додаткову інформацію. 

Як неблагонадійна родина на обліку не перебувала. Поліція кваліфікувала подію як нещасний випадок.

Допомогти Іванові можна, пеpеpахувавши гpоші на каpтки pідних хлопчика: 

  • 5168757374727719 ( Лемко Іванна Михайлівна);
  • 5168 7450 1317 4641 (Бадалова Юлія Іванівна).

Телефон матері: 0 96 158 71 76.

Читайте також: У Кропивницькому надійшло повідомлення про замінування торговельних центрів, людей евакуювали (ФОТО)


Головне сьогодні