Минулої п’ятниці, 7 червня, батьків вихованців одного з дитсадків Кропивницького зібрала завідувачка і сказала, що кількість вихованців скорочують, бо з 1 вересня для них в укритті не буде місця. Про це розповіла мама вихованця дитсадка Марина Єгорова. На ситуацію відреагували в управлінні освіти. Що кажуть сторони, дізнавалась Точка доступу.

Батьки проти закриття груп у дитсадку

Директорка сказала, що у дитсадку лишають дві логопедичні групи і дітей, які відвідують інклюзивну групу, а ще набиратимуть дітей у ясельні групи. Молодші, середні і старші групи – закривають, – розповіла Точці доступу Марина.

На зборах, каже, батьки запитали у директорки, чи є можливість побудувати у закладі укриття.

Вона сказала, що укриття у закладі зробили у приміщенні колишнього овочесховища. Воно розраховане на півсотні місць.

За словами Марини, оскільки садок відвідує більша кількість дітей, батьки своїми силами облаштували укриття у одній з груп на першому поверсі, заклали вікна мішками з піском.

Торік Уряд змінив вимоги до укриттів, ми дізнались, що перший поверх не можна буде використовувати як сховище. Почали запитувати у директорки, що тепер буде. Вона заспокоїла нас і сказала, що "З документами усе добре, не хвилюйтесь". Нині ми не розуміємо, до кого звертатись і запитувати, чому нам підписали дозвіл на використання цього укриття, якщо його все ж не можна використовувати.

До того ж, за словами жінки, після розголосу у соцмережах і ЗМІ, дитсадок, який розташований неподалік того, у якому закривають групи, погодився прийняти усіх дітей. До цього у закладі говорили, що дітей прийняти не можуть.

Коли я влаштовувала дитину в садок, то свідомо обирала саме той, який ми відвідуємо. Я не хочу, щоб дитина відвідувала інший заклад. Нам подобається тут, – додала Марина.

Каже, готуватимуть з батьками вихованців звернення до міськради.

Щоб дитсадок не закривали. Якщо ж буде будівництво нового укриття і треба буде тимчасово, на декілька місяців, перейти у інший заклад чи посидіти вдома, ми згодні. Чомусь у інших садочках виконують капітальні ремонти.

"Побудувати нове укриття у дитсадку не можуть" – управління освіти

Раніше укриттям у дитсадку могли слугувати або цокольний поверх, або приміщення за правилом "двох стін". Однак торік у серпні Кабмін ухвалив зміни до Постанови №833, розповіла під час брифінгу начальниця управління освіти Кропивницької міськради Лариса Костенко.

Згідно нових вимог, нині не можна використовувати ні цокольні приміщення, ні користуватись правилом "двох стін". Якщо, наприклад, укриття розраховане на 50 місць, садочок має право прийняти всього 40 дітей. Ще 10 місць відводиться для персоналу закладу.

За інформацією Лариси Костенко, нині у дитсадку 8 груп, середня відвідуваність – 90 дітей, випускників – 27.

Щоб відповідати безпековим нормам, дві групи мають перейти в інший садочок. Ми ухвалили рішення, що вестимем перемовини з батьками, щоб зберегти і персонал, і кількість дітей у закладі.

Каже, батьків повідомили завчасно, на початку червня, а не вкінці серпня, щоб вони мали час подумати і віднайти для себе оптимальний варіант вирішення цієї ситуації.

Якщо вихователю некомфортно переходити в інший садок, у інших закладах дошкільної освіти є багато вільних вакансій. На жаль, це реалії нашого часу. Ми робимо все, щоб і діти були в безпеці, і колектив зберегти, і у всіх була робота.

Будувати укриття з "нуля" у цьому дитсадку нині немає можливості, бо цей заклад не має підвального приміщення, а будівництво нового на сотню людей вартуватиме 40-50 мільйонів гривень, сказала Лариса Костенко.

Додала, що у місті працюють 38 дитсадків, кількість груп у них – зменшуватиметься. Це пов’язано з демографічною ситуацією, пояснила Лариса Костенко. Якщо раніше в рік народжувались три тисячі дітей, то нині ця цифра скоротилась удвічі. До того ж, за списками у дитсадках – вісім тисяч дітей, а фактично відвідують заклади менше половини.

Фото: Суспільне Кропивницький

Читайте також: “Він дізнався, що я вагітна, і втік. Так я опинилася у центрі”: як у Кропивницькому допомагають жінкам із немовлятами


Головне сьогодні